Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Ofisi tarafından Erasmus+ KA103 Öğrenci Bilgilendirme Toplantısı gerçekleştirildi.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Kültür Merkezi Kadı Burhaneddin Salonu’nda düzenlenen toplantıya personeli, Erasmus ile üniversitemize gelen öğrenciler, Üniversitemiz öğrencileri katıldı.
Erasmus+ KA103 eğitim hareketliliği hakkında bilgi veren Uluslararası İlişkiler Ofisi personeli Uğur Yuvacı konuşmasında “Erasmus nedir, Erasmusun faydaları nelerdir?” gibi konulara değindi.
Yuvacı konuşmasının devamında, “Erasmus yükseköğretimine devam eden öğrencilerin yurt dışında da öğrenime devam edebilecekleri bir programdır. Erasmus’un sizlere kattığı şeyler neler olacak? Yükseköğretimde daha nitelikli öğrenciler olacaksınız. Eğitim ve öğretim becerileriniz gelişecek. Neden Erasmus yapılmalı sorusuna gelirsek; değişik ülkeleri tanıyorsunuz, çok kültürlü ortamlarda ders dinliyorsunuz. Arkadaş edinerek arkadaş çevrenizi genişletebiliyorsunuz. Sosyal hayatınız gelişiyor. Eğitim sonrası için mesleki yeterlilik ve çevre görüyorsunuz. En önemli konu ise yabancı dilinizi geliştiriyorsunuz. Burada alacağınız birkaç yıllık dil eğitimi ile orada alacağınız 2 aylık eğitim buradaki eğitime denk olacaktır. Geriye döndüğünüz zaman bunun faydasını hem yazma hem konuşma olarak görebileceksiniz. Erasmus hareketliliğini bu ve buna benzer nedenlerden dolayı yapmalısınız.” diyerek Erasmus hakkında genel bir değerlendirme yaptı.
Erasmus’u iki başlık altında açıklayan Yuvacı, “KA103 programı şu anda başvurularınızı aldığımız yükseköğrenim hareketliliğidir. KA103 programı bunlardan 1,2 ve 3 gruba ayrılıyor. 1’inci ve 2’nci grupta; Yunanistan, Hollanda, Almanya, Fransa, Portekiz, İtalya ve İspanya yer alıyor. 3’üncü grup ülkelerimiz ise; Bulgaristan, Polonya, Hırvatistan, Makedonya, Letonya, Estonya Litvanya, Romanya, Macaristan, Slovakya ve Çekya’dır. Bu ülkeler AB standartlarına göre düzenlenmiştir. Bir de KA107 programımız var. KA107 hakkında ön bir bilgi olarak vermek istiyorum. KA107 programında 2019-2020 yılında Türkiye’deki üniversiteler arasında en yüksek hibeyi alan birinci üniversite olduk. ODTÜ, Boğaziçi gibi üniversiteleri geride bırakarak bu konuda 941 bin Euro ile birinci konumdayız. Bu hibeyle sizleri de faydalandıracağız.” ifadelerini kullandı.
Erasmus’taki faaliyetler hakkında ise Yuvacı, “Birinci faaliyetimiz öğrenim hareketliliği ikincisi ise staj hareketliliğidir. Öğrenim hareketliliği anlaşmalı olan yükseköğretim kurumu ile gerçekleştirilir. Süre bakımından bakacak olursak minimum 3 maksimumum 12 ay faydalanabiliyorsunuz. Ön lisans ve lisans bölümünden mezun olan öğrenciler Erasmus’tan yararlanamaz. Minimum 30 AKTS olmak zorunda, dönem hareketliliğinden faydalandıysanız ise 60 AKTS olmak zorundadır. Bunun altında olduğu takdirde sıkıntı yaşıyoruz. Öğrenim hareketliliğinden faydalanmak istiyorsanız anlaşma şartı aranmaktadır. Staj için geçerli değil. İkinci hareketliliğimiz ise staj hareketliliği bu hareketimizde ise üniversitemiz bünyesinde bulunan bir öğrencinin yurt dışında bir işletmede çalışmasıdır. Staj yapılacak yerin alanınızla ilgili olması gerekiyor.” diyerek sözlerine son verdi.
Yuvacı’nın konuşmasının ardından Erasmus ile yurt dışında eğitim gören ve staj yapan öğrenciler hazırlanması gereken evraklardan ulaşıma, kültürel-sosyal faaliyetlerden eğitime kadar birçok konuda bilgi verdiler.
Mart
2020