• 06 Kasım 2010

Sivas’ ta 5. Uluslararası Âşıklar Bayramı Düzenlendi.

Ticaret  ve Sanayi Odası Konferans salonunda  gerçekleştirilen  Âşıklar Bayramına  Vali Vekili Kemal Şahin, Belediye Başkanı Doğan Ürgüp,  Rektör Prof. Dr. İlyas  Dökmetaş, Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Habip Soluk,  İl Jandarma Komutanı J. Kur. Alb. Murat Arslan,  Emniyet Müdürü Kemal Seyhan, Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü,  daire müdürleri,  vatandaşlar  ve öğrenciler katıldı.  Törende  konuşan  Vekili Kemal Şahin,  âşıklığın  önemine değindi. Âşıklık geleneğinin kökünün,  binlerce yıl geriye dayanan eski  bir  Türk geleneği olduğunu ifade eden Şahin,  'Bu geleneğin  mimarı olan  âşıklarımız  yüzyıllar boyunca milli kültürümüze hizmet etmiş,  halkımızın gören gözü,  işiten kulağı olmuşlardır”  dedi. Belediye Başkanı Doğan Ürgüp de  'Türk dünyasının yüzyıllar boyu geleneklerinde daima varlığını korumuş olan âşıklık geleneğimiz,  irfan dünyamızın sesi,  nefesi ve en etkili ifadesi olmuştur' dedi. Üniversitemiz  Rektörü  Prof. Dr. İlyas Dökmetaş, Âşıklık geleneğinin önemine değinerek, 'İnsanlarımız sözüyle ifade edemediğini bazen sazıyla ifade ediyor,  duygularını söylüyor ve ' dedi. Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Habip Soluk ise, 'Bu  coğrafya,  acıyla, gözyaşıyla,  birçok sıkıntılarla yoğrulmuş,  aşkla yoğrulmuş bir coğrafyadır.  Ana sütü gibi ak, ana sütü gibi temiz bir Türkçe ile söyledikleri deyişlerle, yaktıkları türkülerle Anadolu'yu Anadolu yapanların başında âşıklarımız gelmektedir' diye konuştu.  Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü “Âşık, sözü ölçen,  ezgiye ayar veren,  konuştuğunda hikmet söyleyen, sustuğunda da bilgece susan insandır'  ifadesini kullandı.  Sivas Fasıl Heyeti  Âşıklar ve Halk Oyunları Derneği Başkanı Ahmet Ayık da konuşmasında,  âşıklık geleneğinin çağlar boyu çok geniş coğrafyalara yayılarak evrensel boyut kazandığını belirtti. Konuşmaların ardından  Âşık Sıtkı  Emen,  Âşık  Günay Yıldız ve Âşık  Eseri, sazları eşliğinde selamla  'hoş geldiniz' programı yaptı. Etkinlik, Ankara  Üniversitesi  emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Nevzat Gözaydın'ın âşıklık geleneği hakkında verdiği konferansla devam etti. Farklı  ülke ve illerden çok sayıda âşığın katıldığı organizasyon, pazar günü sona erdi.

Kasım

2010