Haberler

  • 06 Aralık 2019

Radyo Televizyon Yayıncılığı ve Telif Paneli ve Sergisi

Radyo Televizyon Yayıncıları Birliği (RATEM) tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı ile UNESCO destekleri, Üniversitemiz İletişim Fakültesi ev sahipliğinde “Radyo Televizyon Yayıncılığı ve Telif” konulu panel düzenlendi. 
 
“Korsanla Mücadele” Sergisi
 
 
Üniversitemiz Kültür Merkezi Sergi Salonu’nda “Korsanla Mücadele” sergisi düzenlendi. 
 
Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği’nce korsanla mücadelenin önemine ve yöntemlerine vurgu yapan serginin açılışına, Valimiz Salih Ayhan, Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Uğurlu, Adli Yargı Komisyon Başkanı M. Burçin Çetinkaya, Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, STSO Başkanı Mustafa Eken, RATEM Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Gürsoy ve ilimiz protokolü katıldı.
 
Radyo Televizyon Yayıncılığı ve Telif Paneli
 
Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği’nce hazırlanan “Korsanla Mücadele” sergisinin ardından “Radyo Televizyon Yayıncılığı ve Telif” konulu panel düzenlendi. 
 
 
Üniversitemiz Kültür Merkezi Kadı Burhaneddin Salonu’nda düzenlenen panele, Valimiz Salih Ayhan, Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Uğurlu, Adli Yargı Komisyon Başkanı M. Burçin Çetinkaya, Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, STSO Başkanı Mustafa Eken, RATEM Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Gürsoy, Yargıtay 19. Ceza Dairesi Üyeleri Memiş Güney ve Erdğan İshakoğlu, TRT Müzik Programcısı ve Sanatçı Sümer Ezgü, Kültür ve Turizm Bakanlığı Uzmanlarından G. Burcu Vural, ilimizde faaliyette bulunan basın kuruluşlarının yöneticileri ve temsilcileri, akademisyenler, öğrenciler ve İlimiz protokolü katıldı.
 
 
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklâl Marşı’mızın okunmasının ardından programın açış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız enformasyonun dağılımında gelişen teknolojinin rolü hakkında bilgi vererek “15 ve 16. yüzyıldan itibaren Avrupa’da yaşanan gelişmeler insanlık tarihi için birçok kırılma noktasını bir araya getirdi. Bilimin ilerlemesine paralel olarak gelişen teknoloji insanoğlunu belki de daha önce hayal edilmedik bir yere getirdi. Burada 2 icadı vurgulamak istiyorum: 1763’te buharlı makinenin, 1832’de telgrafın icadı sadece ekonomik, sanayi, bilimsel anlamda değil enformasyon açısında da önemli tarihlerdir. Özellikle telgrafın icadı ulaşıma dayalı iletişimden iletime dayalı iletişime geçilmesini sağlamıştır. Enformasyonun dönüştürücü gücü bu tarihten itibaren daha iyi anlaşılmıştır. Değişme ve dönüşüm sadece kitle iletişim araçlarında yaşanmamıştır. Bilgiye dayalı teknoloji hayatın her alanına sirayet ederek ortaya bambaşka bir dünyanın fotoğrafını koymuştur.” dedi 
 
 
Korsanla mücadelenin hem sektörün hem de ülkemizin gelişmesi için önemli olduğunu ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız “Hızla ilerleyen enformasyon endüstrisinin önemli bir sorunu olan “korsanla mücadele için” neler yapabiliriz, sorusuna cevap arayacağız. Son yıllarda diziler, radyo yapımları ihracatımızın önemli gelirlerinden birisi oldu. Türk dizileri hatırı sayılır bir şekilde rağbet görüyor. Kamuoyunu korsan konusunda bilgilendirmek, sektörün sorunlarına çözüm bulmak adına bu programın katkı sağlayacağı umudunu taşıyorum. Yasal mevzuatı güncel hale getirip sektörün ihtiyaçlarına cevap verebilecek seviyeye getirmek hem sektörün hem de ülke ekonomisinin faydasına olacağı kanaatindeyim. Korsanla mücadelede genç neslin katkısı yadsınamaz bir gerçek. Çünkü sosyal medyayı, interneti en çok onlar kullanıyor. Böylesi önemli bir programın Üniversitemizde yapılması bizim için kıvançtır.” dedi. 
 
