Haberler

  • 04 Mayıs 2011

“Cumhuriyet Türkçe Günleri “Kâşgarlı Mahmut Günü ”

Üniversitemiz Rektörlüğü Türk Dili Bölümü tarafından düzenlenen “Cumhuriyet Türkçe Günleri” sona erdi. Üç gün süren programlar yoğun ilgiyle izlendi.

“Kâşgarlı Mahmut Günü ” olarak adlandırılan ikinci günde Üniversitemiz Kültür Merkezinde panel gerçekleştirildi.

Üniversitemiz Rektör Yardımcısı, Türk Dil Kurumu Üyesi ve Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Toparlı’nın yönetici olarak katıldığı panele fakülte dekanları, yüksekokul müdürleri, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Panele Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilâl Yücel, Rektörlük Türk Dili Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Emin Eminoğlu, Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Burhan Paçacıoğlu, Yrd. Doç. Dr. Hatice Eminoğlu sunumlarıyla katıldılar.

Panel Yöneticisi Prof. Dr. Recep Toparlı, dilimizin hor görüldüğü, başka dillerin etkisinde kaldığı düşüncesine Sivas’tan, Cumhuriyet Üniversitemizden yükselen bu sesle güzel bir cevap verdiklerini dile getirdi. “Cumhuriyet Türkçe Günleri”nde siz gençlerden aldığımız destekle Türkçe Bayrağını dalgalandırmaya devam edeceğiz diyen Prof. Dr. Toparlı, Güzel dilimiz dünya var oldukça siz gençlerle var olacaktır şeklinde konuştu.

Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilâl Yücel, “Cumhuriyet Dönemindeki Dil Politikaları” adlı sunumuyla Türkçenin tarihsel seyrine ışık tutacak bilgiler verdi. Dil-devlet ilişkine değinen Prof. Yücel dil politikalarının partiler üstü olması gerektiğini vurguladı.

Üniversitemiz Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burhan Paçacıoğlu, “Unutulan Söz Varlığımız” adlı sunumunda, kelime sayısı bakımından Türkçe yeterli değil anlayışıyla batı ve doğu kaynaklı kelimelere başvurulduğunu dile getirerek bunun yanlış olduğunun altını çizdi. Diline sahip çıkmayan milletin batması haktır, sen sahip olursan bu vatan batmayacaktır, diyen Yrd. Doç. Dr. Paçacıoğlu gençlere, Türkçeye sahip çıkın öğüdünde bulundu.

Üniversitemiz Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hatice Eminoğlu, “Başka Dilde Türkçe” adlı sunumunda Türkçe ile Çince, Farsça, Bulgarca, Arapça, Sırpça, Yunanca, İtalyanca, Fransızca, İngilizce, Almanca arasındaki dil ilişkilerine değinerek Türkçeden bu dillere geçen sözcük sayıları hakkında bilgiler verdi.

Edebiyat Fakültemiz Türk Dili Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Emin Eminoğlu, “Yazı Dili ve Konuşma Dilinde Türkçe” adlı sunumunda dilin göstergeler sistemi olduğuna ve yazım yanlışlarının göstergeleri değiştirebileceğine dikkat çekti. Türkçe güçlü ve köklü bir dildir, Türkçenin gücüne inanmak ona sahip çıkmak demektir şeklinde konuştu.

Panelistlerin sunumlarının ardından panelistlere teşekkür belgesi ve onurluk takdim edildi.

 

04

Mayıs

2011

Haberler

Kurumsal Sosyal Medya Hesapları

Facebook

Takipçi Sayısı = 13.660

TwItter

Takipçi Sayısı =

Instagram

Takipçi Sayısı = 32677

Youtube

Abone Sayısı = 4,93 B