Haberler

  • 11 Mayıs 2016

Öğrenciler Kuruluş Dönemi Osmanlı Kentlerine ve Rumeli'ye Geçiş Güzergâhına Yönelik Teknik Gezi Düzenledi

Üniversitemiz Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğrencileri Doç. Dr. Ahmet Yüksel’in Koordinatörlüğünde ve Osmanlı Kuruluş Tarihi dersi kapsamında 06/05/2016 - 08/05/2016 tarihleri arasında Kuruluş Dönemi Osmanlı kentlerine ve Rumeli’ye geçiş güzergâhına yönelik bir teknik gezi gerçekleştirdiler. İki gün süren bu gezi kapsamında ilk olarak Söğüt’e uğrayan 46 kişilik kafile burada Ertuğrul Gazi Türbesi, Çelebi Sultan Mehmet Cami, Ertuğrul Gazi Müzesi, Çifte Minareli Hamidiye Cami, Hamidiye İdadisi ve Osmanlıların ilk mimari eseri olarak kabul edilen Ertuğrul Gazi Mescidi’ni (Kuyulu Camii) ziyaret etti. Ardından Bilecik’e hareket eden kafile önce Orhan Gazi Cami’ne, sonra Şeyh Edebali Türbesi’ne uğradı.
 
Bilecik’ten sonra, Edirne alınana kadar Osmanlılara başkentlik yapmış olan Bursa ziyaretinin ardından ismini Bitinya Kralı Prusias’tan alan şehirde varılan ilk durak Osman Bey ve OrhanGazi’nin türbelerinin bulunduğu Tophane Tepesi oldu. Bursa manzarasına hâkim bu tepenin ardından Yıldırım Beyazid tarafından yaptırılan Türk tarihinin en büyük kapalı cemaat camisi konumundaki Ulu Cami ziyaret edildi. Hacivat ve Karagöz’ün de yapımında çalışırken işleri 
aksattıkları gerekçesiyle idama mahkûm edildiklerinden bahsedilen Ulu Cami’nin içerisindeki şadırvan, minber ve mihrap kafilenin ilgisini en fazla çeken yapılar oldu. Kapalı Çarşı ziyaretinin ardından kafilenin Bursa gezisi kapsamındaki son durağı ise Çelebi Mehmet döneminde yapımına başlanılan ve kendisinin de türbesinin bulunduğu Yeşil Külliyesi’nden ayakta kalan cami ve türbe oldu.
 
Gezinin ikinci günü Çanakkale’ye geçildi. Burada ilk olarak Aynalı Çarşı ardından Osmanlıların Rumeli’ye geçiş güzergâhı olarak kullandıkları aynı zamanda Çanakkale Savaşları’nın en kanlı şekilde cereyan ettiği Gelibolu Yarımadası’na geçildi.
 
Burada ise Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, Kilitbahir, Mecidiye Tabyaları, Seyit Onbaşı, Şahindere Şehitliği, Şehitler Abidesi, Morto Koyu, Seddülbahir, Yahya Çavuş Şehitliği, Ertuğrul Koyu, Alçıtepe Köyü, Orijinal Anzak siperleri, 57. Alay Şehitliği, Conkbayırı gezildi. 
 
Teknik geziden dolayı öğrencilerin oldukça memnun kaldıklarını belirten Doç. Dr. Ahmet Yüksel, bütün katılımcılar adına gezinin gerçekleşmesine olanak sağlayan Rektörümüz Prof. Dr. Faruk Kocacık ve rektör yardımcılarımıza, ayrıca Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Yüksel’e ve Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Galip Eken’e teşekkür ettiklerini ifade etti. 
 
 

11

Mayıs

2016

Haberler