• 22 Şubat 2011

“Eğitim ve Okul Yönetimlerini Geliştirme Semineri” Düzenlendi

Üniversitemizde okul idarecilerine yönelik “Eğitim ve Okul Yönetimlerini Geliştirme Semineri” düzenlendi. Millî Eğitim Bakanlığı, Sivas Millî Eğitim Müdürlüğü, Eğitim Fakültemizin iş birliği ile düzenlenen seminer, Kültür Merkezimizde gerçekleştirildi. Seminerde konuşan Millî Eğitim Bakanlığı Eğitimi Araştırma Geliştirme Dairesi Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Münir Dedeoğlu, küreselleşen dünyada bilginin bir kuvvet olduğunu, ölçülemeyen ve değerlendirilemeyen bilginin ise kuvvet olmaktan çıktığını ifade etti. Vali Yardımcısı Kemal Şahin ise eğitimin önemine değinerek bu alanda yapılan yatırımların boşa gitmeyeceğini vurguladı. Şahin, herkesin iyi bir insan olabileceğini ama iyi yönetici olamayacağını belirterek, ''İyi bir yönetici olmak için bilgiyle donanmak, bu bilgileri iyi kullanmak, hedefler koyup bu hedefleri gerçekleştirmek gerekir'' şeklinde konuştu. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Meftuni Yekeler, seminerin öneminden bahsederek liderlik ve iletişim, kalite yönetimi ve kalite değerlendirme, strateji planlama konularının yer alacağı seminerin yararlı olacağına inandığını dile getirerek, ''Gelişmiş ülkelerin en büyük yatırımının eğitim olduğu düşüncesi ile bu seminerin faydalı olacağına inanıyorum'' dedi.

Eğitim Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Ayhan Öztürk ''İnsan ve Yönetim'' konulu bir sunum yaptı. Öztürk, insanın temel özellikleri olarak; yönetim, yönetici, isteklendirme, duygudaşlık, dinlemek, ilk izlenim, zaman kullanımı, liderlik ve liderler olmak üzere 10 ayrı konuya değindi. Prof. Öztürk ''İyi insan olmak kolay, adil insan zordur'' diyerek yöneticinin adil olması gerektiğini vurguladı. İnsanın sosyal bir varlık olduğunu belirten Prof. Öztürk, ''İnsan, doğa ve diğer varlıklara hükmetme özelliği ile dünyayı yönetmektedir. Konuşma ve düşünce yetileri insanların birbirleriyle ilişki ve iletişim kurmalarının da anahtarı olmuştur. İnsanın her türlü ihtiyacını kendisinin karşılaması mümkün olamayacağına göre, insanlar sosyal hayatın kesintiye uğramaması için iş bölümü içerisine girmişlerdir. Bilgi, duygu ve düşünce paylaşımı ile birlikte iş bölümü ve belirli alanlardaki uzmanlaşmalar hayatı kolaylaştırmış böylece insan yaşamı daha katlanılabilir ve daha yaşanabilir hâle dönüşmüştür'' dedi. Yöneticinin çevresiyle diyalog içerisinde olmasının ve fikir alış verişinde bulunmasının önemine değinen Prof. Öztürk, ''Akıllı adam aklını kullanır. Daha akıllı adam ise başkalarının da aklını kullanır'' diye konuştu. İki gün süren seminerin ardından seminere katkı sağlayan ve emeği geçenlere teşekkür ve katılım belgeleri verildi. Törende konuşan Vali Ali Kolat, “Yöneticilik anlayışı son yıllarda ciddi manada değişimlere uğramıştır, eskiden vurup kıran, bağıran, fırçalayan, hep tepeden bakan yöneticilerin yerini şimdilerde mantıksal anlayış almıştır” dedi. Vali Kolat’ın konuşmasının ardından katılımcılar belgelerini Vali Ali Kolat ve Rektör Prof. Dr. İlyas Dökmetaş’tan aldılar.

Şubat