Haberler

  • 25 Ekim 2024

COST Aksiyonu’na Bir Katılım da Mühendislik Fakültesinden

Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Kaan Şevki Kavak, yeni kabul edilen “Tuz çağlarının sosyal, biyolojik ve iklimsel etkileri -Social, biological and climatic impacts of salt ages (SaltAges), CA23124)” başlıklı COST aksiyonundaki (https://www.cost.eu/actions/CA23124/) 2., 4. ve 5. çalışma gruplarında (Working Groups, WG) üye olarak yer aldı. 

 

Prof. Dr. Kavak yapmış olduğu açıklamada; Aksiyon’un beyannamesinde temel olarak üç amacın tuz çökellerinin oluşum nedenlerine ek olarak yerel, bölgesel, küresel olarak iklimsel ve biyolojik rolünü araştırmak; bu yatakların günümüzde, gelecekte toplum ve kültürün evrimindeki rolünü ortaya çıkarmak; bilimsel, endüstriyel ve toplumsal gelişmeye açık olan uluslararası nitelikteki araştırmacı/paydaşlardan oluşan bir ağ içerisinde yer almak olduğunu ifade etti.

 

Bugünkü Akdeniz güncel bir örneği olmak üzere, toplum için tarihsel olarak bir değer taşıyan devasa tuz yataklarının okyanus havzalarının açılıp kapanmasıyla oluşan kısıtlı buharlaşma havzalarında tekrar biriktiğini ifade eden Prof. Dr. Kavak, bu buharlaşmaların çökelim ve aşınmalarla okyanusun fiziksel/kimyasal özelliklerini değiştirdiğini bölgesel ve küresel iklim değişikliğine yol açtığını, biyota dağılımı yanında medeniyetin gelişiminde önemli bir rol oynadığını da belirtti. 

 

Hidrojen, karbondioksit ve nükleer atıkların depolandığı bölgeler olarak da bu tuz çökellerinin gezegenimizin sürdürülebilir geleceği için kritik öneme sahip olduğu kadar büyük çöküntü ve heyelanlar gibi tuza bağlı jeolojik anlamdaki tehlikelerin yeterince anlaşılamadığından hareketle SaltAges Aksiyonunun amacının; jeologları, biyologları, arkeologları, sosyologları, tarihçileri, ekonomistleri, mühendisleri ve sanatçıları bir ağda bir araya getirmek olduğu yine Prof. Dr. Kavak tarafından ifade edildi.

 

Sivaslıların “pur” olarak bildiği jips, anhidrit gibi kaya türlerinin de, tuz yatakları olarak İmranlı’dan Şarkışla’ya kadar uzanan yaklaşık 250 km’lik Sivas Havzası içerisinde yer altı/yüzeyde olmak üzere geniş alanlarda yüzeylediğini belirten Prof. Dr. Kavak; tuzların başta Emirhan Kayalıkları olmak üzere bölgenin dünyada karada gelişmiş en iyi tuz tektoniği yapılarına neden olduğu; jipslerdeki karstlaşmanın aynı bölgelerde mühendislik yapıları açısından sıkıntılar oluşturduğu; tuzların ilişkili olduğu sölestin, barit, alçıtaşı gibi endüstriyel ham madde olanakları göz önünde tutulduğunda özellikle Hafik, Zara ve İmranlı civarında yoğunlaşan kaya tuzu/evaporit yataklarının bu aksiyon kapsamında daha da önem kazandığını söyledi. Prof. Dr. Kavak, Aksiyon’un dört yıl boyunca söz konusu bölgenin tanıtılmasına da katkıda bulunacağına dikkat çekti.

 

COST bilindiği gibi Avrupa Bilim ve Teknoloji İşbirliği (European Cooperation in Science and Technology)” kuruluşu olarak biliniyor. Dört yıllık süre içinde teklif edilen ve kabul gören aksiyonlarda Ar-Ge faaliyetlerinde bulunan araştırmacıları toplantı, seyahat ve uluslararası bir ağ oluşturma anlamında Avrupa Birliği fonları tarafından proje niteliğine bağlı kalarak uluslararası alanda destekliyor.   

 

Hocamıza bu projeye sunmuş olduğu katkılarından dolayı teşekkür ediyor, başarılarının devamını dilyoruz.  

 

Aksiyonla ilgili ayrıntılı bilgi (https://www.cost.eu/actions/CA23124/) adresinden edinilebilir.
 

25

Ekim

2024

Haberler