Üniversitemizin 2019-2020 Akademik Yılı Açılış Töreni, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanımız Prof. Dr. Mustafa Şentop’un teşrifleriyle gerçekleştirildi.
Törenin öncesinde TBMM Başkanımız Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız’ı makamında ziyaret ederek Üniversitemiz Şeref Defteri’ni imzaladı.
Ziyaretin ardından Akademik Yılı Açılış Töreni’ne geçildi.
Akademik açılış törenine TBMM Başkanımız Prof. Dr. Mustafa Şentop, Valimiz Salih Ayhan, Belediye Başkanımız Hilmi Bilgin, Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz, Sivas Milletvekilleri Habip Soluk ve Semiha Ekinci, İstanbul Milletvekili Osman Boyraz, Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul, il protokolü, Rektör Yardımcıları, Rektör Danışmanları, dekanlar, müdürler, STK temsilcileri, akademisyenler, idari personel ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından Üniversitemiz tanıtım filmi izlendi.
Üniversitemiz tanıtım filminin gösteriminin ardından Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız törenin açış konuşmasını yaptı.
Rektörümüz konuşmasında Üniversitemizde yapılan bilimsel, sosyal, kültürel, uluslararasılaşma, üniversite-sanayi çalışmaları hakkında bilgi verdi. Rektörümüz Yıldız, “Bünyemizde oluşturduğumuz kanser çalışma grubu ile yerli ilaçlarla kanserin tedavisine yönelik çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam etmektedir. Sivas, Tokat ve yakın illerde yaz aylarında sıkça rastladığımız Kırım Kongo kanamalı ateşi hastalığının tedavisi için millî aşı çalışmalarımız devam etmektedir. Üniversite sanayi iş birliğinin en güzel örneklerinden biri de uluslararası pazarda satışı hedeflenen yerli ve millî implant projemizdir.” dedi.
Kendi enerjisini üreten üniversite sloganıyla güneş enerjisinden yararlanarak elektrik ihtiyacımızı karşılayacak bir proje üzerinde çalıştıklarını anlatan Rektörümüz, “Valiliğimiz, Belediyemiz, Sivas Ticaret ve Sanayi Odası ve Üniversitemizin iş birliği ile kurulmuş olan solucan gübresi üretim tesislerimizle organik tarım için adımlar attık.” şeklinde konuştu.
Sivas’ı sempozyumlar şehri hâline getirdiklerini kaydeden Prof. Dr. Yıldız şehir-üniversite-şehir iş birliğine önem verdiklerini ifade etti.
Konuşmasının devamında uluslararasılaşmaya önem verdiklerini belirterek, “Bu kapsamda Uluslararası İlişkiler Ofisi’ni kurduk. Kısa sürede birçok yabancı üniversiteler ile değişim programları konusunda anlaşmalar yaptık. Çalışmalarımız meyvelerini verdi ve 2019-2020 yılında bütün üniversiteler arasında en yüksek Erasmus bütçesini almayı başardık. Ayrıca göreve geldiğimizde 40 kadar olan yabancı uyruklu öğrenci sayımızı bugün 500’ün üzerine çıkarmayı başardık.” diye konuştu.
Üniversitemiz personeli ve öğrencilerinin sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını da ihmal etmediklerini vurgulayan Rektörümüz Yıldız, “Göreve geldiğimizden bu yana spor alanlarını iki katına çıkardık, ayrıca öğrencilerimize yönelik sosyal alanlarımızı daha modern hâle getirdik. Üniversitemizde bugüne kadar 150.000 fidanın dikilmesine vesile olduk. Personelimizin ve öğrencilerimizin doğum günlerinin anısına bir fidan dikilmesini geleneksel hâle getirdik. Daha üç gün önce 11 Kasım’da Sayın Cumhurbaşkanımızın başlatmış oldukları “Geleceğe Nefes” kampanyası kapsamında 5.000 fidan dikimi yaptık.” diyerek konuşmasına son verdi.
Rektörümüzün konuşmasından sonra kürsüye gelen Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, Belediye olarak eğitime her türlü desteğin verildiğini ifade ederek, iyi bir eğitimin Türkiye’de sorun olarak görülen her şeyin çözüleceğine inandıklarını söyledi.
Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz, ülkemizin yarınının daha iyi bir durumda olması için eğitimin önemine vurgu yaparak, beşerî sermayenin kalitesinin artırılmasının eğitimden geçtiğini ifade etti.
Vali Salih Ayhan ise, Üniversitemizin yerleşkesiyle, iç dinamikleriyle, coğrafi yapısıyla ve özgürlük çalışmalarıyla adından söz ettiren bir üniversitemiz olduğunu belirterek, evrensel bilgi kaynağı olan Üniversitemizin ürettiği bilgilerin idareciler için de önemli olduğunu anlattı.
Son olarak bir konuşma gerçekleştiren TBMM Başkanımız Prof. Dr. Mustafa Şentop üniversitelerin en önemli geleneklerinden biri Akademik Yıl Açılış törenlerinin olduğunu söyledi. Prof. Dr. Şentop, “Bugün Sivas Cumhuriyet üniversitemizin 2019-2020 akademik açılışını da sembolik olarak olsa da birlikte gerçekleştireceğiz. Böylece sevincimizi mutluluğumuzu paylaşacağız. Bu vesile ile sizlerle birlikte olmaktan duyduğum memnuiyeti tekrar ifade etmek istiyorum.” diye ekledi.
“Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre ülkemizde toplam 30 bin üzerinde kütüphane var.” diyen TBMM Başkanımız Şentop, sözlerine şöyle devam etti: “Bunlardan biri Millî Kütüphane 598’i Üniversite Kütüphanesi. 1162’si Halk Kütüphaneleri, diğerleri ise okul kütüphanesi. Sivas ilimiz bu kütüphanelerden en az tamamen birini dolduracak kitapla anlatılması gereken tarihî ve kültürel önemi haiz bir şehrimizdir. Çünkü Sivas kadim dönemler dışında Anadolu’da bin yılımızın yakın tanığı olan bir şehirdir. Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyet’i dönemlerine yön vermiştir. Eğer burada bağımsız bir devletimiz varsa bunda Yiğidolar’ın büyük hakkı var. Bu hakkı da teslim etmeliyiz. Millî Mücadele’de Kurmay heyetine 108 gün ev sahipliği yaparak İstiklalimizin yolunu açmıştır.”
Prof. Dr. Şentop, “Tekrar Sivas Cumhuriyet Üniversitesinin 2019-2020 öğretim yılının hayırlı olmasını diliyorum. Böylesine güzel bir ortamda sizlerle birlikte olmaktan mutluluk duyuyorum.” diye belirtti.
Konuşmaların ardından Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız TBMM Başkanımız Prof. Dr. Mustafa Şentop’ tablo hediye ederken Prof. Dr. Şentop da Rektörümüze plaket verdi.
Program sonrasında TBMM Başkanımız ve Rektörümüz tüm akademisyenlerimizle toplu fotoğraf çektirdiler.
Kasım
2019