Kutlu Doğum Haftası münasebetiyle Üniversitemiz ile Sivas İl Müftülüğü tarafından “Hazreti Peygamber ve Güven Toplumu” adlı panel gerçekleştirdi.
Üniversitemiz Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen panelin oturum başkanlığını Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız yaptı. Panelistler ise eski İstanbul müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ünal Kılıç ve Eğitim Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Ali Aksu’ydu.
Panele, Rektürümüzün eşi Emine Yıldız, Sivas il ptokololü, akademik ve idari personelimizle öğrenciler katıldı.
Panel saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Daha sonra tasavvuf musikisi konseri verildi.
Konserin ardından Rektörümüz sözü ilk olarak Prof. Dr. Çağırıcı’ya verdi. Prof. Dr. Çağrıcı konuşmasında İslam Dünyasının başta terör ve benzeri olaylardan muzdarip olduğunu söyleyerek güvensizlik yaşadığını anlattı. Çağrıcı, “Batılılar İslam öncesini ve sonrasını bizden daha iyi inceliyorlar. Biz dar bir çerçevede ele alıyoruz. İslamiyet evrensel bir dönüşümdür. Hz. Peygamber iki şeyi düzeltmeyi amaçladı. Birincisi inanç, ikincisi insani ilişkiler. Bunu da başardı. Peygamberimiz yaşadığı dönemin sorunlarına doğru bir şekilde eğilirken biz dinin modern dünyanın sorunlarına cevap veren yorumunu yapamıyoruz.” dedi.
Çağrıcı’dan sonra Prof. Dr. Kılıç bildirisini sundu. Prof. Dr. Kılıç Hz. Peygamber’e peygamberlik verilmeden önce lakabının Muhammed’ül- Emin olduğunu hatırlatarak, “Güvenilir olmak; çabayla, bir takım kaidelere, kurallara uymakla mümkün olur. Hz. Peygamber’e dostları da düşmanları da “Emin” demiştir. Bu çok önemlidir. O, insanlık tarihinin yaşadığı en büyük devrimi gerçekleştirmiştir. Hz. Peygamber bu devrimi gerçekleştirirken en önemli kurallarından birisi de topluma verdiği güven duygusu olmuştur.” ifadelerini kullandı.
Son olarak Prof. Dr. Aksu söz aldı. Prof. Dr. Aksu konuşmasında İslam Medeniyetini diğer medeniyetlerden ayıran önemli özelliklerden birisinin İslam Medeniyetinin değerler medeniyeti olduğuna değindi. Aksu, “İslam Medeniyeti güven medeniyetidir. Güven duygusunu oluşturmak için adalet, liyakat, tarafsızlık gibi birçok duygunun bir araya gelmesi gerekmektedir. Peygamberimiz bütün bu değerlere önem vermiş, kendisine güvenen ve kendisinin güvendiği bir toplum oluşturmuştur.” şeklinden konuştu.
Panelin sonunda Rektörümüz,“Bu güzel panelin gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederim. Bugün burada Hz. Peygamber'in oluşturduğu toplum yapısının nasıl oluştuğunu ele aldık.” dedi.
Program sonunda Rektörümüz, katılımcılara teşekkür belgelerini verdi.
HABERLE İLGİLİ VİDEOLAR İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ:
Nisan
2017