Haberler

  • 05 Aralık 2010

Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan Toplu Açılış Töreni İçin Sivas’ a Geldi

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Sivas Nuri Demirağ Havaalanı, Üniversitemiz kampüsü içerisinde yapımı tamamlanan bin kişilik öğrenci yurdu ile Üniversitemiz Nanoteknoloji  Merkezi ve  açılışlar için Sivas’a geldi. Açılış töreni için  Havaalanı’ nda il protokolü ve vatandaşlar tarafından karşılanan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a,  Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Devlet Bakanları Hayati Yazıcı ve Faruk Nafiz Özak, Nuri Demirağ’ın torunu ve İstanbul Miletvekili Nursuna  Memecan, Sivas Milletvekilleri Mustafa Açıkalın, Osman Kılıç, Selami Uzun ve Hamza Yerlikaya Tokat Milletvekilleri Dilek Yüksel, Osman Demir’de  eşlik etti.

    Sivas Halkının yoğun ilgisiyle karşılanan Başbakan Erdoğan, hükümet olarak Sivas’a  önemli yatırımlar yaptıklarını kaydetti. Daha önceki yıllarda, Sivas Havaalanı' nın kapalı olduğunu hatırlatan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, havaalanın  şu anda Türkiye' nin en uzun pistine sahip ve 3 milyon yolcu kapasiteli olduğunu söyledi. Cumhuriyet tarihi boyunca Sivas'a sadece 24 kilometre duble yol yapıldığını hatırlatan Başbakan Erdoğan  8 yıllık dönemde, 594 kilometre duble yol yaptıklarını ifade etti. 2013 yılında tamamlanması planlanan Karadeniz'i Akdeniz'e bağlayacak Karadeniz - Akdeniz duble yol ve Ankara-Sivas hızlı tren projeleriyle Sivas'ın önemli bir ulaşım merkezi olacağını belirten Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, hızlı tren projesinin ikinci etabı olarak  Sivas-Kars arasını planladıklarını da ifade etti.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise  konuşmasında  Sivas Havaalanı'nın  2000-2001 krizinden nasibini alan hava alanlarından birisi olduğunu belirterek, ulaşıma kapanan havaalanının aktif olmaktan çıktığını, ıssız bir meydana dönüştüğünü söyledi. Bakan Yıldırım şöyle devam etti.  “Sivas Havaalanından tekrar uçuşlar başladı. Pisti, cihazları, terminali yetersiz idi. Önce pisti ele aldık. Türkiye'nin GAP Havaalanı ile birlikte en uzun pistini Sivas'a yaptık. Tabi böyle bir piste sahip olan hava alanının terminali de Sivas'a yaraşır şekilde olmalıydı. Sivas'a çağdaş, modern mimariyle Selçuklu mimarisinin birleştiği bir terminal de yapma talimatını sizden aldık. Bugün bu terminali de Sivas'ımıza kazandırıyoruz, hayırlı uğurlu olsun” dedi.Başbakanın talimatıyla hava alanının adını “Nuri Demirağ”  koyduklarını belirten Bakan Yıldırım, “Nuri Demirağ Cumhuriyet tarihinde ilk defa demiryolu hamlesinin başlamasından itibaren bin kilometrenin üzerinde demiryolu yapmış,  bununla da yetinmemiş,  Karabük Demirçelik Fabrikası, Sivas Çimento Fabrikası, İzmir Selüloz Kağıt Fabrikası gibi birçok temel sanayi tesisleri de yapmıştır. 1936'da Türkiye kendi uçağını kendisi yapmış, Yeşilköy'de Elmaspaşa arazisinde kurduğu meydanda yaptığı 8 tane uçağı da uçurmayı başarmıştır. Memleketi Divriği'ye uçakla gitmiştir”  şeklinde konuştu. Nuri Demirağ’ ın torunu  AK Parti İstanbul Milletvekili Mesude Nursuna Memecan ise konuşmasında dedesi Nuri Demirağ'ın,  Sivas Havaalanı'na adının verilmesinin kendisini ve ailesini son derece mutlu ettiğini belirtti. Nuri Demirağ’ ın insanlara hizmeti amaç edindiğini belirten Memecan,  “Türkiye'nin başaramayacağı hiçbir şey olmadığına inanıyordu. Başta Sivaslıların, Divriğililerin ve bütün milletin her şeye layık olduğunu biliyordu. Dedem Türkiye'deki en önemli girişimcilerdendi. Cumhuriyet'in ilk yıllarında Türkiye'deki ilk yerli demiryollarını yapmış ve Atatürk'ün tavsiyeleriyle soyadını Demirağ olarak almıştır. Liderlik vasfını, girişimciliğini siyaset alanında da cesaretle göstermiş, çok partili döneme geçişte Türkiye'nin ilk muhalefet partisini Milli Kalkınma Partisi'ni kurarak, Türkiye'de demokrasinin gelişmesinin ilk hamlesini yapmıştır.” dedi.

   Vali Ali Kolat, Sivas'ın yüzölçümüyle ülkenin ikinci büyük şehri olduğunu belirterek  “Sivas farklı kültürlerle yoğrulmuş özel bir kenttir. Cumhuriyet'in temellerinin atılmasına da vesile olan Sivas bünyesinde barındırdığı her bir medeniyetin izini, geçirdiği bu tarihi süreçlerin yansımalarını, kültüründeki çeşitlilik ve mimari eserlerindeki zenginlikle bugün bizlere sunmaktadır” dedi.  Vali Ali Kolat, “Çevre illere bölünmüş yol ağlarıyla, hızlı tren yatırımlarıyla ve bugün açılışı yapılacak olan havaalanı terminal binasıyla ilimiz ulaşım alanında kat ettiği mesafeyi somut bir şekilde göstermektedir” şeklinde konuştu. Vali Kolat, bin kişilik öğrenci yurdu ile birlikte, Üniversitemiz  Nanoteknoloji  Merkezi  hakkında bilgiler verdi. Konuşmaların ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindeki heyet  topluca kurdele keserek açılışı tamamladılar.

 

05

Aralık

2010

Haberler

Kurumsal Sosyal Medya Hesapları

Facebook

Takipçi Sayısı = 13.660

TwItter

Takipçi Sayısı =

Instagram

Takipçi Sayısı = 32677

Youtube

Abone Sayısı = 4,93 B