 
Daha sonra konuşan RATEM Başkanı Yusuf Gürsoy, “Burada bulunma nedenimiz Türkiye’de ve dünyada radyo-televizyon yayıncılığı ve telif konusu. Ayrıca telifin ne anlama geldiği, kullanımının ekonomiye, refaha ve barışa nasıl hizmet edeceği konusunu enine boyuna konuşmak ve tartışmak. Bu kapsamda programın 6’ncısını Sivas Cumhuriyet Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştiriyoruz. Matbaanın icadı ve telif yan yana yürüyen iki kavram. Teknoloji geliştikçe telife olan ilgi ve ihtiyaç artmakta. Son zamanlarda dijital alanın günlük hayatımızda ne kadar önemli bir yer işgal ettiği, önemli bir konu olduğu ortaya çıktı. Yani biz yaklaşık 7 saat 58 dakika ekrana bakıyoruz. Mobil iletişim araçları, sabit ekranlar ve nihayetinde evdeki televizyonumuzla ilgili geçirdiğimiz toplam süre 8saat. Bu 8 saati izletebilenler içerik üretmek zorundalar. Bu kadar yoğun içerik ihtiyacının olduğu bir dünyada bizim de hem üretmemiz hem de bunun karşılığını oluşturmamız lazım. “dedi.
 
 
Valimiz Salih Ayhan konuşmasında “RATEM Başkanımız çok öz, sade bir şekilde işin mahiyetini hem korsanla mücadelenin ve hem fikrin, emeğin anlamını korunmasının gerektiğini hem de üniversitelerimizin iş birliği içerisinde güzel iletişim kurarak yapılan çalışmaları anlamlandıracak bir konuşma yaptı. Ben de sadece üniversitemizin böyle bir programa ev sahipliğinden dolayı teşekkür ediyorum. Dışarıdan gelen misafirlerimizin Sivas’ımızdan güzel anılarla dönmesini arzu ediyorum. Biz de üzerimize düşen ne varsa Sivas Valiliği olarak tüm kurumlar olarak ta bu hususa hassasiyetle destek vereceğimizi ifade etmek istiyorum. Tabi korsanın kelime manasına da baktığımız zaman aslında eski zamandan çıkan bir kavram. Haydutluk; tabiri caiz ise denizaşırı ülkelerde haydutluk başkasının malını gasp etmek anlamına geliyor. Modern zamanlardaki bir anlamı ise emek hırsızlığıdır.” dedi.
 
 
Valimiz Salih Ayhan konuşmasının devamında “Hakikaten ben hep şunu söylerim ‘Emek verilmeden elde dilen hiçbir şeyin kıymeti yoktur.’ Sadece emek vererek elde eden insanların hakkına, hukukuna tecavüz etmektir, bu da bir kul hakkıdır. Buna herkesin dikkat etmesi gerekmektedir. Bir kitap yazılıyor 200-300 sayfa. Yazar yıllarını veriyor ama bir bakıyorsun o kitap korsanın eline düşmüş, sokaklara düşmüş, o kişinin emeği hiçe sayılıyor. Biz öncelikle insani olarak, bir vatandaş olarak bu duruma hassasiyet göstermemiz lazım. Bu tür bilgilendirme toplantıları ve faaliyetler ile de işin yasal boyutunu ve sosyal boyutlarını ele almış oluyoruz.” dedi. 
 
 
Açış konuşmalarının ardından geçilen panelde, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güven Delice’nin moderatörlüğünde; Yargıtay 19. Ceza Dairesi Üyesi Selçuk Memiş Güney, Yargıtay 19. Ceza Dairesi Üyesi Erdoğan İshakoğlu, Sanatçı-TRT Müzik Programcısı Sümer Ezgü, Kültür ve Turizm Bakanlığı Uzmanlarından G. Burcu Vural ve VİZYON 58 TV Genel Yayın Yönetmeni Murat Kurt radyo ve televizyon yayıncılığında karşılaşılan telif problemi, çözüm önerileri ile eser sahiplerinin hukuki hakları gibi hususlar ele alındı.
 
 
Sunumların ardından panelistlere protokol üyelerince teşekkür belgesi takdim edildi.

06

Aralık

2019

Haberler