Öğrencilerimiz Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesine Gidiyor
Üniversitemiz Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümünden 30 öğrenci Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesine gidiyor.
Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümünden 30 öğrenci, 20 Haziran-20 Temmuz 2016 tarihleri arasında Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi “Türk Dünyası Üniversiteli Gençler Yaz Okulu” projesi çerçevesinde bir ay süreyle öğrenim görmek üzere Kazakistan’a gidiyor.
38. UNESCO Genel Konferansı’nda Ölümünün 850. Yıldönümü dolayısıyla “2016 Hoca Ahmet Yesevi’yi Anma Yılı” olarak kabul edildi. Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi bu vesileyle Türkiye’deki Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü ile Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencilerini bir ay süreyle öğrenim görmek üzere Kazakistan’ın Türkistan şehrine (Yesi şehrine) davet etti. Öğrencilerimizin oradaki tüm ihtiyaç ve giderleri, Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanlığınca karşılanacak.
Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Çağatay Lehçeleri Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Emin Eminoğlu, bu yıl Hoca Ahmet Yesevi’yi Anma Yılı olduğunu ifade ederek, “Üniversitemiz çeşitli etkinliklerle bunu kutluyor. Ayrıca bu yıl, Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi, ‘Türk Dünyası Ortak Üniversitesi’ oldu. Bu özel yılda öğrencilerimizin orada ders almaları, orayı ziyaret etmeleri, öğrencilerimize teorik olarak dersini verdiğimiz konuları yerinde gözlemleme ve yaşama fırsatı vermiş olacak. Bu bölümde okuyan öğrenciler, Türk dünyası ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki kültürel, sosyal, siyasal ve ekonomik bağı kuracak, güçlendirerek geliştirip sürdürecek kişilerdir. Bu gezinin onlar için bu görevleri yerine getirmede bir heyecan ve farkındalık oluşturmasını umuyorum.” dedi.
Doç. Dr. Eminoğlu, “850 yıldır Türk dünyasının bilim ve manevi önderi Hoca Ahmet Yesevi, bir defa daha Türk dünyası öğrencilerini birleştirmiş ve kaynaştırmış olacak. Öğrencilerimiz, Üniversitemizde ders olarak aldıkları Kazak Türkçesini ve Rusçayı orada da hem ders olarak alacaklar hem de bu dilleri konuşan kişilerle uygulama yapma olanağı bulacaklar, aynı zamanda Türkiye Türkçesini ve Türkiye’yi orada tanıtmış olacaklar” şeklinde konuştu.
Türkiye’den iki yüze yakın öğrenci ile Kazakistan’ın çeşitli şehirlerinden gelecek olan yüzü geçkin öğrenci, “Türk Dünyası Üniversiteli Gençler Yaz Okulu”nda bir araya gelecekler. Geçen yıl, Türkiye’den bir üniversiteden katılan öğrencilerle küçük çapta yapılan bu etkinlik, bu yıl ikinci defa daha kapsamlı bir şekilde gerçekleştiriliyor, gelecek yıllarda da devam edeceği ifade ediliyor.
Öğrenciler üç hafta boyunca Kazak Türkçesi, Rusça ve Türkiye Türkçesi dersleri alacaklar. Dördüncü haftada ise Türk kültürü ve tarihi açısından önemli olan Kazakistan’daki tarihi, kültürel ve turistik yerleri ziyaret edecekler. Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’e de gezi düzenleyecek olan öğrenci grupları 18 Temmuzda Almatı şehrinden İstanbul’a dönecekler.