ÖSYS 2018 ile Veteriner Fakültemizi tercih ederek öğretime başlayan 1. Sınıf öğrencileri için önlük giyme töreni yapıldı.
Üniversitemiz Kültür Merkezi Kadı Burhaneddin Salonu’nda düzenlenen törene, Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, İl Tarım ve Orman Müdürü Seyit Yıldız, Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Erdem Şener, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kürşat Altay, akademik personel ve öğrenciler katıldı.
Programın açış konuşmasını yapan Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kürşat Altay, Veteriner Hekimliğin tarihi gelişimi ve Üniversitemiz Veteriner Fakültesi hakkında bilgi vererek, “5 yıl uzun bir süre hayatınızın önemli bir parçası. En az bir yabancı dilden mezun olun, ileri düzeyde bilgisayar bilgisine sahip olun, bununla birlikte üniversitemizde sizlere çok sayıda sosyal imkânlar sunuluyor bunlara katılın. Hatta sizler proje üretip projeleri hayata geçirin. Eminim ki bu unsurlar ileriki hayatınızda başarınızı arttıracak geliştirecek önemli adımlar. Bugün sizlere beyaz önlüklerinizi takdim edeceğiz. Beyazın bir özelliği var malumunuz. Yüzyıllar ve tarih boyunca beyaz temizliğin saflığın ve hijyenin en önemli göstergesi olarak kabul edilmiş. Beyaz önlük ise veteriner hekimliğinin en önemli sembolü olmuştur. Bugün takdim edeceğimiz bu beyaz önlüklerle sizler hekimliğe bir adım atmış olacaksınız. Elbette bu beyaz önlüğü taşımanın ne olduğunun da bilincinde olmanız gerekiyor. Bizler hocalarınız olarak eminiz sizden, bunu en iyi şekilde taşıyacaksınız. Neticede mezuniyetten sonra ülke hayvancılığının ve lisans aldığınızda geleceğin teminatı olacaksınız. Ve bu önlüğü asla kirletmeyeceksiniz. İşte bu duygu ve düşüncelerle eğitim serüveninde sizlere başarılar dilerken umut ediyorum ki 5 yıl sonraki mezuniyet töreninizde de bir hocanız olarak yine birlikte oluruz. Son olarak da bize her türlü desteği sağlayan sayın rektörümüze ve yardımcılarına, Tarım ve Orman Müdürüne, Veteriner Hekimler Odasına ve bu sürecin aslında gizli kahramanları akademik ve idari personelime teşekkür ediyor ve törene katılan herkese saygılarımı sunuyorum.” dedi.
Veteriner hekim adayı öğrencilere çalışmak istedikleri alanı şimdiden seçmeleri gerektiğini ifade eden Veteriner Hekimler Odası Başkanı Erdem Şener, “Sevgili öğrenciler öncelikle veteriner hekimlik mesleğini seçmenizden dolayı sizlere teşekkür ediyorum. Hekimlik mesleği zor bir meslek ve çok geniş bir alana hitap ediyor. Bizim hocalarımız veteriner hekimlik mesleğini bizlere sizin sıralarınızda anlatırken, beşeri eğitim bir iç deniz ise veteriner hekimliğinin bir derya olduğunu söylerlerdi. Ve gerçekten bütün hayvan türlerini bileceksiniz bütün hayvanların hastalıklarına teşhis koyacaksınız. Aynı zamanda bunların ahırdan gıdaya kadar bütün aşamalarına hâkim olacaksınız. Veteriner hekimlik mesleğinde bu aşamaları kaydederken bu sıralarda geçireceğiniz zamanları boşa harcamadan hangi sektörde, hangi veterinerlik dalında çalışacağınıza bu sıralarda karar vermeniz gerekmekte.” dedi.
Veteriner hekimlerin yalnızca hayvan sağlığını koruma görevi değil aynı zamanda halk sağlığını koruma rolünün de günümüzde önem kazandığını ifade eden Tarım ve Orman Müdürü Seyit Yıldız, “Zor ve meşakkatli bir meslek veteriner hekimlik. Ama zorun yanında erdemli ve kutsal bir meslek. Çünkü insanlığa doğrudan hizmet eden bir meslek, o yüzden böyle kutsal bir mesleği tercih ettiğiniz için ben hepinize çok teşekkür ediyorum. Tabi bakanlık olarak veteriner hekimlerimiz çeşitli kademelerde görev yapıyor. Hayvan sağlığı, gıda denetimi veya araştırma merkezlerinde laboratuvarlarda görev alıyor. Eskiden sadece veteriner hekimliği denildiği zaman hayvan sağlığı ön plana geliyordu. Ama şuan da gıda hizmetlerinde bu mesleğin önemi daha da arttı. Çünkü veteriner hekimler koruyucu hekimlik görevi yapıyorlar. Yani bir tıp doktoruna gitmeden önce mutlaka o tedbirlerin alınmasında veteriner hekimlerinin önemli görevleri var. Gerçekten yorucu ve meşakkatli bir meslek. Veteriner hekim arkadaşlarımız kurumumuzda zaman merhumu gözetmeden 24 saat gerektiğinde hizmet vermektedirler. Ben buradan da hepsine çok teşekkürlerimi sunuyorum. ”dedi.
Programda konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, “Veteriner Hekimliği eğitiminin 176. yılını kutluyoruz. Ülkemizde Veteriner Hekimlik tarihi konusunda ilk olarak Mirat-ı Baytari adlı bir eserin kaleme alındığı ileri sürülmekle birlikte, ulaşılabilen en eski kitap, 1918 yılında Subhi Edhem imzasını taşıyan Nevsal-i Baytari adlı eserdir. Eserde Subhi Edhem Bey, “Mükemmel bir tıp okulu açıp onun yanında bir veteriner okulu açmayı ihmal edenler ülkelerindeki hastanelerin kapısını kapayamamışlardır” ifadesiyle veteriner hekimliğin halk sağlığı için önemini ifade etmiştir. Bu sebeple, insan sağlığını, çevreden ve hayvan sağlığından ayrı düşünemeyiz. Suyun, havanın ve en önemlisi hayvanların sağlığı insan yaşamını direkt olarak etkilemektedir. Sevgili öğrenciler, bu değerli meslek sizleri insan yaşamının kalitesi bakımından toplumun meslekî öncülerinden yapmaktadır. İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy’la aynı mesleği icra eden insanlar olarak sırtınızdaki yük daha büyük önem arz etmektedir. Veteriner Hekimlerin değeri her şeyin dijitalleştiği dünyada giderek daha da anlamlı hale gelmektedir. Sizler bu mesleği hem sahip olduğunuz bilgi ve birikimle hem de ahlakınızla en üst seviyeye taşıyacaksınız. Özverili ve disiplinli çalışmayla insanoğlunun başaramayacağı iş yoktur diye düşünüyorum. Yeter ki inanın ve yolunuzdan sapmayın. Bu duygu ve düşüncelerle programın gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür eder, hepinizi muhabbetle selamlarım. ”dedi.
Protokol konuşmalarının ardından 1. Sınıf öğrencileri için önlük giyme töreninde öğrencilere önlükleri giydirildi.
Ekim
2018