• 28 Nisan 2011

Nükleer Teknolojinin Günümüzde Uygulamaları Adlı Program Gerçekleştirildi

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, Sarayköy Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü Teknoloji Uygulama Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mahmut Basri Halitligil, Teknoloji Başkanı Ömer Gündüz, “Nükleer Teknolojinin Günümüzde Uygulamaları” adlı programla Üniversitemizin konuğu oldular. Kültür Merkezi Konferans Salonunda gerçekleşen programa Rektör Prof. Dr. İlyas Dökmetaş, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Meftuni Yekeler, fakülte dekanları, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı. Doç. Dr. Mahmut Basri Halitligil, Sarayköy Nükleer Araştırma ve Eğitimi Merkezi’nin çalışmalarından bahsederek Radyoaktif ve kararlı izotopların kullanıldığı tekniklerin nükleer teknikler olarak tanımlandığını ifade etti. Bu tekniklerin tıp, sağlık fiziği, gıda, hayvancılık, tarım alanındaki uygulamalarından örnekler verdi. Ömer Gündüz ise nükleer santrallerin dünyadaki genel durumu ve bu santrallerin çalışma prensipleri hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Japonya’daki Fukuşima Nükleer Santral Kazasına da değinen Gündüz, bu tür olayların çok ender olarak ortaya çıktığını, nükleer teknolojinin aslında korkulduğu kadar güvensiz olmadığına dikkat çekti. Rektör Prof. Dr. İlyas Dökmetaş, nükleer teknolojinin iyi ellerde kullanıldığı sürece çok önemli bir güç olabileceğini belirterek gelişmiş ülkelerin nükleer teknolojiler üretip ticari olarak büyük kazançlar elde ettiğini belirtti. Dökmetaş, konuklara sunumlarından dolayı teşekkür ederek onurluk takdim etti.