Haberler

  • 09 Şubat 2019

Üniversitemizin Kuruluş Yıl Dönümü Coşkuyla Kutlandı

Ülkemizin en köklü üniversitelerinden olan, dünya üniversitesi olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Üniversitemizin 45’inci kuruluş yıl dönümü törenle kutlandı.


Büyük bir coşkuya sahne olan, Üniversitemiz Kültür Merkezi Kadı Burhaneddin Salonu’nda gerçekleştirilen programa, Sivas Valimiz Salih Ayhan, Belediye Başkanımız Sami Aydın, Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bünyamin Şahin, üniversitemizde önceki dönemlerde rektörlük yapmış rektörler, il protokolü, Rektör Yardımcıları, Rektör Danışmanları, dekanlar, müdürler, akademik ve idari personel ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve öğrenciler katıldı.


Program Üniversitemizin tanıtım videosunun izlenmesiyle başladı.


Tanıtım videosunun izlenmesinin ardından Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız açış konuşmasını gerçekleştirdi.


Rektörümüz, “Sivas gibi tarih boyunca Anadolu’nun önemli merkezlerinden biri olmuş, âlimler diyarı olarak anılmış bir şehirde üniversite kavramı daha da önemli bir yeri haizdir. Çünkü Sivas medreselerin yoğun olduğu, ilim ve irfanla haşir neşir olmuş bir şehir.” dedi.


Üniversitelerin görevinin eğitim ve araştırma olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yıldız, “Ülkemizin içinde bulunduğu konum ve geçmişten aldığımız mirasla üniversitelerin araştırma yapma ve bilim üretme görevi daha da önemli hâle geliyor. Üniversite demek gelecek demek, umut demek, ilim demek. Daha da önemlisi bir ülkenin ufku yarıp geçen ışığı demek.” diye konuştu.


Üniversitemizin savunma sanayisinden sağlık alanına kadar birçok alanda bilimsel çalışma yürüttüğünün altını çizen Rektörümüz, “Savunma sanayisi için tamamen yerli malzemeleri kullanarak hafif ve kurşun geçirmez zırh plakası ürettik. Malumunuz Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının henüz bir tedavisi, ilacı veya iğnesi, yok. Geçtiğimiz günlerde bu hastalığa ilaç üretmek adına bir çalıştay düzenledik. Daha başka alanlarda da ilaç üretmeye yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Bir diğer konu, fakültelerimizin dergileri. Elbette her fakültemizin dergisinin ulusal ve uluslararası alanda adından söz ettirmesi, taranan dergiler arasında yer alması önemli. Fakat 1996 yılından bu yana çıkan İlahiyat Fakültesi Dergimiz ESCI, EBSCO ve SCOPUS tarafından da taranma noktasında. Temmuz ayı itibarıyla A sınıfı olup olmayacağımıza karar verilecek diye bekliyoruz.” diye belirtti.


Rektörümüzün ardından törende bir konuşma yapan Belediye Başkanımız Sami Aydın ise “Üniversitemizin kurulduğu günden bugüne emeği geçen maddi ve manevi herkese teşekkür ediyorum. Üniversite ile iş birliği içerisinde birçok çalışma gerçekleştirdik. Atalarımız bizden önce medreseler yaparak ilim yuvası hâline dönüştürdüğü Sivasımızı şimdi ise üniversitemiz daha ileriye taşıyor.” dedi.


Valimiz Salih Ayhan törene eski rektörlerimizin davet edilmesinin vefa göstergesi olduğunu söyleyerek, “Bu davranış güzel bir örnek teşkil ediyor. Geçmişten kopmamamız lazım. Geçmişten aldığımız birikimlerimizle geleceğe yön veriyoruz. Sivas’ın en önemli markaları Sivas Cumhuriyet Üniversitesi ve Sivasspor’dur. Bu iki değerimiz Sivas’ımızın dışarıya açılan yüzüdür. Üniversitemizin önemli kuruluşları vardır. KUSİ, TEKNOKENT gibi yapılan akademik çalışmaları halka ve ülkemize ekonomik açıdan destek veren kuruluşlardır ve önemli bir yere sahiptir. Programda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.


Konuşmalardan sonra Cumhuriyet Meslek Yüksekokulu bünyesinde yeni kurulan Cumhuriyet Üniversitesi Film Atölyesinde hazırlanan Üniversitemizin Kuruluşunu konu edinen Üniversitemizin Kuruluş Öyküsünün anlatıldığı Belgesel Sinema filmi izlendi. Üniversitemizin Mütevelli Heyeti üyelerinden merhum Şefik Sümbüloğlu ile Yavuz Bülent Bakiler, Yücel Yönal, Musa Demirci, Ruşen Işın, Yaşar Bekiş gibi isimlerin kuruluşa dair anılarını anlattıkları video beğeni ile izlendi.


Videonun ardından bu yıl ilki gerçekleştirilen çalışmaları ile örneklik gösteren akademik ve idari personele, öğrencilere kurumsal teşekkür belgeleri verildi.


Eski Rektörlerimiz Prof. Dr. Faruk Kocacık, Prof. Dr. Mehmet Bakır, Prof. Dr. Ferit Koçoğlu’na Yönetim Başarı Belgesi, Prof. Dr. Melih Akyol ve Doç. Dr. Serdal Arslan’a Bilim Başarı Belgesi, Dr. Öğr. Üyesi Onur Taydaş ve Öğr. Gör. Bilal Sert’e Sanat Başarı Belgesi, Prof. Dr. Fadime Suata Alpaslan’a Akademik Teşvik Belgesi, Dr. Öğr. Üyesi Emre Ünsal, Dr. Öğr. Üyesi Serdar Koçkanat’a Teşekkür Belgesi, öğrencileri Ayşe Nur Çayır, Hümeyra Eslem Güler, İrem Nur Oruç, Muhammed Taşbaşı, Rümeysa Nur Küçük’e Bilim Başarı Belgesi, Prof. Dr. Kaan Şevki Kavak ve Vedat Vuruşan’a Kurumsal Kültür Belgesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Uygulama ve Araştırma Hastanesi, Cumhuriyet TEKNOKENT, CÜBAP, CENGEL, DİMER, CÜSEM, Kalite Koordinatörlüğü, Entegre Yönetim Sistemleri, Yücel Yönal ve Ersin Uludağ’a Teşekkür Belgesi, Merve Korkut’a İyilik Ödülü, Taha Akgül ve Hatice Yaren Güler’e Spor Başarı belgelgeleri protokol üyeleri tarafından verildi.


Belge ve ödül dağıtımının ardından sergi salonunda Cumhuriyet Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlimiz Sayın Turgay Kural tarafından bahar ayları ile birlikte yerleşkemize gelen 45 adet kuşa ait fotoğraf sergisi gezilmesinin ardından program sona erdi.

 

09

Şubat

2019

Haberler