• 21 Ekim 2010

“Maliye Politikalarının Oluşturulmasında Parlamentonun Rolü”

Türkiye Büyük Millet Meclisi,  Cumhuriyet  Üniversitesi,  Maliye Bakanlığı,  Dünya Bankası ve Sivas Valiliğinin katkılarıyla,  Üniversitemizde   'Maliye Politikalarının Oluşturulmasında  Parlamentonun Rolü'  konulu sempozyum düzenlendi.   Kültür Merkezinde düzenlenen,  sempozyumda  konuşan,   TBMM Başkanvekili Nevzat  Pakdil,   düzenlenen sempozyumun,   Milli  Mücadele yıllarında önemli bir yere sahip olan Sivas'ta düzenlenmesinden  dolayı memnuniyeti dile getirdi.   Başkanvekili  Nevzat Pakdil, “4 Eylül 1919 tarihinde bu güzide ilimizde toplanan Sivas Kongresi,  Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK'ün Samsun'dan başlattığı,  Amasya ve Erzurum'da  devam eden bağımsızlık yürüyüşünün en önemli aşamasını oluşturmuştur'  dedi.   Pakdil,  Türkiye’nin istikrarlı bir hükümet yapısı içerisinde,   maliye politikalarını en iyi şekilde değerlendiren ve dünyada övgü almış bir ülke olduğunu  vurguladı.   Başkanvekili  Pakdil, 'Yurttaşların gelecekleri hakkında,  temel kararları alan kurumlar olarak,  günümüz parlamentolarının yürüttükleri fonksiyonlar ve parlamento kavramının,  bugün taşıdığı anlam büyük ölçüde bütçe hakkı çerçevesinde gelişmiş ve zenginleşmiştir.   Süreç içerisinde parlamento,  önce vergi koyma,  sonra bu vergilerin nerelere harcandığına karar verme yetkisini elde etmiş,  son olarak harcamaların usulüne uygun olarak yerli yerinde yapılıp yapılmadığını denetleme fonksiyonunu da üstlenmiştir.   Bütçe hakkını oluşturan bu üç temel hak ve yetki, parlamentoların bugün de en önemli varlık nedenidir.'  dedi.

Vali  Ali  Kolat ise,  Sempozyuma ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.   Kolat,  Sivas'ın, çok eski tarihlere kadar giden önemli bir şehir olduğunu ifade etti.   Sivas’ın  tarihi,  Kültürel,  aynı zamanda coğrafik yapısı hakkında bilgiler veren Vali Ali  Kolat,  kentte son yıllarda ekonomik alanda yaşanan gelişmelere  değindi.   TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Sivas Milletvekili Mustafa Açıkalın,   TBMM ve Plan ve Bütçe Komisyonu'nun  Mali  Reformlar konusunda,  üzerine düşen rol ve mali rakamların başarısının,   parlamentonun sahiplenmesine bağlı olduğunu ifade etti.   Meclis Başkanvekili  Mustafa  Açıkalın,   Maliye Politikaları  dikkate alındığında demokrasilerde bütçe açığının kaynağını teşkil eden parlamentoların rolünün,  irdelenmesi gerektiğini  ifade etti.   Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ulrich ZACHAU ise şu anda maliye politikalarının belirlenmesinde gittikçe artan sayıda ülkede parlamentolara daha aktif görevler verildiğini söyledi.

Rektör  Prof. Dr. İlyas Dökmetaş,  Sivas ve üniversitemiz  hakkında  geniş  bilgiler  vererek,  21. yüzyılda maliye politikalarının oluşturulmasında,  geniş  kapsamlı  toplantıların  önemli olacağının altını  çizdi.   Rektör Dökmetaş,  Dünya mali krizinde,   Türk ekonomisinin gösterdiği mali performansla,   Dünya’ya örnek olduğunu ifade etti.    Rektör Prof.Dr. İlyas Dökmetaş  “ Bu başarıda  Türk maliyesinin  son on yıldaki önemi büyüktür.   Türkiye, bir taraftan,  büyüme hedefini sürdürürken,  diğer taraftan mali disiplinden sapmayarak,  gelişmiş Avrupa Birliği Ülkelerinde bile hayranlıkla izlenen bir mali politika performansı ortaya koymuştur”  dedi.   Açılış konuşmalarının ardından,  İstanbul Milletvekili,  eski Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı  Nazım Ekren, ana sunuş konuşmasını gerçekleştirdi.    Ekonomik konulara değinen Ekren,  'Parlamentolar ülkelerin tarihsel ve kültürel mirasını yansıttığı için,  kalkınmışlık ve gelişmişlik düzeyini artıracak her türlü eylem  ve  düşüncenin parlamentolarda tartışılması,   gündeme gelmesi gerekir'  dedi.