Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Nanoteknoloji Bölümü 4’üncü sınıf öğrencisi Dilşad Taydaş’ın hazırladığı proje, TÜBİTAK Bilim İnsanları Destekleme Programları (BİDEB) tarafından desteklenecek.
Üniversitelerde öğrenim gören lisans öğrencilerini, projeler yoluyla araştırma yapmaya teşvik etmeyi amaçlayan 2209 A programı dâhilinde “Kireçlenme Hastalığı” üzerine yapılan projenin danışmanlığını Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Levent Cenk Kumruoğlu yapıyor. Ayrıca projenin laboratuvar çalışması Nanoteknoloji Mühendisliği Araştırma Laboratuvarı’nda devam ediyor.
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Dilşad Taydaş, “Halk arasında kireçlenme olarak bilinen Osteoartrit (OA) hastalığı hemen hemen her yaş grubunda görülmeye başladı. Piyasadaki bütün ilaçlar ithal edildiği için hastaların alım gücünü zorlamaktadır. Biz de bu doğrultuda yerli bir çözüm için yola çıktık. Farklı bir ham madde ile benzer bir Viscosupplement elde etmeyi deniyoruz. Piyasadakilerin aksine biz “Manda Boynuzu” kullanacağız. Kullanma sebebimiz, kolaylıkla ulaşılabilir bir materyal olmasıdır. İlerideki çalışmalarda hücre deneyleri, hayvan deneyleri gibi deneylerle istediğimiz sonucu alıp alamadığımıza bakacağız.” dedi.
Kendisini teşvik eden en önemli nedenlerden birisinin Üniversitenin yanımda olup bütün çalışmalarına gerekli imkânları sağlaması olduğunu kaydeden Taydaş, “Çalışmanın yapılacağı cihazlar yüksek bütçeli cihazlar olmasına karşın bu cihazlar Üniversitemiz bünyesinde bulunmakta. Bu durum Üniversitemizin araştırmalara verdiği önemi gösteriyor. Bölüm Başkanım Doç. Dr. Fazlı Sözmen’e, Danışman hocam Doç. Dr. Levent Cenk Kumruoğlu’na ve desteğini esirgemeyen bütün hocalarıma teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.
Ocak
2020