• 09 Aralık 2010

Rektör Prof. Dr. İlyas Dökmetaş, Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın Rektörler Toplantısına Katıldı (04.12.2010)

Başbakan  Sayın Recep  Tayyip  Erdoğan’ın Dolmabahçe  Sarayı’ ında  rektörlere verdiği  sabah kahvaltısına,  Üniversitemiz Rektörü  Prof. Dr. İlyas Dökmetaş’ da katıldı. Toplantıya,  Devlet Bakanları Mehmet Aydın ve Cevdet Yılmaz,  İçişleri Bakanı Beşir Atalay,  Sağlık Bakanı Recep  Akdağ, Millî  Eğitim Bakanı Nimet  Çubukçu, AK  Parti Genel  Başkan Yardımcısı  Hüseyin Çelik, Başbakanlık  Müsteşarı  Efkan Ala, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, SGK Genel Müdürü ve Kredi Yurtlar Genel Müdürü katıldı. Türkiye genelindeki  üniversitelerden  74  rektörün  katıldığı  ve  5.5. saat süren toplantıda  Başbakan Erdoğan  rektörlere,  Türkiye'nin tüm  kurumlarının güçlü bir vizyonla geleceğe bakmalarını ve Türkiye kadar büyük düşünmelerini istediklerini  belirterek  “Türkiye'de  yıllarca  bir  dilin  konuşulması yasaklanırken,  artık  şehirlerin  İngilizceden   Arapçaya,  Boşnakçadan  Urduca ya çok  farklı dilleri kullanan uluslararası  öğrencilerle  renkleneceğine  inandığını”   "Üniversitelerin  gelişmesi, aynı  zamanda  hükŭmetlerin  bu  meselelere el atmasıyla, üniversiteyle  yakın bir ilişki içinde olmasıyla mümkündür. Son 8 yılda üniversiteler siyasetten  arındırılmış,  özgür düşünce ve özerklik noktasında en serbest dönemlerini yaşamışlardır” dedi.

Türkiye'nin ekonomi ve dış politikadaki iddiası,  ancak ve ancak üniversitelerin iddialı olmalarıyla hedefine ulaşır. Bizde uzun yıllar boyunca üniversite ne sanayiyle işbirliğine  gitti  ne de bulunduğu şehirle bütünleşebildi. Kampüslerin içine,  sırça saraylarına çekilen üniversite,  ülke ve milletin sorunlarından kopuk hâlde varlık gösterdi. Yıllarca kışla mantığıyla idare edilmiş üniversitelerin kalite sorunu olmasından daha doğal bir şey olamaz. Üniversitelerimizin büyük değişim yaşamalarının yanında, yurt dışına gönderdiğimiz üniversite  öğrencilerimiz,  yabancı akademisyenler süreç içinde kaliteyi de yukarıya çekeceklerdir. Erdoğan, düşünce ve inanç özgürlüğüne de dikkat çekerek, "Düşüncesine inanan düşünce özgürlüğünden korkmaz.  İnancına güvenen inanan,  özgürlüğünden korkmaz.  Bu millet, düşüncesine inanıyorsa düşünce hürriyetinden korkmamalı, inancına inanıyorsa inanç özgürlüğünden korkmamalı” diye konuştu. Daha sonra 44 rektör söz alarak, çeşitli konulardaki görüşlerini ve isteklerini dile getirdiler. Başbakan Erdoğan, rektörlerin sorularını ve isteklerini tek tek değerlendirdi.   Erdoğan, Üniversite rektörleri ile yaptığı toplantıların devam edeceğini belirtti.

Aralık