Haberler

  • 22 Temmuz 2020

Araç Altı Yabancı Cisim Tespiti Projesine TÜBİTAK Desteği

Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin hazırladığı “Sayısal Görüntü İşleme Teknikleri ile Araç Altı Yabancı Cisim Tespiti” projesi TÜBİTAK 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmaları/Savunma, Uzay ve Havacılık kategorisinde kabul edildi.

 

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Emre Ünsal’ın danışmanlığında yürütülen, Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencileri Recep Kurt, Hatice Berfin Çınar, Seda Cihan Ceylan’ın hazırladığı proje ile önemli güvenlik alanlarında araçların görüntülenmesi ve önemli stratejik tesislerde güvenliğin artırılması amaçlanıyor.

 

Bitirme projesi olarak başlanan ve geliştirilerek TÜBİTAK’a sunulan proje hakkında Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız’a çalışma hakkında bilgi veren proje ekibi Rektör Yıldız’dan projeye destek istedi.

 

“Üniversiteler Eğitim ve Araştırmalar Açısından Önemli Kurumlardır”

 

Proje hakkında bilgi almak üzere öğrencilerini Rektörlükte kabul eden Rektör Prof. Dr. Yıldız, “Öğrencilerimize, hocalarımıza bilimsel çalışmalarda her zaman destek veriyoruz. Öğrencilerimizin böyle bilimsel çalışma yapması bizi sevindiriyor. İnşallah bundan sonra daha güzel şeylerde yaparsınız. Göreve başladıktan sonra Üniversitemizde güvenliğin önemli olduğunu biliyorduk, bu konuda da çalışmalar yaptık. Yapılan araştırmada çıkan sonuçlar önce üniversitede uygulanmalı. Bu sistemle ilgili çalışma yapan hocalarınızla görüşün, sistemin daha iyi nasıl çalışacağına dair araştırmaları yapın. Araştırmalar sonunda bir ürün ortaya çıkacak, bu ürünün denemesini üniversitede yaptıktan sonra sistemin açığı varsa bu da görülür. Daha sonra da diğer kurumlara tavsiye edilir. Öğrenci olarak bu gibi bilimsel çalışmalar yapmanız önemlidir. Tabii bu çalışmalarınız sonraki çalışmalarınıza öncülük edecektir. Bu çalışmanız sizler için bir tecrübe olacak, bu tecrübeyi de ileriye taşıyacaksınız.” ifadelerini kullandı.

 

Öğrencilerin eğitim süreçlerinde hazırladıkları çalışmaların bilimsel proje olarak geliştirilmesinin öğrencilerin bilimsel çalışma alışkanlığı kazanmaları noktasında önemli olduğuna vurgu yapan Rektör Yıldız, “Öğrencilerimizin proje odaklı çalışmalar yapması önemli. Artık sanayicinin, kurumların ve vatandaşın kullanabileceği, ticari olabilecek ürün geliştirmemiz lazım. Yerliliğin çok önemle vurgulandığı bugün millî olarak yapılan teknolojik çalışmalar hem Üniversitemiz hem de ülkemiz açısından çok önemli. Yapmış olduğunuz projeleri geliştirmek için daima hocalarınız ile iş birliği içerisinde olun. Üniversitemizin içerisinde Cumhuriyet Teknokent var. Orada bulunan Kuluçka Merkezimizden fikirlerinizi geliştirin, ürüne dönüştürün. Orada öğrencilerimiz için önemli fırsatlar sunuluyor. Öğrenci olarak girişim şirketi kurun. Bizler sizleri destekleriz elimizden geldiğince, bundan kuşkunuz olmasın. Sizleri bu projeden dolayı tebrik ediyorum güzle bir proje olmuş.” dedi.

 

TÜBİTAK tarafından desteklenen projenin amacı hakkında bilgi veren Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencisi Recep Kurt, “Bu çalışmanın amacı, araç altı görüntüleri üzerinde sayısal görüntü işleme teknikleri kullanarak araç altında gizlenmiş yabancı cisimleri tespit edilmesini sağlayan bir sistem geliştirmektir. Bu sayede, yüksek güvenlik önlemi gerektiren askerî bölgelerde, alışveriş merkezlerinde, konser alanlarında veya iş yerleri gibi toplu yaşam alanlarında oluşabilecek tehditler azaltılmış olacak. Bu tehditleri azaltmadaki en büyük etken tümsek ayna ile arabanın altına bakıldığında görülmeyen cisimlerin tespit edilmesidir. Bu tespitleri yaparken arabaların geçtiği kontrol noktalarına balık göz kamera yerleştirilerek arabanın altının görüntüsü alınacak ve veri tabanında tutulan orijinal resim ile karşılaştırılacaktır. Sonuç olarak kamera görüntüsü ile orijinal resim arasında fark varsa uyarı verecek ve araba gireceği bölgeye alınmadan uzaklaştırılacak ya da bulunan cisim imha edilecektir. Bu sistemin önemi ise, yabancı cisimlerin erken tespit edilmesiyle can ve mal kaybını en aza indirmeye çalışmaktır.” dedi.

 

Yapılan çalışmada yapay zekâ teknolojisi kullanılarak tehdit unsuru barındıran araçların yerleşkeye girişi engellenmiş olacak.


 

22

Temmuz

2020

Haberler