• 15 Aralık 2010

Kâzım Karabekir Paşa’nın Kızı Timsal Karabekir Üniversitemizde Konferans Verdi

Üniversitemiz Tıp Fakültesi Açık Düşünce Topluluğu ile  Kâzım Karabekir Vakfının katkılarıyla “Dünü Unutma ki Yarına Umudun Olsun”  isimli bir konferans düzenlendi. Kültür Merkezimizde düzenlenen konferansa Belediye Rektör Prof. Dr. İlyas Dökmetaş, Başkan Yardımcısı Mehmet Avcı, fakülte dekanları, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Konferansta konuşan Rektör Prof. Dr. İlyas Dökmetaş, tarihin tüm yönleriyle öğrenilmesi gerektiğini vurgulayarak,  “Tarihi,  bize anlatıldığı kadar biliyoruz. Tarihin daha bilinmeyen, anlatılmayan çok yönü var” dedi. Rektör Dökmetaş, tarihin daha derinden incelenmesi gerektiğini belirterek, üniversitelerin aynı zamanda araştırmalar yapmak için var olduklarının altını çizdi. Açık Düşünce Topluluğu Danışmanı Üniversitemiz Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahrettin Göze ise, Kâzım Karabekir'in, Büyük Önder Atatürk'ün arkadaşı ve İstiklal Savaşı'nın önemli bir şahsiyeti olduğunu vurgulayarak  “Kâzım Karabekir asker kimliğinin yanı sıra eğitime verdiği önemle de biliyoruz. Onun eğitim hakkındaki görüşleri kitaplaştırılmıştır” dedi. Konuşmaların ardından Kâzım Karabekir’in kızı  Timsal Karabekir, programda ilk olarak görsel sunum eşliğinde babasıyla ilgili anılarını paylaştı. Çanakkale ve  Kurtuluş Savaşı mücadelesini anlatan Timsal Karabekir, “Bize altın tepside sunulan Cumhuriyetimize yeterince sahip çıkamıyoruz. Bu vatanın nasıl kazanıldığını, nasıl bu hâle gelindiğini anlayamayanlara anlatmak boynumuzun borcudur” şeklinde konuştu. Gençlere tarihin tüm yönleriyle anlatılması, bu bilincin aşılanması gerektiğini ifade eden Karabekir, “Tarihini bilmeyen milletlerin coğrafyalarını başkaları çizer” dedi. Timsal Karabekir  ayrıca,  babası Kâzım Karabekir’in Kars dolaylarında kurduğu okul ve öğrenci faaliyetlerini gösteren fotoğraflar izletti.Konferansın sonunda Timsal Karabekir, Kâzım Karabekir’in kendisinin  bestelediği Türkyılmaz marşını öğrencilerle birlikte  söyledi. Rektör Prof.Dr. İlyas Dökmetaş, Timsal Karabekir’e teşekkür ederek  günün  anısına plaket takdim etti.

Aralık