Haberler

  • 10 Aralık 2019

“Pozitif ve Kültürler Arası Psikoterapi” Konferansı

Üniversitemiz Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü, Psikolojik Danışma ve Rehberlik (PDR) Kulübü tarafından “Pozitif ve Kültürler Arası Psikoterapi” isimli konferans gerçekleştirildi.

 

Üniversitemiz Kültür Merkezi Kadı Burhaneddin Salonu’nda düzenlenen konferansa Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Kanak, Uzman Psikolojik Danışman Özlem Yılmaz Bilgin, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

 

Programın açış konuşmasını yapan PDR Kulübü Başkanı Muhammed Halıcı Kulüp olarak senenin başından beri birçok etkinlik gerçekleştirdiklerini ve ilerleyen günlerde daha iyi projeler yapacaklarını söyledi.

 

PDR Kulübü Akademik Danışmanı Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mehmet Kanak program için gelenlere teşekkür ederek güzel bir konferans olması dileklerini iletti.

 

Uzman Psikolojik Danışman Özlem Yılmaz Bilgin pozitif psikoterapinin dünyada 400 kadar olduğu tahmin edilen psikoterapi yaklaşımlarından biri olduğunu anlatarak, bu yaklaşımların “Ben de insanlara yardım ederim, ben de iyi ederim, ben de destek olurum.” dediğini ifade etti.

 

Pozitif psikoterapinin İranlı nörolog, psikiyatrist ve psikoterapist Prof. Nusret Pezeşkiyan tarafından geliştirildiğini kaydeden Bilgin, “Pozitif psikoterapi doğu-batı kültürü arasında bir köprü gibi, kültürler arası bir disiplindir. Neden doğu batı diyoruz? Çünkü Peseschkian İran doğumlu, daha sonra Almanya’ya taşınmış ve gençliğinden sonra orada yetişmiş. Orada eğitimini almış. 2010 yılında Peseschkian’ı kaybettik. Eşi ve oğulları O’nun kurduğu Pozitif Psikoterapi Enstitüsü’nü devam ettiriyorlar ve buradaki psikoterapi uygulamaları Almanya kaynaklı ama köklerini Doğu’dan alan, Doğu kültürü uygulamalarından beslenen bu yaklaşım şu anda 24 kadar ülkede uygulanan bir yaklaşım olarak varlığını sürdürüyor. Prof. Nossrat Peseschkian’ın 26 kitabı 23 farklı dilde yayınlandı.” şeklinde konuştu.

 

Konuşmasının devamında pozitif psikoterapi ile bilgiler veren Bilgin, “Pozitif psikoterapi holistik ve bütüncül bir yaklaşımdır. Psikodinamik yaklaşımlar, varoluşçu hümanistlik yaklaşımlar, davranışçı yaklaşımlar ve kültürel terapi yaklaşımları eklektik bir şekilde terapide kullanılır. Pozitif psikoterapi Avrupa Psikoterapi Birliği tarafından psikoterapi metodu olarak onaylanmaktadır ve eğitim yönelimli enstitüsü doktorlara, psikologlara ve sosyal çalışmacılara mezuniyet sonrası eğitim vermek üzere Almanya Federal Cumhuriyeti tarafından yetkilendirilmiştir. İşlevsellik açısından bilimsel araştırmalarla etkinliği kanıtlanan pozitif psikoterapi, eğitim, öğrenim ve koçluk alanlarında da tüm dünyada kullanılmaktadır.” diye ekledi.

 

10

Aralık

2019

Haberler