Haberler

  • 14 Kasım 2018

Eczacılık Fakültesinde Beyaz Önlük Giyme Töreni

 Eczacılık Fakültemizin birinci sınıfında okuyan 90 öğrenciye “Beyaz Önlük Giyme Töreni” düzenlendi.

 

Üniversitemiz Kültür Merkezi Kadı Burhaneddin Salonu’nda düzenlenen programa Rektör Danışmanımız Doç. Dr. Oğuzhan Görler, Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Alim, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Çetin, Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İhsan Hubbezoğlu, Erciyes Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halil Tekiner Sivas Eczacı Odası Başkanı Süha Özyazıcı, Eczacı Müjgân Üçer, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

 

Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Alim yaptığı açış konuşmasında, “Kıymetli öğrenciler, sizler Eczacılık Fakültesinin kurulduğundan bu yana altıncı dönem öğrencilerisiniz. Çok güç şartlar içerisinde yapılmış, güç şartlar içerisinde eğitim hayatına başlamış bir fakültedesiniz. Ancak çok iyi bir noktaya geldik, çok daha iyi noktalara geleceğiz. Sizin eczacılık fakültesini kazanmanızda elbette ki en büyük etki anne ve babalarınızındır. Sizin buraya gelmenizde onların o kadar büyük emeği var ki şu an bu emekler saymakla bitmez. Yemediler, içmediler, sizin iyi bir çalışma standardına sahip olmanızı sağladılar, kendi rahatlıklarından feragat ettiler, sizi bu noktaya getirdiler. İçinde bulunduğunuz şu kıymetli öğrencilik döneminin değerini bilmenizi isterim. Yakın bir gelecekte buradan mezun olacaksınız çünkü bu yıllar o kadar hızlı ilerliyor ki beş yıllık süreç bitiyor. Beyaz önlük giymek bu alanda bu mesleğe ilk adımınızdır, sizin meslek gerçekten onur duyulacak gurur duyulacak bir meslektir. Bir insanın sağlığı ile ilgileniyorsunuz, bir insanın sağlığı üzerinde koşuşturuyorsunuz,  bir insanın sağlığı üzerinde karar veren insanların kararlarına yardımcı oluyorsunuz. Güzel bir meslektesiniz. Eczacılık fakültesi mezunları eskiden sadece ilaç sanayisinde çalışıyorlardı, bir kısmı akademisyen oluyordu, çok büyük bir kısmı da mezun olduktan sonra eczane açıyordu. Ama bugün Sağlık Bakanlığı ile yapılan protokoller sonrasında o kadar güzel bir noktaya gelindi ki eczacılık fakültesi mezunları da artık uzmanlık sınavına giriyor, değişik alanlarda uzmanlıkları var; tıp fakültesinde, diş hekimliği fakültesinde de olduğu gibi eczacılık fakültesinde de uzmanlık sınavı ile çeşitli alanlarda uzman olabiliyorsunuz.” ifadelerini kullandı.

 

Eczacılık Fakültemizin üniversitemizin gözde fakültelerinden biri olduğunu ifade eden Rektör Danışmanımız Doç. Dr. Oğuzhan Görler, “Bugün burada sayın Rektörümüzün yurt dışında olması hasebiyle sizlerle birlikte olma şerefi bana nail oldu. Öncelikle ailelerimizi tebrik ediyorum çünkü evlatları sağlık camiasının önemli birer bireyi olma yolunda ciddi bir adım attılar. Bizler sağlık camiasının birer temsilcisi olarak ülkemizin sağlığını emanet alan insanlar olarak aramızda böyle büyük ve yeni ışıklar görmek ciddi şekilde bizi onurlandırıyor. İlerleyen zamanlarda inşallah fakültemize hayırlı öğrenciler mezun olduklarında ülkemize hayırlı evlatlar olacaklar. Sağlık ihtiyacı olan insanlara bizim yapmaya çalıştığımız gibi onların ileriye dönük sağlıklarını elde etmelerinde yardımcı olacaklar ve bize büyük güç katacaklar. Bizlerin bulunduğu konumları inşallah onlar çok daha iyi bir şekilde temsil edecekler. Ben sözü fazla uzatmadan siz kıymetli ailelerimize buraya kadar geldiğiniz için teşekkür ederim. Evlatlarınıza sahip çıktığınız için bu önemli kazanımı elde ettirdiğiniz için çok teşekkür ediyorum. Şeref verdiniz. Kıymetli öğrenci arkadaşlarımıza bundan sonraki hayatlarında başarılar diliyorum.” dedi.

