Haberler

  • 22 Ocak 2018

İlahiyat Alan Dergileri Editörler Çalıştayı Düzenlendi

Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, Cumhuriyet Üniversitesi Dinî İlimler Merkezi (DİMER) ve Cumhuriyet İlahiyat Dergisi’nin iş birliği ile Üniversitemiz Mihmandar Otel’de dört oturum hâlinde “İlahiyat Alan Dergileri Editörler Çalıştayı” düzenlendi.

Çalıştaya Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ünal Kılıç, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Doğan, Cumhuriyet Üniversitesi Dinî İlimler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Sami Şahin, Dini İlimler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Adem Çiftçi ile ülkemizde yayın hayatına devam eden ilahiyat alan dergilerinden 55 ilahiyat alan dergisinin editör ve yardımcısı katıldı.

Cumhuriyet Üniversitesi Dinî İlimler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Sami Şahin konuşmasında, “2017 yılında açılan merkezimizin amacı, İslam tarihi ve medeniyeti ile bilim ve kültürünün doğru ve bilimsel bir tarzda araştırılması, öğretilmesi ve tanıtılmasını sağlamaktır.” dedi.

Daha sonra konuşan İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Doğan yaptığı, “Dergimiz ilk defa 1996 yılında Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi adıyla yayın hayatına başlamıştır. Her yıl iki sayısı çıkan dergimiz yirmi bir yıldır yayımlanmakta olup yaklaşık kırk iki sayıya ulaşmıştır. Uluslararası indekslerde taranan ve Türkiye’de alanında ilk sırada gelen dergilerin bulunduğu A Sınıfı akademik bir dergi olmuştur.” ifadelerini kullandı.

Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız ise yaptığı konuşmada, “2000’li yılların başında Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde doktora çalışmaları sırasında doktoramızla ilgili fakülte dergilerinde neler var diye baktığımızda bunun zorluğu görmüştük. Bunun için de bir çalışma yapılması gerektiğine inanmıştır. Dokuz Eylül Üniversitesinden Tahsin Koçyiğit Hocamızla birlikte ilahiyat fakültesi dergileri indeksini hazırlamıştık. 1952 ile 2002 tarihleri arasındaki birikimi bir araya getirmiştik. Cumhuriyet Üniversitesinin güçlü olduğu fakültelerden birisi de İlahiyat Fakültesi. Bizde bu sebeple burada bir birim kurarak bu sayede İlahiyat Fakültesini ön plana çıkarmaya karar verdik. Dinî İlimler Uygulama ve Araştırma Merkezini (DİMER)’i bu sebeple kurduk. Böyle bir şeye de ihtiyaç vardı. İlahiyat Fakültemizi ön plana çıkarmak için hem dergiler noktasında hem de İslami araştırmalar noktasında ilahiyat fakültelerinin bir şeyler yapması gerektiğine karar vererek bu çalışmayı başlattık. İlahiyat Fakültesi dergimizi bir yıl içerisinde A Sınıfı bir dergi hâline getirdik.” dedi.

Konuşmaların ardından çalıştaya geçildi.

Çalıştayda, ilahiyat alan dergileri özelinde akademik süreli yayıncılığın mevcut durumu, sorun ve ihtiyaçları ile çözüme yönelik öneriler üzerinde yoğunlaşıldı. Bu kapsamda ilk oturumda “Hukuki ve Teknik Konular”, ikinci oturumda “Akademik ve Etik Konular”, üçüncü oturumda “Ulusal ve Uluslararası İndekslerle İlişkiler” konular ele alınmış ve son oturumda “Çalıştay Sonuç Raporu” müzakere edildi.

İLAHİYAT ALAN DERGİLERİ ÇALIŞTAY KARARLARI İÇİN TIKLAYINIZ

 

22

Ocak

2018

Haberler