• 12 Mart 2010

İstiklal Marşının Kabul Edildiği Günü ve M. Akif Ersoy'u Anma Programı

Üniversitemiz  Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi  Bölümü  tarafından “ İstiklal  Marşının  Kabul  edildiği  Gün  ve  İstiklal  Marşımızın  Şairi  Mehmet  Akif Ersoy’u Anma Programı” düzenlendi. Üniversitemiz  Kültür  Merkezi  konferans  salonunda gerçekleşen programa  Rektörümüz Prof. Dr.İlyas  Dökmetaş, Rektör Yardımcılarımız  Prof. Dr. Hasan  Elden,  Prof. Dr. Meftuni  Yekeler, Rektör  Danışmanı  Prof. Dr.Orhan Solak, Fakülte  Dekanlarımız, öğretim üyelerimiz  ve öğrenciler katıldı. Saygı  Duruşu  ve  İstiklal  Marşının okunması ile başlayan programda, Rektörümüz  Prof. Dr. İlyas  Dökmetaş, İstiklal  Marşımızın  yazarı Mehmet  Akif  Ersoy’u  anarak,  Marşımızın  yazıldığı  günlerin sıkıntılı  günler olduğunu ifade  ederek, o dönemde  insanlarımızın  motive  olmak  amacı  ile  veciz   sözlere  ihtiyacı olduğunu  belirtti. Rektörümüz  Prof. Dr. İlyas Dökmetaş, Mehmet Akif  Ersoy’un dizelerine, sözlerine  baktığınızda, Ülkemizin bütünlüğü  ve  birliğini  anlatan çok  veciz  sözlerinin  olduğunu  vurgulayarak  İstiklal  Marşımızın yedi yüz eserin içinden seçildiğini belirtti.  Marşımızın  her  okunduğunda  Türk  Milletinin etkilendiğini  ifade eden  Prof. Dr. İlyas  Dökmetaş, Türk Milletinin  bir daha  ilelebet, İstiklal  Marşının yazıldığı  dönemdeki sıkıntılarla   karşı  karşıya kalmaması  temennisinde  bulundu.  Belgesel  gösteriminin  ardından, öğrencilerimiz  tarafından Mehmet  Akif  Ersoy’a  ait şiirler  okundu. Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi  Bölüm  Başkanı  Yrd. Doç. Dr. Hikmet  Yılmaz,  Milli  şairimizin, İstiklal  Marşımızı ümit  ve  İmanla  yazdığını  vurgulayarak , marşımızın  kahraman  Türk  ordusuna  armağan  edildiğini ifade etti. İstiklal Marşının Kabul  edildiği  Gün ve  İstiklal Marşımızın Şairi  Mehmet  Akif  Ersoy’u  Anma Programı’nda ayrıca Araştırma  görevlisi  Dr.  Evren  Karataş, “ Safaat Rehberliğinde  Akif’i anlamak ” isimli konferans verdi.

Karataş, konuşmasında Safaat  içerdiği mesajlardan yola çıkılarak, Akif’in  nasıl anlaşılması  gerektiğini anlattı. Akif’in  bir uzlaşma zemini yaratmaya çalışan bir aydın kimliği  olduğunu  belirten Karataş, Özellikle  Akif’in, “Asım”  adlı eserinin,  günümüz  eğitim  anlayışı  açısından oldukça  yol  gösterici olduğunun altını  çizdi.

Mart

2010