HEBİPA (Hepato Bilio Pankreatoloji ) Derneği, Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği destekleriyle Tıp Fakültemiz İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Gastroenteroloji Bilim Dalı tarafından 15. Doğu ve Güneydoğu Hepato- Gastroenteroloji Günleri etkinliği düzenlendi.
Özel bir otelde düzenlenen programa Rektör Vekilimiz Prof. Dr. Ali Taşkın, Rektör Yardımcımız ve 15. Anadolu Gastroenteroloji Günleri Kongre Başkanı Prof. Dr. Hilmi Ataseven, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Çetin, Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Ramazan İdilman , HEBİPA Derneği Başkanı Prof. Dr. Abdulkadir Dökmeci ve çok sayıda akademisyen katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından kongrenin açış konuşmasını yapan Rektör Yardımcımız ve 15. Anadolu Gastroenteroloji Günleri Kongre Başkanı Prof. Dr. Hilmi Ataseven, “Anadolu Gastroenteroloji Günlerine, kadim şehir Sivas’a özellikle birçok medeniyete ev sahipliği yapmış şehrimize ve bilhassa Millî Mücadelemize, Kurtuluş Savaşımız öncülük etmiş, o dönemlerde kısa bir süre de olsa başkentlik konumunda rol almış şehrimize hepiniz hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. Bizleri onurlandırdınız. Bu etkinliğin taşrada, Anadolu’da gerçekleştiriliyor olması için siz değerli akademisyenler ciddi özveride bulundunuz. Bu çok anlamlı bir durum. Bu programa siz değerli akademisyenlerimizin katılımından dolayı tekrar tekrar teşekkür ediyorum. ” dedi.
Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Ramazan İdilman, “Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği misyon olarak karaciğer konusunda yapılacak tüm bilimsel aktivitelere gerek ulusal gerekse uluslararası bilimsel aktivitelere desteklemek, ulusal ve uluslararası paydaşlarla gerekli aktiviteleri yapmak ve bu aktivitelere katılmak misyonları arasında yer almaktadır. Dernek yönetim kurulu olarak bu toplantıya da katılıyoruz. Hepimize sağlıklı ve başarılı bir kongre geçirmeyi temenni ediyoruz.“ dedi.
HEBİPA Derneği Başkanı Prof. Dr. Abdulkadir Dökmeci, “Bugün burada olmaktan dolayı oldukça mutluyum. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda Sivas’ın çok önemli bir yeri var. Ben ilk kez 15 yıl kadar önce geldim buraya. O zaman Üniversitenin Gastroenteroloji bölümü kurulmuş ve ERCP için alet almışlardı. Burada birkaç vaka toplayıp bizleri buraya davet ettiler. Mustafa Sarıoğlu Uzman arkadaşım ile birlikte biz buraya geldik. Ve ilk defa Sivas’ı o zaman gördüm. Ve özellikle Kongre Binası, Çifte Minare beni çok etkilemişti. Bugün tekrar burada olmaktan dolayı çok mutluyum. Biz HEBİPA olarak daima Türkiye’de Gastroentolojinin gelişmesinde uğraşı veriyoruz. Bu konuda her türlü iş birliğine yardım için hazırız. ” dedi.
Bilimsel etkinliklerin düzenlenmesinin kolay olmadığını ancak buna rağmen bu etkinliğe bu kadar çeşitli üniversitelerden değerli öğretim üyelerinin katılmasından mutlu olduğunu ifade eden Rektör Vekilimiz Prof. Dr. Ali Taşkın, “Protagoras’ın bir sözü ile etkinliği çeşitlendirmek istiyorum: ‘İnsan her şeyin ölçüsüdür.’ diye başlıyor ve insan dediğiniz zaman birinci ölçüde onun yaşamı geliyor. Tıp bilimi veya sanatı bu insanı ilgilendiren onun varlık nedeni olan, onunla en yakından ilgili olan alanların böylesine spesifik, böylesine özel alanlarda bu kadar gelişmesi için ve tıp camiası ve tıp tarihine de tıp mensuplarına da teşekkür ediyorum. Çünkü bilimin ayrıntılı olması, spesifik olması tabi ki alandaki vizyonun, o alandaki gelişmelerin habercisi belki de umutsuz vakaların yeni yeni umutlara dönüşmesi için birer adımdır diye düşünüyorum.” dedi.
Açış konuşmalarının ardından başlayan sempozyumda iki gün boyunca sözlü bildiriler ve poster sunumları gerçekleştirildi.