 

Gurur duyulacak bir mesleklerinin olduğunu söyleyen Sivas Eczacı Odası Başkanı Süha Özyazıcı, “Dekan hocamızın da belirttiği gibi gerçekten gurur duyulacak bir mesleğimiz var. Eczacılık multidisipliner bir eğitim birden çok alanda hem kimyanın belli bölümlerinde hem ilaç bazlı hem de bitkiler ile ilgili yoğun eğitimler göreceksiniz. Öncelikle hazır olun zor bir eğitim hayatı sizi bekliyor. Ama sonrasında çoklu yapıdan dolayı birçok alanda meslek tercih etme şansınız olacak belki sizlerde burayı yazarken biliyorsunuzdur şu anda mevcut yasalar doğrultusunda serbest eczanelerin sayısında bir sınırlama söz konusu. Bu yüzden de kariyer planınızı yaparken herkesin gittiği yoldan değil kendi yeteneklerinize göre sizlere bir fark yaratacak kendi yetenekleriniz ile birleştiğinde ülkemize milletimize ailenize ve size faydalı olacak alternatif yolları da değerlendirmenizi isterim. Bu konuda bizden Sivas Eczacı Odası olarak bir çok meslek büyüğümüzü buraya davet ederek eczacıların girebilecekleri alanlarda bir çok öncü insanı buraya davet ederek bizde sizlere bir vizyon vermeye çalışacağız. Aynı zamanda yapacağınız sosyal etkinliklerden tutun da yine mesleki alandaki çabalarınıza kadar her alanda seve seve sizlerin yanında olacağız. Dediğim gibi eczacılık okuması zor ama gelecek açısından umut vadeden bir bölümdür.”  diye konuştu.

 

Erciyes Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Halil Tekine ise yaptığı konuşmasında, “Bugün sizler için beyaz önlük giyme tereni düzenleniyor. Peki, niçin beyaz önlük giyiyoruz, bu önlüğün beyaz olmasının özel bir nedeni var mı? Kanuni bir zorunluluğu var mı, beyaz önlüğe gelene kadar başka şeyler giydik mi bunun işlevi dışında sembolik anlamı nedir? Eczacılık mesleğinin sembolü olan beyaz önlüğe niçin sahip çıkmalıyız, size kısaca ben bugün bunlardan bahsedeceğim. Evet, biz önlük giymeye eczanelerde mecburuz. Eczacılar ve eczaneler hakkında yönetmelik çalışma kıyafeti başlıklı bölümün 36’ncı maddesinde eczane sahip ve mesul müdürü ile diğer personelin çalışma esnasında beyaz önlük giymesi ve bu kıyafetlerin göğüs cebi üzerinde ad ve soyad belirtmesi zorunludur. Biz beyaz önlüğe sahip çıkmak için bugün bu törendeyiz. Kıyafet ile hijyenin ilişkisi bu beyaz önlüğün tarihsel gelişiminde de etkilidir. Sağlık hizmetlerinde temiz giysilerin önemi eski Mısır’dan beri bilinmekteydi. Tıbbın babası olan Hipokrates ile bu anlayış daha da yaygınlaşmıştır. Hekimlerin temiz ve güzel kıyafetler giymesi ve hoş kokular sürünmesi gerektiğini ifade ediyordu. İslam medeniyetinde ise İbn-i Sina El-Kanun Fi’t-Tıp eserinde hekimlerin kirli dış ortamlardan kendilerini koruyacak temiz giysiler giymesini salık vermiştir.” şeklinde konuştu.

 

Yapılan açılış konuşmalarının ardından beyaz önlük giyme törenine geçildi. Program toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

14

Kasım

2018

Haberler