• 06 Haziran 2012

Türkiye’nin Jeolojik Miras Envanteri Projesi Sivas Bölge Toplantısı Gerçekleşti

Üniversitemiz Kültür Merkezi’nde Türkiye’nin Jeolojik Miras Envanteri Projesi Sivas Bölge Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya Vali Ali Kolat, Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Aydın, Rektörümüz Prof. Dr. İlyas Dökmetaş, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Meftuni Yekeler, İl Emniyet Müdürü Kemal Seyhan, İl Kültür Müdürü Kadir Pürlü, MTA Genel Müdürü Mehmet Üzer, öğretim üyeleri, kurum müdürleri ile davetliler katıldı. Programda konuşan Vali Ali Kolat Sivas'ın yer altı zenginlikleri bakımından önemli bir kent olduğunu söyleyerek Sivas'ta Maden Kenti Zirvesi toplantılarının daha önce gerçekleştiğini ifade etti. Sempozyumların ulusal medyada yeteri kadar yer almadığını ifade eden Vali Kolat "Bu sempozyum da son derece önemli. Sivas hem madencilik açısından hem de jeoparklar, jeoturizm açısından son derece iyi bir potansiyele sahip. Varlıklarımızın kıymetini biliyoruz. Bunların iyi şekilde değerlendirilmesi ve planlanması lazım. Bunlar da bir araya gelerek ve konuşarak olur. Burada bilim adamlarımızın yönlendirilmesi ile bunun sonucunu alabiliriz." şeklinde konuştu. Belediye Başkanı Doğan Ürgüp ise but tür toplantılarla Türkiye'de ilk defa jeoparklar oluşmasına adım atılacağına vurgu yaparak "Sivas Türkiye'de ikinci büyük şehirdir. Toplam 78.500 metrekarelik bir alana sahiptir. Sivas içinde bulundurduğu değerlerle yeniden gündeme gelecektir. Soğuk Çermik’teki kaplıca suyu çok önemlidir. Suyumuz sağlık açısından birçok rahatsızlıklara karşı kendini hissettirmektedir." dedi. Rektörümüz Prof. Dr. İlyas Dökmetaş ise bilimsel toplantıların önemine değinerek, "Üniversite ile vatandaşın, üniversite ile sanayinin iş birliği bu tür toplantılarla gündem oluşturuyor. Üniversitemiz bu açıdan şanslı. Sivas çok uygun ve cazibesi olan bir şehir. Hızlı tren geliyor. Kuzey-güney geçiş yolu hazırlanmak üzere. Hava yolu, demir yolu, kara yolu ulaşımı son derece cazip. Geleceğe yatırım yapmak istiyorsanız Sivas'ı gündeme almak zorundasınız. Üniversiteler şehirle el ele verdiğinde mutlaka güzel sonuçlar elde ediyor. " şeklinde konuştu. Maden Teknik Arama Genel Müdürü Mehmet Üzer ise MTA'nın Sivas ve genel çalışmalarından bilgi vererek Sivas'ın maden açısından geniş yelpazeye yayılmış zengin bir bölge olduğunu vurguladı ve Sivas'ta çıkartılan yer altı kaynaklardan bahsetti. Konuşmaların ardından MTA Genel Müdürlüğü Jeoloji Etütleri Dairesi Başkanı Dr. Erol Timur " Ülkemizde Yer Bilimlerinin Gelişiminde Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü" konulu sunum yaptı. Toplantı üç boyunca Üniversitemizde devam edecek.

Haziran