TÜBİTAK-ARDEB “1001 Deprem Araştırmaları Çağrısı” kapsamında Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi öğretim üyelerinin içinde yer aldığı 3 ayrı proje TÜBİTAK’tan desteklenmeye değer bulundu. Bir araştırma grubunun TÜBİTAK’tan aynı dönemde 3 proje ile desteklenmesi Sivas Cumhuriyet Üniversitesi için bir ilk olma özelliği taşıyor. Toplam bütçesi yaklaşık 2.200.000 TL olan projelerin çalışmaları 3 yıl süre ile Sivas Cumhuriyet, Fırat, Afyon Kocatepe, Dokuz Eylül, Çukurova ve Aksaray Üniversitesi’nden araştırmacılarla birlikte yürütülecektir.
Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerimizden Doç. Dr. Fikret Koçbulut’un yürütücülüğünü yaptığı “Ecemiş Fayı’nın Kabuksal Deformasyonunun Jeodezik ve Paleosismolojik Yöntemlerle İncelenmesi” başlıklı proje, TÜBİTAK-1001 “Deprem Araştırmaları Çağrısı” kapsamında TÜBİTAK tarafından 36 ay süreyle desteklenecek.
Proje kapsamında, iki farklı uzaysal jeodezik teknoloji olan SAR (Yapay Açıklı Radar) interferometrisi, GNSS (Küresel Konumlandırma Sistemi) ve tarihsel depremleri belirleme de paleosismoloji kullanılacak. GNSS tekniği yöntemi ile bölgeye ilişkin hız alanı bilgisi, bölgenin gerilim (strain) değerleri, fayın kilitlenme derinliği ve fay üzerindeki kayma hızları, paleosismoloji ile yüzey faylanmasıyla oluşmuş depremlerin büyüklükleri, fayın deprem tekrarlama periyodu, fayın üzerinde meydana gelen son deprem, son depremden sonra geçen zaman, kayma miktarı ve kayma hızı ortaya çıkartılacak.
Projede, Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerimizden Prof. Dr. Orhan Tatar ve Harita Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerimizden Prof. Dr. Fatih Poyraz araştırmacı olarak görev alacaklar. Projede ayrıca Dokuz Eylül, Afyon Kocatepe, Çukurova ve Aksaray Üniversitesitelerinden araştırmacılar da görev alacaklar.
Ayrıca öğretim üyelerimiz, yürütücülüğünü Fırat Üniversitesinden Prof. Dr. Ercan Aksoy’un yaptığı TÜBİTAK- 1001 “Doğu Anadolu Fay Zonu’nun (DAFZ) Erkenek ve Sürgü Segmentlerinin Deprem Davranışının Çok Disiplinli Yöntemlerle İncelenmesi” başlıklı projede ve yürütücülüğünü Afyon Kocatepe Üniversitesinden Prof. Dr. Çağlar Özkaymak’ın yaptığı, TÜBİTAK- 1001 “ İzmir il Sınırları İçerisinde Yer Alan Holosen-Kuvaterner Yaşlı Fayların Paleosismolojisi ” başlıklı projede araştırmacı olarak görev alacaklar.
Eylül
2021