Osmanlı'da Kölelik
Üniversitemiz Edebiyat Fakültesi Tarih Kulübü (CÜTARK) tarafından Osmanlı’da Kölelik adlı konferans düzenlendi.
Kültür Merkezi’nde gerçekleşen programa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Erkul, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Yüksel, Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Özaydın, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.
Kulüp Başkanı Ayçin Bayraktar’ın konuşmasının ardından Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refik Özkan konu başlıklı sunumunda, Türkiye’de insanların köleliği dizilerle tanıdığını ifade ederek, kölelerin çektiği eziyetleri anlatan bir filmin sahnesini davetlilerle paylaştı. Çocukken izlediği kölelikle ilgili bir filmin ardından kölelik ile ilgilenmeye başladığını ifade eden Prof. Dr. Özkan, “Kölelik; bir insanın başka bir insana mülkü olmasıdır. Bir kölenin ahırdaki bir inekten veya koyundan çok az bir hukuk farkı vardır. Alınıp satılabilir, miras olarak bırakılabilinir. Kölelin Cuma veya bayram namazlarını kılma zorunluluğu yoktur. Evlenebilir, çeyiz olarak hediye edilebilir. Kölelik insanoğlunun ilk çağlardan beri var olan bir durumdur.” dedi.
Köleliğin Osmanlı’daki tanımı ve tarihi konularında bilgiler veren Prof. Dr. Özkan, köleliğin farklı bir biçimi olarak Yeniçeriler, İstanbul’un fethi ve esir işçiler, köle edinme yolları, kölelerin pazarlara ulaştırılma yolları, Osmanlı köle ticaretinin hacmi, köleliğin sona erdirilmesi yollarından bahsetti.
Köle pazarları hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Özkan, kölelerin Sivas, Bursa, Edirne İstanbul’daki toplanma merkezlerinden farklı yerlere sürüldüğünü ifade etti.
Konferansın ardından Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erkul konuşmacı Prof. Dr. Özkan’a günün anısına plaket takdim etti.