9. Uluslararası Nükleer Yapı Özellikleri Çalıştayı Düzenlendi
Üniversitemiz Fen Fakültesi Fizik Bölümü tarafından 9. Uluslararası Nükleer Yapı Özellikleri Çalıştayı düzenlendi.
Kültür Merkezi’nde gerçekleşen programa Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, Sivas Belediyesi Başkan Danışmanı Erdoğan Yuvacı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Taşkın, Fen Fakültesi Fizik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Esin Kasapoğlu, Kangal Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Serkan Akkoyun, öğretim elemanları ile davetliler katıldı.
Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esin Kasapoğlu’nun İngilizce yaptığı sunumun ardından konuşan Sivas Belediyesi Başkan Danışmanı Erdoğan Yuvacı, çalıştayın Sivas ve Üniversitemizde yapılmış olmasının mutluluk verici olduğunu söyleyerek, “Günümüz bilim ve teknolojik çağı. Çalışmaların, ülkemize çok önemli katkılar getireceğini inanıyorum. Sivas Belediyesi olarak bu tür çalışmaları çok önemsiyoruz. Bu anlamda yapılacak çalışmalara katkı sunacağımız belirtir, emeği geçenlere teşekkür ederim.” şeklinde konuştu.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Taşkın ise konuşmasında, düzenlenen etkinliğin Ülkemiz ve Üniversitemiz adına yararlar getirmesini temenni ederek, “Atomun tanımlanmasından bugüne gelinceye kadar baş döndürücü bir hızla bilimsel devrimler gerçekleşti. Şu anda açılışını yaptığımız atomun ilk tanımından bugüne nasıl bir evrim geçirdiğinin de açık bir kanıtı olsa gerek. Atom daha küçük parçalara bölünemeyen bir parça olarak tanımlanırken bugün, çekirdeğin bölünmesinden meydana çıkan bilimde her anlamda yansımalarını pratiğe dönüşlerini bizzat hocalarımızın verimli çalışmalarıyla gözlemliyoruz. Bu çalıştayın düzenlenmesinde birçok kişinin emeği geçti. Emeği geçenlere teşekkür ederim.” ifadelerine yer verdi.
Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız ise konuşmasında, “Bilim ve teknolojinin hızla geliştiği çağımızda, sağlık alanında hastalıkların teşhis ve tedavisinde, enerji üretimine kadar, günlük hayatta pek çok uygulaması olan nükleer teknolojilerin de önemli bir yeri olduğu yadsınamaz. Ülkemizde bu teknolojinin üretilmesi ve geliştirilmesi yarışında büyük adımlar atmaktadır. Bu bağlamda, 42 yıllık geçmişe sahip Üniversitemizin ev sahipliğinde, dünyanın çeşitli ülkelerinden katılımcıların katkılarıyla gerçekleştirilecek bu etkinliğin öneminin farkındayız.
Üniversiteler, eğitimin yanı sıra, araştırma, geliştirme, teknoloji üretme ve bu ürettiği bilim ve teknolojinin şehir ve sanayi ile buluşmasını sağlayan bacasız fabrikalardır. Çağımızın en önemli sermayesi, bilgi, teknoloji ve kaliteli insan gücüdür. Bunların üretildiği yerler ise, üniversitelerdir. Bu açıdan bakıldığında üniversitelerin, ülke gelişiminde son derece önemli olduğu görülür. Bizim bu fabrikadaki öncelikli hedeflerimiz, kaliteli eğitim ile iyi insan yetiştirmek, kaliteli proje ve yayınlarla bilimi üreten dünyadaki öncü üniversiteler arasında yer almak ve üretilen bilimin çıktılarının uygulamalarını her alanda görmektir.
İnsan, âlemin en önemli varlığıdır. Âlemde var olan her şey, insana verilmiş bir hediyedir. İnsanı odak noktası gören sosyal bilimler ile, insanı da içine alan tüm âlemdeki işleyişi ve düzeni anlamaya çalışan fen bilimleri, birbirinden ayrılmaması gereken bilim dallarıdır. Bu bilimlerin güçlü olması, ülkelerin de güçlü olmaları demektir. Bu gücün elde edilmesinde, üretim kadar, üretilen bilginin paylaşılması da son derece önemlidir. Nükleer bilimler alanındaki güncel çalışmalara ait paylaşımların yapılacağı bu çalıştayın, başarılı bir şekilde geçmesini diliyor ve sizleri en kalbî duygularımla selamlıyorum.” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Akdeniz Üniversitesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Pof. Dr. İsmail Boztosun açış sunumunda nükleer tesislerin sağlık, sanayi ve tıp alanındaki toplum yararına etkileri ve nükleer tesislerin bulunduğu illerin ekonomisine yaptığı katkılarından bahsetti.
Çalıştay Kültür Merkezi’nde 3 gün boyunca devam edecek.