İnsanlığın bilgi ve birikimini temsil eden kütüphanelerde bulunan kitap sayısı, kültürel gelişmişliğin en önemli göstergelerinden birisi olarak öne çıkıyor.
Farklı medeniyetlerin beşiği olan, medreseleri sayesinde “Âlimler Diyarı” olarak anılan Sivas’ın “Gelenekten Geleceğe” sloganıyla markalarından birisi olan Üniversitemiz bünyesinde yer alan kitap sayısıyla öğrenciler, akademisyenler ve araştırmacılar için önemli bir kaynak oluşturuyor.
Bu kapsamda, öğrencilerimizin daha nezih ve ferah bir ortamda kitap okumalarını ve ders çalışmalarını sağlamak için 2017 yılında hizmete açılan Prof. Dr. Fuat Sezgin Merkezî Kütüphanemiz basılı ve elektronik kitap sayısıyla da ön plana çıkıyor.
İslam bilim tarihinin önemli temsilcilerinden Prof. Dr. Fuat Sezgin’in adını taşıyan kütüphanemizde 170 bini aşkın basılı kitap, 4 milyonu aşkın elektronik kitap bulunuyor.
Sadece basılı ve elektronik kitap sayısıyla değil, basılı ve elektronik süreli yayın ve tez sayısında da büyük bir ihtiyaca cevap veriyor.
100 binden fazla elektronik, 40 bini aşan süreli yayın bulunan kütüphanemizde ayrıca lisansüstü çalışma yapanlar ve akademisyenler ile araştırmacılara kaynaklık edecek 11 bin civarında da tez bulunuyor.
Son 3 Yılda Rekor Yükselme
2016 yılında göreve başlayan Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız’ın en çok önemsediği konuların başında gelen Kütüphanemizi daha nitelikli, donanımlı ve her türlü ihtiyaca cevap verecek bir hâle getirme çalışmaları meyvelerini veriyor.
2016 yılında Üniversitemiz eski kütüphanesinde 61 bin 138 basılı, 3 bin 875 tez, 75 bin elektronik kitap, 30 bin basılı süreli yayın bulunuyordu.
2017 yılında hizmete açılan Prof. Dr. Fuat Sezgin Merkez Kütüphanemiz sadece kitap sayısıyla değil sağladığı imkânlarla da örnek teşkil ediyor.
Kütüphanemizde 500 kişinin aynı anda ders çalışabildiği kütüphanede 400 kişilik 4 çalışma salonu, 60 kişilik 1 sesli grup çalışma salonu, 44 kişilik 5 özel çalışma salonu, 48 kişilik 1 konferans salonu, 1 kantin bulunuyor.
Kütüphanede öğrencilerimizin araştırma ve ödevlerini yapabilmeleri için 40 kişilik bilgisayar laboratuvarı da mevcut.
Türkiye’deki üniversitelerin sadece birkaçında yer alan; suya ve ısıya dayanaklı, yerden tasarruf imkânı sağlayan, güvenilir, Avrupa standartlarında dolapların yer aldığı arşiv de yer alıyor.
Kütüphanemizde Görme Engellilere Yönelik Bilgisayarlar da Mevcut
Üniversitemizdeki engelli öğrenci ve personele yönelik açılan Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Engelliler Birimi (CENGEL) farkındalık oluşturan çalışmaları arasında yer alan, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) tarafından Sosyal ve Çevresel Yatırım Programları (TANAP) kapsamında Üniversitemize verilen, görme engellilere yönelik bilgisayarlar da kütüphanemizde mevcut olup görme engellilerin bilgiye engelsiz bir şekilde ulaşmalarına imkân sağlıyor.
Engelsiz bir üniversite olma yolunda önemli mesafeler alan Üniversitemiz görme engelli öğrencilerimiz ve çalışanlarımızın bilgiye ulaşabilmelerini kolaylaştırarak onların topluma katılımına da katkıda bulunuyor.
Kasım
2019