Haberler

  • 10 Aralık 2018

İnovasyon ve İnovasyon Karnesi

Üniversitemiz, KÜSİ İl Temsilciliği, Proje Destek Ofisi, Cumhuriyet Teknokent ve Sivas İŞGEM iş birliği ile girişimcilik, inovasyon ve firmaların yetkinliklerinin artırılması amacıyla ‘İnovasyonun Önemi ve İnovasyon Karnesi’ ile ilgili konferans düzenlendi.


İŞGEM Konferans Salonu’nda düzenlenen programa; KÜSİ Sivas İl Temsilcisi Prof. Dr. Mehmet Şimşir, İl Ticaret Müdürü Selim Baş, iş adamları, akademisyenler ve birçok davetli katıldı.


KÜSİ İl Temsilcisi Prof. Dr. Mehmet Şimşir, kalkınma için inovasyon çalışmalarının önemli olduğunu ifade ederek, “İnovasyon, kelime anlamıyla yeniliktir ama bu yenilikçilik süreçleri ürün olmakla birlikte mutlaka bunun ticari değerinin olması da gerekiyor. Türkiye’nin kalkınmasının inovasyon tabanlı olması gerektiğini düşünüyorum. Mutlaka inovasyon tabandan geçiyor olması gerektiğini görüyorum. Çünkü üretim teknolojileri, yeni ürünler ve süreçler sürekli değişiyor. Ancak kendilerini yenileyebilen firmalar, yeni birtakım şeyler üreten firmalar ayakta kalabilirler. Biz, sürekli firmalara gidip anlatıyoruz; ARGE, inovasyon çalışmalarının fevkalade önemli olduğunu. Firmaların kendilerini dinamik bir şekilde geleceğe hazırlayabilecek nitelikte olabilmeleri için gerektiğini söylüyoruz. Bu anlamda bizim devletimizin belirlediği 2023 hedeflerine ulaşabilmemiz için temel şartın inovasyon ve ARGE çalışmalarıyla sağlanacağını düşünüyoruz.” diye konuştu.


Fikri Üreten, O Fikirden Maksimum Derecede Faydalanabilir


İzmir KÜSİ İl Temsilcisi Doç. Dr. Serdar Temel AR-GE ve inovasyon’un kalkınma için önemli iki kavram olduğunu ifade ederek, “Bugün niye her gazete, her televizyon, her toplantı hemen hemen ARGE, inovasyon ve teknoloji temelli çalışmalar üzerine. Peki neden? Çünkü artık rekabet edebileceğiniz bir şey kalmadı. Kârlılık düştü, maliyetler arttı. Dolayısıyla tek çare, ARGE ve inovasyon. Bir ülkenin kuruluş anayasasında ‘Fikri üreten, o fikirden maksimum derecede faydalanabilir’ diyor iki yüz yıl önce. Bugün bunu konuşma sebebimiz, artık bıçak kemiğe dayandı ve bundan başka çare kalmadı.” şeklinde konuştu.


1980’de serbest piyasa ekonomisine geçtiğimizi, yani yurt dışından ithalat ve ihracat yapmaya başladığımızı ifade eden Doç. Dr. Serdar Temel, “İthal ettik kaliteli ürünleri. Dolayısıyla ülkedeki sanayici artık rekabet edemez hâle geldi. Rekabetin tek yolu ARGE, inovasyon yapmak oldu. Eğer bunu yapamazsak biteriz. İflas ederiz, çoluğumuza çocuğumuza iş kalmaz. O nedenle çok çalışmak, daha farklı üretici fikirler geliştirmek zorundayız. İşte bunun adına da inovasyon diyoruz. İnovasyon: yeni ya da iyileştirilmiş bir ürün, geliştirdiğiniz bir üründür. Yani piyasada olmayan veya var olanı geliştirdiğiniz bir üründür. Yeni fikirlerin pazara sunulmasıdır. Yani yeni ürünün size para kazandırmasıdır.” şeklinde konuştu.


Programın sonunda, Prof. Dr. Mehmet Şimşir, İzmir KÜSİ İl Temsilcisi Doç. Dr. Serdar Temel’e teşekkür belgesi verdi. Program toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

 

10

Aralık

2018

Haberler