Haberler

  • 28 Nisan 2016

Orada Olmak: Bir Foto Muhabirlik Semineri

Üniversitemiz İletişim Fakültesi Anadolu Ajansı Fotoğraf Editörü Fırat Çağlayan Yurdakul’u ağırladı.
 
Fırat Yurdakul,  iyi bir fotoğrafın nasıl olması gerektiğini anlatarak öğrencilerimizin mesleğe dair sorularına yanıt verdi.
 
Öğrencilere sadece teorik bilgi vermekle yetinmeyen;  uygulama birimleri, radyosu ve televizyonuyla onları mesleğe en iyi şekilde hazırlamanın gayretinde olan Cumhuriyet Üniversitesi İletişim Fakültesi zaman zaman da alanında uzman isimleri öğrencilerle bir araya getirmeye devam ediyor. Bu kapsamda Anadolu Ajansı Fotoğraf Editörü Fırat Çağlayan Yurdakul,  “Orada Olmak: Bir Foto Muhabirlik Serüveni” konulu söyleşide mesleki deneyimlerini öğrencilerle paylaştı.
Fakülte Konferans Salonu’nda gerçekleşen söyleşiye, Dekan Prof. Dr. Metin Erol, Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Yılmaz Daşlı, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. 
 
Programda açılış konuşmasını  yapan Dekan Prof. Dr. Metin Erol, özellikle gazetecilik ve foto muhabirlikte kültürel birikimin önemine dikkati çekerek “Gazetecilik veya foto muhabirliği mesleğini bilmeniz sadece bu iki meslekle alakalı teknik  bilgileri bilmenizle  mümkün olmuyor. Aynı zamanda onlara geniş bir arka plan sağlayacak enginliği ve derinliği olan bilgi ve kültür konusunda da kendinizi geliştirmeniz gerekiyor” ifadelerine yer verdi. Dekan Prof. Dr. Erol ayrıca katılımından dolayı Anadolu Ajansı Fotoğraf Editörü Fırat Çağlayan Yurdakul’a teşekkür etti.
 
Anadolu Ajansı Fotoğraf Editörü Fırat Çağlayan Yurdakul ise görseller eşliğinde gerçekleştiği sunumuna fotoğrafın önemine değinerek başladı. “Görme kavramının içini ne kadar iyi doldurursanız insanların hafızasında o kadar kalıcı olabilirsiniz. Biz foto muhabirlerinin amacı insanların hafızasında en güçlü izi bırakmaktır” diyerek bir fotoğrafın sayfalarca metinden daha fazla etki bıraktığını kaydetti. 
 
Yurdakul,  gazeteci olmayı düşünen birinin seyirci olmayarak öğrenmesi gerektiğini de söyleyerek gazeteci için belgenin önemli olduğunu ve foto muhabirinin de belgeleme yönteminin fotoğraf çekmek olduğunu dile getirdi. Yurdakul,  iyi bir haber fotoğrafının özelliklerinden de bahsederek iyi fotoğraf çekmek için çok donanımlı bir makineye sahip olmaktan ziyade engin bir bakış açısına sahip olmak gerektiğini ifade etti. 
 
Fotoğraf Editörü Yurdakul konuşmasının devamında, “Her haber fotoğrafı üç unsurdan oluşur; teknik, estetik ve içerik. Normal tüm fotoğraf branşlarında bu sıralama teknik, estetik ve içerik şeklindeyken haber fotoğraflarında içerik her şeyden önemlidir.  Bu nedenle kendinizde bir birikim yaratmanız çok önemli. Gazete-kitap okumayan, dünyayı takip etmeyen bir insanın ne kadar bakışı olabilir, ne kadar farkındalığı gelişebilir. İstediğiniz kadar teknik bilgi sahibi olun, kültürel donanımınız yeterli değilse nasıl dünyayı daha iyi görebilirsiniz? Nasıl daha fazla farkında olabilirsiniz? Haber fotoğrafının değerini belirleyen ölçütler etki, yakınlık, zamanlılık, şöhret, sıra dışılık, çatışma ve duygu.” ifadelerine yer verdi. 
 
Foto muhabirliğine dair oldukça verimli geçen söyleşide Yurdakul öğrencilerin sorularını da yanıtladı.
 
Söyleşinin sonunda Dekan Prof. Dr. Metin Erol, Anadolu Ajansı Fotoğraf Editörü Fırat Çağlayan Yurdakul’a günün anısına teşekkür belgesi takdim etti.
 

28

Nisan

2016

Haberler

Kurumsal Sosyal Medya Hesapları

Facebook

Takipçi Sayısı = 13.660

TwItter

Takipçi Sayısı =

Instagram

Takipçi Sayısı = 32677

Youtube

Abone Sayısı = 4,93 B