20 Kasım 1989 yılında Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu Çocuk Hakları Sözleşmesini imzalamıştır. 20 Kasım, Birleşmiş Milletler tarafından dünya genelinde çocukların karşı karşıya kaldıkları hak ihlallerini gündeme getirmek amacıyla “Dünya Çocuk Hakları Günü” olarak kabul edilmiştir. Ülkemizin de imzaladığı bu sözleşme, en fazla sayıda imzalanan ve en kısa sürede yürürlüğe giren uluslararası belge olma özelliğine sahiptir. Sözleşme din, dil, ırk, cinsiyet ve sosyal statü ayrımı yapmadan tüm çocukların yüksek yararını gözeten bir sözleşmedir. Bu sözleşmede tüm çocukların güvenli ve sağlıklı koşullarda yaşama ve gelişme, düşüncelerini açıklama, bilgi alma ve ifade özgürlüğü, isim ve vatandaşlık, özel hayatına yönelik hakları tanımlamaktadır.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Çocuk Koruma Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Doç. Dr. Tülay Kars Fertelli, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, “her çocuğun sağlıklı, özgürce yaşama ve gelişme, eğitim alma, barış ve sevgi dolu bir dünyada yaşama hakkı vardır. Bunlar tüm çocukların temel hakkıdır. Bu hakları koruyarak, çocuklara açlıktan, şiddetten, kin ve nefretten, kötü alışkanlıklardan uzak, sevgi dolu, sağlıklı ve güvenli bir çevre oluşturarak, istismar ve şiddetten korunmuş, kendine güvenen, üreten, olumlu iletişim kuran, bilimin ışığında öğrenen, düşünen ve kendini geliştiren, geçmiş ve değerlerini unutmayan, geleceğe ümitle bakan çocuklar yetiştirmek ise hepimizin ortak görev ve sorumluluğudur.” Dedi.
Çocuklara yapılan yatırımın geleceğe yapılan en büyük yatırım olduğuna inandığını belirten Doç. Dr. Tülay Kars Fertelli, “Dünyada yaşayan her çocuğun çok iyi yaşam, barınma, sağlık ve eğitim hakkına sahip olması temennisiyle ülkemiz ve tüm dünya çocuklarının “Dünya Çocuk Hakları Günü'nü kutluyorum.” İfadelerine yer verdi.
Kasım
2021