Rektörümüz, Üniversitemizdeki Yabancı Öğrencilerle Toplantı Yaptı
Üniversitemizin değişik bölümlerinde okuyan 15 ülkeden yaklaşık 180 öğrenci ile Rektörümüz Prof. Dr. Alim YILDIZ yemekli toplantıda bir araya geldi.
Rektörümüz Prof. Dr. Alim YILDIZ’ın başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya Rektör Yardımcıları, Rektör Danışmanları, Fakülte Dekanları, Okul Müdürleri, görevli öğretim elemanları, uluslararası öğrenciler ile Uluslararası Öğrenciler Dernek Başkanı Mehmet Fatih YILDIZ ve dernek yönetimi katıldı.
Toplantıda bir konuşma yapan Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, “Yirminci yüzyılın ikinci yarısından itibaren dünyada meydana gelen hızlı değişim pekçok alanda olduğu gibi yükseköğretim alanında da kendini göstermiştir. Az gelişmiş ülkelerin kalkınma çabalarındaki yükseliş, gelişmiş ülkelerin nitelikli insan gücüne duydukları ihtiyaç, artan küreselleşmenin getirdiği seyahat kolaylığı, ülkeler arasında iş birliği ve etkileşimin artması, üretim ilişkilerinin değişmesi, artan nüfus, kişilerin kendi ülkelerinin dışında farklı bir entelektüel birikimden yararlanma isteği ve daha pek çok sebep günümüzde uluslararası öğrenci hareketliliğinin önemli bir seviyeye ulaşması sonucunu doğurmuştur. 1970’li yıllarda dünyada 800 bin civarında olan uluslararası öğrenci sayısı günümüzde 4,3 milyona ulaşmış olup, bu rakamın 2020 yılında 8 milyona çıkması beklenmektedir.” ifadelerine yer verdi. Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız konuşmasının devamında önümüzdeki dönemde farklı ülkelerden Türkiye’ye ve Sultanşehir Sivas’a, Üniversitemizde tahsil hayatını sürdürmek için gelen öğrenciler için uygulamaya koymayı planladıkları projelerinin bir kısmı hakkında bilgi verdi. Rektörümüz Yıldız, “Kardeşlerimize yönelik birtakım projelerimiz, çalışmalarımız olacaktır. Şöyle ki:
1. Cumhuriyet Üniversitesi bünyesinde Uluslararası Öğrenci Bürosu açılacak.
2. Üniversitemizin dünyaya açılması ve tanıtılması amacıyla ülkemizi tercih edebilecek ve tercih eden ülkeler için tanıtım faaliyetleri düzenlenecek.
3. Üniversitemize başvurmayı planlayan tüm uluslararası öğrencilere, başvuru için gerekli bilgilendirmeleri Türkçe ve yabancı dilde duyuracağız.
4. Kayıt aşamasında tüm uluslararası öğrencilere rehberlik hizmeti verilecek.
5. Uluslararası öğrenciler için gerekli bilgileri içeren broşür ve kitapçıkları hazırlanacak.
6. Yerleşke, barınma-yurt ve sağlık hizmetleri için uyum programları yapılacak.
7. Üniversitemize bağlı tüm fakülte, enstitü ve yüksekokullarda, uluslararası öğrencilerden sorumlu akademik temsilcilerin bulunması sağlanacak. Bu temsilciler aracılığıyla, öğrencilerin akademik ve idari sorunlarına koordineli çözümler üretilecek.
8. Uluslararası öğrenciler için Türkiye’yi ve Sivas’ı tanıtan sosyal ve kültürel etkinlikler düzenlenecek.
İşte bunların tamamını yaptığımız vakit üniversitemizin uluslararası öğrencileri kabul etme açısından altyapısını planlı bir şekilde yerine getirmiş olacağız. YÖK ile, ilgili kurumlarla görüşülüp uluslararası öğrenci sayısının artırılması taleplerimizi ileteceğiz. Bu hâliyle kervanı yolda dizmek yerine bütün ihtiyaçlarımızı giderip yola o şekilde çıkmayı hedeflemekteyiz.
Gerek engellilerle, gerek yabancı öğrencilerle ilgili konular yeni hazırladığımız stratejik eylem planına da girmiş durumdadır.
Amacımız; Üniversitemizde öğrenim gören yabancı uyruklu öğrencilerin keyifli bir öğrenim dönemi geçirmelerini sağlamak ve Üniversitemizde öğrenim görmek isteyen yabancı uyruklu öğrencilere başvuru sürecinde destek olmaktır.
Öğrenim gören öğrencilerimizin kendi ülkelerine güzel hatıralarla dönmelerini sağlamayı ve böylece daha fazla sayıda yabancı öğrenciyi üniversitemize çekmeyi de hedeflemekteyiz.” dedi.
Toplantı sonrası görüşlerini ifade eden Uluslararası Öğrenciler Dernek Başkanı Mehmet Fatih Yıldız, ülkemizin 2023 hedefleri doğrultusunda, toplumumuzu yüksek refah seviyesine ulaştırma yolunda uluslararası öğrenciler konusunu önemli bir adım olarak gördüklerini ifade ederek yapılan etkinlikten dolayı teşekkürlerini ifade etti.
Toplantı daha sonra yapılan görüş alışverişleri ve çekilen toplu fotoğrafla sona erdi.