• 17 Aralık 2010

"Türkiye ve Türk Dünyası"

Üniversitemiz Öğrenci Konseyi Başkanlığı tarafından "Türkiye ve Türk Dünyası" adlı bir konferans düzenlendi. Prof. Dr. Turhan Yazgan tarafından Kültür Merkezimizde verilen konferansa Rektör Vekili Prof. Dr. Recep Toparlı, fakülte dekanları, öğretim üyeleri ile çok sayıda öğrenci katıldı. Konferansta ilk olarak Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zekeriya Kaptan, Türk çalgılarının tarihinden ve yaygınlaşma sürecinden söz ederek küçük bir konser verdi. Daha sonra kürsüye gelen Öğrenci Konseyi Başkanı Kerim Karasu Türk Tarihi ve ardından Konseyin çalışmaları hakkında bilgi verdi. Programda konuşan Rektör Vekili Prof. Dr. Recep Toparlı, Prof. Dr Turhan Yazgan’ın, kendi hayatında ayrı bir yeri olduğunu belirtti ve Prof. Dr. Turhan Yazgan’ı Üniversitemizde görmekten dolayı mutlu olduğunu ifade etti. Toparlı, Türk dünyası tarihinin araştırmaları konusunda Prof. Yazgan’ın verdiği hizmetlerin çok büyük olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Toparlı Üniversitemizde düzenlenen sosyal etkinliklerin son derece önemli olduğunu vurgulayarak bahar yarıyılında bu etkinliklerin sayısının hissedilir derecede artacağını söyledi. Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Turhan Yazgan, konuşmasında, “Orta Asyalı değil Ulu Türkistanlıyız” diyerek Türkiye'nin yer aldığı bölgenin adının Ulu Türkistan olduğunu belirtti. Prof. Dr. Turhan Yazgan, "Orta Asya Ruslarla Amerikalıların kullandığı bir terimdir. Bizim ülkelerimizin var olduğu yerlerin adı Ulu Türkistan'dır. Ulu Türkistan, Batı Türkistan ve Doğu Türkistan diye ikiye ayrılır. Batı Türkistan'da bugün Cumhuriyetlerimiz var ama Doğu Türkistan'ın durumu farklı. Aslında dünyaya teknolojiyi, bilimi ilk defa yayan Doğu Türkistan, Çin'in işgali altındadır. 10 yıl önce %4-5 olan Çin nüfusu bugün %60 olmuştur. Orta Asya, Amerikanın Orta Asyasıdır, ne Amerikanın Orta Asyası ne de onun projesi beni hiç ilgilendirmez. Ulu Türkistan dediğimiz zaman Türkiye dâhil bütün Türk dünyası aklımıza gelir." dedi. Konferansın sonunda Rektör Vekili Recep Toparlı, Türk Dünyası Araştırma Vakfı Başkanı Prof. Dr. Turan Yazgan'a plaket takdim etti.

Aralık