16 Kasım Dünya KOAH Günü Nedeniyle Cumhuriyet Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde Hastalar Bilgilendirildi
Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Tamer Doğan tarafından KOAH (Akciğer göğüs hastalığı) tedavisi hakkında geniş bilgi verildi.
Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Ömer Tamer Doğan, “Bugün KOAH ile ilgili olarak farkındalığı ve bilinci artırmak amaçlı dünyada ve ülkemizde çeşitli etkinlikler yapılmaktadır. Kronik (müzmin) obstrüktif (tıkayıcı) Akciğer Hastalığının kısaltılmış ismi olan KOAH; zararlı toz, gaz ve parçacıkların solunması sonucu hava yollarında ve akciğerlerde gelişen mikrobik olmayan iltihabın neden olduğu, hava yollarının daralması ve tıkanması ile sonuçlanan genellikle ilerleyici, tüm dünyada önemli bir halk sorunu hastalığı olmasına rağmen kamuoyu tarafından yeterince bilinmeyen bir hastalıktır. Toplumumuzda 40 yaş üstü her beş kişiden birinde KOAH hastalığı vardır. Oysa 10 KOAH hastasından sadece biri doktora başvurmuş ve doğru tanı alabilmiştir. Hastalığın temel nedeni kirli hava olup özellikle sigara dumanı, fabrikalar, termik santrallerde çıkan dumanlar, trafikteki araçların çıkarmış olduğu egzoz dumanı, ısınmada kullanılan odun tezek vb. maddelerin dumanı ve tozlu iş yerlerinde solunan hava bu hastalığa neden olmaktadır.
KOAH ilerleyici bir hastalık olmasına rağmen önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. 40 yaşından sonra özelikle nefes darlığı, öksürük, balgam bu hastalığın en önemli belirtileridir. Hastalık ilerledikçe bu şikâyetler artmaktadır. KOAH hastalığını Spirometri dediğimiz bir cihazla ‘nefes ölçüm testi ile’ kolayca teşhis edilebilmekteyiz.” dedi.
Doç. Dr. Ö. Tamer Doğan, KOAH hastalarının yapacağı ilk şeyin öncelikle sigarayı bırakmak, hava kirliliği olan ortamlardan uzak durmak, zatürre ve grip aşısını zamanında yaptırmak olduğunu söyleyerek nefes yoluyla verilen ilaçların düzenli bir şekilde kullanılması gerektiğini ve ayrıca doktorunun önerdiği egzersizleri düzenli bir şekilde yapılmasının hastalıkla mücadele için çok önemli olduğunu söyledi.
KOAH hastalığının tüm ülkemizde görülen bir hastalık olduğunu, dolayısıyla da Sivas’ta da görülen yaygın olduğunu ifade eden Doç. Dr. Doğan, “Sivas’ın hem soğuk, havasının kirli hem de insanlarının çok sigara içiyor olması bu hastalığın yaygın bir şekilde karşımıza çıkmasına neden oluyor. Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi olarak bu hastalıkla mücadelede oldukça yeterli ve deneyimli kadroya sahibiz. KOAH hastalığına teşhis koyabilecek, hastalarımızı hem ayakta hem de yatış yapılarak tedavi edebilecek kapasitede imkanlara sahibiz.. Ayrıca hastanemizde yatan hastalarımız için 30 yataklı servisimiz de mevcuttur.” dedi.