Doç. Dr. Nilüfer Tuğut hamilelerde Kovid-19 aşısının enfeksiyon riskini azalttığını söyledi.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Nilüfer Tuğut, hamilelik ve Kovid-19 aşısına yönelik açıklamalarda bulundu.
Doç. Dr. Tuğut, Sağlık Bakanlığının paylaştığı verilere göre 2020 yılında gebe ölümlerinin salgın öncesi yıla göre yüzde 52 oranında arttığını, geçen yıla oranla yüzde 50’den daha fazla anne adayının Covid-19 nedeniyle kaybedildiği ve kaybedilen gebelerin yüzde 99’nun aşısız olduğunu ifade etti.
Konuşmasının devamında Tuğut, “Gebelik, normalde bağışıklık sistemini baskılar ve solunum- kalp sistemlerine ek yük bindirir. Gebelikte enfeksiyon ise bu yükü daha da artırır. Bu nedenle anne adayını enfeksiyona karşı korumak gerekir. Günümüz koşullarında gebeleri Covid-19 enfeksiyonuna karşı korumanın en güvenilir yolu maske, mesafe, hijyen kuralı ile Covid-19 aşısıdır. Aşılama, enfeksiyon riskini, erken doğum ve yoğun bakıma yatış riskini azaltmaktadır. Bu nedenle hem kadın hem de bebek sağlığını korunmanın en iyi yolu aşı olmaktır.” dedi.
Doç. Dr. Tuğut, mevcut Kovid-19 aşılarının (mRNA aşıları dâhil) canlı virüs aşıları olmadığını ve canlı olmayan virüs aşılarının gebelerde uzun yıllardır güvenle kullanıldığını belirtti.
Doç. Dr. Tuğut konuşmasının sonunda, “Kovid-19 aşılarının hayvan ve insan deney sonuçları ve uygulama sonrası takiplerden elde edilen veriler gebelerde ve fetusta zararlı herhangi bir etki olmadığını, aksine gebelik sırasında bir Kovid-19 aşısı olmanın enfeksiyon riskini azalttığını göstermektedir. Aşı sonrası gebe kadında oluşan antikorların plasenta (eş) arayıcılığı ile bebeğe geçtiği ve doğum sonu dönemde yenidoğanı koruduğunu gösteren pek çok çalışma sonuçları vardır. Kendiniz ve bebeğinizin sağlığı için aşı olmayı ertelemeyiniz.” ifadelerini kullandı.
Kasım
2021