Organik Ürünler Sergilendi ve Laboratuvar Açılışı Gerçekleştirildi
Üniversitemiz Sivas Meslek Yüksekokulu’nda Organik Tarım Bölümü Başkanı Şarkışla Aşık Veysel Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Tolga Karaköy öncülüğünde öğrencilerin tarafından hazırlanan Organik Tarım Ürünleri sergilendi.
Serginin açılışına Rektör Prof. Dr. Faruk Kocacık, Sivas MYO Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Acar, Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, tarım il müdürlüğü yetkilileri ve öğrenciler katıldı.
Rektör Prof. Dr. Kocacık ve beraberindekiler öğrencilerin hazırladığı ürünleri gezerek Doç. Dr. Karaköy ve öğrencileri tebrik etti ve çalışmalarında başarılar diledi.
Rektörümüz Prof. Dr. Kocacık ve beraberindekiler ardından Sivas MYO bünyesinde yeni kurulan ‘Bitkisel ve Hayvansal Ürünleri Analiz Laboratuvarı’nın açılış törenine katıldı. Açılışta konuşan Rektör Prof. Dr. Kocacık, laboratuvarın Üniversitemiz ve Sivas MYO öğrencilerine hayırlı olmasını temenni ederek, beraberindekilerle birlikte laboratuvarın açılışını yaptı. Açılışın ardından laboratuvarı gezen Rektör Pof. Dr. Kocacık, laboratuvar içinde bulunan cihazlar hakkında Bölüm Başkanı Doç. Dr. Tolga Karaköy’den bilgiler aldı.
Yeni açılan laboratuvarla ilgili konuşan Rektör Prof. Dr. Kocacık, “Sivas Meslek Yüksekokulu’nun ilgili bölümleri tarafından burada üretilen, öğrencilerimizin ürettiği organik ürünlerin tanıtımı yapıldı. Şimdide bitkisel ve hayvansal ürünlerin analizlerinin yapıldığı bir laboratuvarın açılışını yapmış bulunmaktayız. Aldığımız bilgiler çerçevesinde her türlü bitki, hayvansal ürünlerin ve toprak çeşitlerinin analizi burada yapılmaktadır. Bu laboratuvarı bize kazandıran başta Okul Müdürümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Acar’a ve değerli hocamız Doç. Dr. Tolga Karaköy’e, ekip arkadaşlarına ve emeği geçen herkese teşekkür ederim.” İfadelerine yer verdi.
Bölüm Başkanı Doç. Dr. Tolga Karaköy ise konuşmasında bütün tohum ve bitki örneklerinin analizinin açılan laboratuvarda yapıldığını söyleyerek, “Bu laboratuvarımızda özellikle toprak analizi bizim için çok önemlidir. Bu analizleri burada yapabiliyor, analizlerimizin resmiyet kazanması ve çiftçilerimizin faydalanabilmesi içinde akreditasyon çalışmalarımıza başladık. Bakanlıktaki bazı işlemlerin ardından, özellikle Ziraat Odası ve Tarım İl Müdürlüğü’yle işbirliği içerisinde toprak analizi yapmaya başlayacağız. Laboratuvarımızda aminoasit analizleri de yapılabilmektedir. Laboratuvarımızın gelişmesinde bizlere desteklerini esirgemeyen Sayın Rektörümüz Faruk Kocacık’a ve Okul Müdürümüz Halil İbrahim Acar’a çok teşekkür ederiz.” İfadelerine yer verdi.
Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ konuşmasında ‘Sivas’ın %66’sı tarımla geçinmektedir.’ diyerek sözlerine şöyle devam etti: “Sivas’ın sanayi şehri olmasını istiyorlar. Biz ise tarıma dayalı sanayi şehri olmasını istiyoruz. Bunun olabilmesinde en büyük pay ise Üniversitemize düşmektedir. Gezdik, gördük, umutlandık, Sivas; organik tarım şehri olma kapasitesindedir. Sivas’ta toprak tahlili yapan herhangi bir yer yok; fakat Üniversitemiz yaptığı bu laboratuvarla çiftçilerimize en büyük desteği vermiştir. Umarım Üniversitemiz bir an önce laboratuvarı faaliyete koyar ve çiftçilerimiz başka yerlere gitmek zorunda kalmaz. Biz oda olarak Üniversitemize bu konuda maddi ve manevi bütün desteği vermeye hazırız. Üniversitemizin, çiftçilerin sıkıntılarına çare olacağına inanıyorum, bu projede emeği geçen başta Rektörümüz olmak üzere herkese çok teşekkür ediyorum.” dedi.
Okul Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Acar ise konuşmasında Organik Tarım Bölümü’nün aslında yeni bir bölüm olmadığını bölümün çok büyük bir gelişme gösterdiğini ifade ederek, “biz hem organik tarım bölümü, hem de ‘Tıbbi Aromatik Bitkiler Bölümü’nü açtık ve öğrenci almaya başladık. Bu bölümlerimiz Sivas’a ciddi katkılarda bulunmaktadır. Bundan sonrada bu bölümlerin gelişmesi için elimizden geleni yapacağız. Bize destek sağlayan Rektörümüze, özverili çalışmalarda bulunan Bölüm Başkanımız Doç. Dr. Tolga Karaköy’e ve bölüm hocalarına teşekkür ederim.” şeklinde konuştu.