Türkiye Büyük Millet Meclisi, Cumhuriyet Üniversitesi, Maliye Bakanlığı, Dünya Bankası ve Sivas Valiliğinin katkılarıyla, Üniversitemizde 'Maliye Politikalarının Oluşturulmasında Parlamentonun Rolü' konulu sempozyum düzenlendi. Kültür Merkezinde düzenlenen, sempozyumda konuşan, TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, düzenlenen sempozyumun, Milli Mücadele yıllarında önemli bir yere sahip olan Sivas'ta düzenlenmesinden dolayı memnuniyeti dile getirdi. Başkanvekili Nevzat Pakdil, “4 Eylül 1919 tarihinde bu güzide ilimizde toplanan Sivas Kongresi, Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK'ün Samsun'dan başlattığı, Amasya ve Erzurum'da devam eden bağımsızlık yürüyüşünün en önemli aşamasını oluşturmuştur' dedi. Pakdil, Türkiye’nin istikrarlı bir hükümet yapısı içerisinde, maliye politikalarını en iyi şekilde değerlendiren ve dünyada övgü almış bir ülke olduğunu vurguladı. Başkanvekili Pakdil, 'Yurttaşların gelecekleri hakkında, temel kararları alan kurumlar olarak, günümüz parlamentolarının yürüttükleri fonksiyonlar ve parlamento kavramının, bugün taşıdığı anlam büyük ölçüde bütçe hakkı çerçevesinde gelişmiş ve zenginleşmiştir. Süreç içerisinde parlamento, önce vergi koyma, sonra bu vergilerin nerelere harcandığına karar verme yetkisini elde etmiş, son olarak harcamaların usulüne uygun olarak yerli yerinde yapılıp yapılmadığını denetleme fonksiyonunu da üstlenmiştir. Bütçe hakkını oluşturan bu üç temel hak ve yetki, parlamentoların bugün de en önemli varlık nedenidir.' dedi.
Vali Ali Kolat ise, Sempozyuma ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kolat, Sivas'ın, çok eski tarihlere kadar giden önemli bir şehir olduğunu ifade etti. Sivas’ın tarihi, Kültürel, aynı zamanda coğrafik yapısı hakkında bilgiler veren Vali Ali Kolat, kentte son yıllarda ekonomik alanda yaşanan gelişmelere değindi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Sivas Milletvekili Mustafa Açıkalın, TBMM ve Plan ve Bütçe Komisyonu'nun Mali Reformlar konusunda, üzerine düşen rol ve mali rakamların başarısının, parlamentonun sahiplenmesine bağlı olduğunu ifade etti. Meclis Başkanvekili Mustafa Açıkalın, Maliye Politikaları dikkate alındığında demokrasilerde bütçe açığının kaynağını teşkil eden parlamentoların rolünün, irdelenmesi gerektiğini ifade etti. Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ulrich ZACHAU ise şu anda maliye politikalarının belirlenmesinde gittikçe artan sayıda ülkede parlamentolara daha aktif görevler verildiğini söyledi.
Rektör Prof. Dr. İlyas Dökmetaş, Sivas ve üniversitemiz hakkında geniş bilgiler vererek, 21. yüzyılda maliye politikalarının oluşturulmasında, geniş kapsamlı toplantıların önemli olacağının altını çizdi. Rektör Dökmetaş, Dünya mali krizinde, Türk ekonomisinin gösterdiği mali performansla, Dünya’ya örnek olduğunu ifade etti. Rektör Prof.Dr. İlyas Dökmetaş “ Bu başarıda Türk maliyesinin son on yıldaki önemi büyüktür. Türkiye, bir taraftan, büyüme hedefini sürdürürken, diğer taraftan mali disiplinden sapmayarak, gelişmiş Avrupa Birliği Ülkelerinde bile hayranlıkla izlenen bir mali politika performansı ortaya koymuştur” dedi. Açılış konuşmalarının ardından, İstanbul Milletvekili, eski Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, ana sunuş konuşmasını gerçekleştirdi. Ekonomik konulara değinen Ekren, 'Parlamentolar ülkelerin tarihsel ve kültürel mirasını yansıttığı için, kalkınmışlık ve gelişmişlik düzeyini artıracak her türlü eylem ve düşüncenin parlamentolarda tartışılması, gündeme gelmesi gerekir' dedi.
Ekim
2010