Üniversitemiz İş Sağlığı ve Güvenliği Koordinatörlüğümüzce kamu sanayi iş birliği kapsamında iş sağlığı ve güvenliği konusunda neler yapılabileceği ile ilgili İş Sağlığı ve Güvenliği Çalıştayı düzenlendi.
Üniversitemiz Turizm Fakültesi Mihmandar Uygulama Oteli’nde düzenlenen programa, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Hilmi Ataseven, ilgili kurumların yöneticileri, Genel Sekreterimiz Doç. Dr. Hakan Yekbaş, İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Nihan Arslan ve çok sayıda misafir katıldı.
İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Nihan Arsalan, “Çalıştayımızın amacı; 6331 sayılı kanunun 2018, 2019 ve 2020 yılları içerisinde kademeli olarak iş sağlığı güvenliği zorunluluğu gelen kamu kurum kuruluşlarının 2020 yılından önce yeterli altyapısını sağlayarak, 2020 yılından sonra daha sağlıklı ve güvenli bir Sultanşehir oluşturmayı amaçlamaktadır. Bu amaçla neler yapabiliriz; üniversite, kamu, sanayi ve ticaret anlamında neler yapabiliriz; sorunlarımız nelerdir; iş güvenliği uzmanlarımız sanayicilerimiz ve kamunun ileri gelenleriyle birlikte konuşmak üzere toplandık.” ifadelerini kullandı.
İş Sağlığı Güvenliği Koordinatörlüğü’nün Üniversitemizin Genel Sekreterliği bünyesinde kurulduğunu belirten İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Nihan Arslan, “Hangi konularda Üniversitemizin eksiği olduğu altı aydır uzmanlarla istişare edilerek tespit edilip bu konularla alakalı çalışmalar yapıldı.” dedi.
Türkiye gelişmiş ülkeler kapsamına giriyor
İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Arslan, “Türkiye, Avrupa’da iş kazası, ölümlü iş kazası oranında 1. sırada. Dünyada ise; 38 gelişmiş ülke içerisinde Güney Kore ve Brezilya’dan sonra 3. sırada yer alıyor. Her ne kadar Türkiye’ye hâlâ az gelişmiş veya gelişmekte olan tabirleri kullanılsa da artık dünya literatüründe Türkiye gelişmiş ülkeler kapsamına giriyor. Sizin de takdir edeceğiniz gibi gelişmiş ülke kapsamına giren bir ülkenin iş kazalarından dolayı; mali kayıpları, iş günü kayıpları ve insan canı kayıpları kabul edilemez. Bu anlamda devletimiz 2012 yılında 6331 sayılı ilk müstakil yasa olan İş Sağlığı ve Güvenliği kanunu çıkarttı. Kanun 39 alt yönetmelik ve 78 tebliğ ile çıktı. Çeşitli zorunluluklar getirildi. Eksiklikler tespit edildi. Bununla alakalı çalışmalar, kongreler, bilimsel çalışmalar ve uzmanlık çalışmaları 2012 yılından beri hızla devam etmektedir. Biz de Cumhuriyet Üniversitesi olarak ‘işveren ve Devletin ele ele vermesiyle çözülür düsturunu’ kendimize ilke edinerek çalışmalarımıza hız verdik. Neler yapabiliriz sizlerle istişare ederek, Sivasımızda iş güvenliği anlamında daha sağlıklı ve güvenli bir ortam oluşturmak için attığımız adımlara devam ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
Üniversite Genel Sekreterimiz Doç. Dr. Hakan Yekbaş da konuşmasında, “Biz yönetime geldikten sonra her zaman söylüyoruz ki en büyük eksikliğimiz kurumsallık. Üniversitenin genelinde bir dağınıklık olduğunu gördük. İşleyişin birbirinden habersiz ve kopuk olduğunu gördük birçok alanda. O yüzden kurumsal yapıya ağırlık verdik. Şimdi bu kapsamda ağırlık verdiğimiz çalışmalardan biri de iş sağlığı ve güvenliği konusuna yaptığımız çalışmalardır.” ifadelerini kullandı.
“Geçmişte Yapılan Şu Hataya Düşmedik Allah’a Şükür”
Daha önce Kalite Koordinatörlüğü’nün hizmete sunulduğunu belirten Genel Sekreterimiz Doç. Dr. Yekbaş, “Gerçekten olumlu çalışmalar yaptılar. Kendileri geçen ekim ayında YÖK tarafından görevlendirilen kalite denetleme kurulu tarafından da bir imtihandan geçti ve çok olumlu bulundu Üniversitemizde yapılan çalışmalar. Tabii bazı eksiklerimiz var ama onlar da önemli değil, onları zamanla kapatacağız.” dedi.
“Bu Süreç 4,5 Yıl Önce Başlamalıydı”
Doç. Dr. Yekbaş, “Maalesef bu süreç en azından 4,5 yıl önce başlamalıydı; ama biraz ötelendi. İşler çok ciddiye alınmadı. Fakat biz bu işin ciddi olduğuna inanıyorduk. Her şeyden önce yavaş yavaş binaların risk analizi raporları hazırlandı. Bu birim bize bir yol haritası çıkarmaya başladı. Bizim üniversite olarak tek başımıza büyümemiz, gelişmemiz, kurumsallaşmamız mümkün değil. İş güvenliğinde şehirdeki kurumlarla bir araya gelip onlar ne yaptılar, biz ne yapıyoruz, eksiklerimiz nelerdir, biz üniversite olarak asıl görevimizi yerine getirelim. Gerekirse biz yol gösterelim.” şeklinde konuştu.
Mart
2018