Haberler

  • 11 Aralık 2017

Uluslararası Kösedağ Şûrası Düzenlendi

Başbakanlık Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Türk Tarih Kurumu ve Üniversitemizin iş birliği ile “1243 Kösedağ Savaşı ve Anadolu’nun Moğollar tarafından İşgali Uluslararası Şûrası” düzenlendi.

Üniversitemiz Kültür Merkezi Kadı Burhaneddin Salonu’nda gerçekleştirilen açılış programına Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Derya Örs, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, il protokolü, yurt içinden ve yurt dışından gelen katılımcılar ile  çok sayıda öğrenci katıldı.

Programda ilk olarak konuşan Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, “Moğolların İran’ı, Azerbaycan’ı çiğneyerek Anadolu’ya gelerek Kösedağ civarında yapılan savaşla o zamanki Türkiye devletini mağlup etmeleri anlamına gelen savaşın adadır Kösedağ Savaşı” diyerek konu ile ilgili görüşlerini anlattı.

Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız “Bir yılı geçkin bir süredir Rektörlük görevini yürütüyoruz. Bu süreç içerisinde ulusal ve uluslararası yirminin üzerinde sempozyum yaptık.  Bu etkinlik de bunlardan birisidir. Sivas Türkiye’nin kilit konumundadır. 1000 yıl önce ecdadımız bu toprakların vatan kılınma mücadelesinde Sivas’a ayrı bir önem vermişler. Sivas’ı medeniyet tarihinde eğitimden mimariye kadar bütün alanlarda özel bir yere koymuşlardır. Kösadağ Savaş’ını katılımcıların değerli bilgileri ile daha iyi anlayacağız. Bu vesile ile katılan herkese teşekkür ederim.” dedi.

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Derya Örs ise konuşmasında, “Yenilgilerden ders almayan ve sadece zaferleri ile övünen toplumlar aslında yeryüzünde Allah’ın koyduğu kararları anlayamamışlardır.” diyerek Kur’an-ı Kerim’den ayetlerle ile katılımcılara bilgi verdi.

Gün boyu devam eden 1243 Kösedağ Savaşı Şûrasının kapanış programına ise Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, İstanbul Milletvekili Ekrem Erdem, protokol üyeleri, akademik ve idari personelimiz ile öğrenciler katıldı.

Şûranın kapanış programında konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Alim yıldız, “Üniversitemiz 43 yılını geride bırakan bir üniversite. Sivas tarih boyunca darü’l-ilim olarak anılmıştır. İlim şehridir ve bugün Selçukludan günümüze kalan dört büyük medreseye baktığımız zaman modern tasnife uygun olduğunu görüyoruz. Üniversitemizde geçen yıl göreve başladığımız günden bu zamana kadar fiziksel ve bilimsel birçok çalışma yaptık. Bilimsel çalışmalar sonunda Üniversitemiz bir yılda 7 ile 11 basamak üst seviyeye çıkmıştır. Öğrenci memnuniyetinde 11 basamak yükselmiştir.” diyerek konuşmasını Üniversitemiz ve yapılan çalışmalar hakkında katılımcılara bilgi vererek tamamladı.

Kösedağ Savaşı’nın ülkemiz ve coğrafyamızda yaşanan ihanetlerle benzerliklerinin olduğunu, bunun son örneğinin 15 Temmuz hain darbe teşebbüsü olduğunun altını çizen Ak Parti İstanbul Milletvekili Ekrem Erdem, “Bu tür savaşlardan çıkartacağımız çok önemli dersler var. Mağlup olurken bile büyüklüğümüzü biz bu savaşta görüyoruz. Büyük Selçuklu Sultanı Alâeddiin Keykubad’ın zehirlenerek öldürülmesi gibi günümüzde karşılaştığımız benzer ihanet olayları vardır.” diyerek katılımcılara teşekkür etti.

Konuşmasına Kösedağ Savaşı’nın Türk tarihindeki önemine değinerek başlayan Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, “Şûranın Ülkemiz ve Milletimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Öğrencilerimizin yaşadıkları toplumun, ülke ve dünyanın nasıl bu günlere geldiğinin farkındalığını kazanarak günümüzde olup bitenleri yorumlamayı ve geleceğe dair projeksiyon oluşturabilmesi için tarih bilincinin oluşmasını isteriz. ” diyerek şûraya katılan bilim insanlarına ve düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Son olarak söz alan Başbakan Yardımcısı Fikri Işık ise, “Her çağda medeniyet var eden güçler, büyük devletler ancak büyük milletler tarafından kurulur. Güçlü milletlerin arkasında ise tarihi iyi bilmeleri gelir. Zira bütün medeniyetlerin yükselişleri ve çöküşlerinin sırrı tarih havzasında topludur. Tarih geçmişte yaşanan hadiselerin kaydı değil, bilakis geçmişte yaşananlardan ders çıkartarak geleceğin şekillenmesidir. Bundan ziyade tarih dünden ziyade yarının habercisidir.” diyerek tüm katılımcılara teşekkür etti.

Program sonunda Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, Başbakan Yardımcısı Fikri Işık’a hediye takdim etti.

 

11

Aralık

2017

Haberler