Haberler

  • 18 Mart 2016

Çanakkale Geçilmez

Üniversitemiz Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayhan Öztürk tarafından 18 Mart Çanakkale Zaferi etkinlikleri kapsamında ‘Çanakkale Zaferi’ adlı konferans düzenlendi.
 
Kültür Merkezi’nde gerçekleşen konferansa Rektör Prof. Dr. Faruk Kocacık, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Erkul, Prof. Dr. Metin Bozkuş, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Sarı, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Yüksel, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haki Kara, dekan yardımcıları, enstitü müdürleri, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
 
Konferansta Prof. Dr. Ayhan Öztürk, Çanakkale’nin bir kilometre taşı olduğunu ve en başarılı olunan bir cephe olduğunu sözlerine ekledi. 1. Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devletinin durumu hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Öztürk, Osmanlı Devletinin 1. Dünya Savaşı öncesinde ordusunun yetersiz olduğunu,  maliyesinin çöktüğünü,  devlet otoritesinin sarsılmış olduğunu ve boğazların korunamaz halde olduğunu ifade ederek, devlet idaresinin duygusallıkla değil, akılla idare edildiğini söylerine ekledi. Çanakkale Savaşının detayları, şehitlerimizden hikâyeler, ordu ve düşman donanması gibi konuları enine boyuna aktaran Prof. Dr. Öztürk, “Almanya’nın Osmanlı Devletinden beklentileri Rus ordusunu üzerine çekmek, sömürgelerde ayaklanma çıkarmak, Almanya’nın yükünü hafifletmek, Osmanlının savaşa girmesi haberini İngiltere sevinçle karşılamış, Fransa pek renk vermemiş, Rusya ise durumdan kaygılanmıştır. Çanakkale’de yeni bir cephenin açılması Rusya’nın isteği ve İngiliz Savaş konseyinin kararı ile gerçekleşmiştir.” dedi.
 
Savaş donanması ve cephaneler konusunda bilgiler veren Prof. Dr. Öztürk, 7 Mart 1915’e kadar Selanik, Samsun, Nusrat ve İntibah gemileri ile Çanakkale Boğazı’na toplam 403 mayının geçiş yoluna dik 10 hat halinde döşendiğini söyledi. Osmanlı Devleti’nin ‘Hasta Adam’ imajını sildiğini belirten Prof. Dr. Öztürk, Çanakkale Muharebelerinin sonuçları olarak; İtalya, Avusturya, Maceristan İmparatorluğuna savaş ilan ettiğini, Bulgaristan ittifak devletleri yanında savaşa girdiğini, 1. Dünya Savaşı’nın iki yıl uzadığını, Rusya’da Boşevik ihtilalinin çıktığını vurguladı. Düşmanın Çanakkale’ye gönderdiği asker sayısından bahseden Prof. Dr. Öztürk, İngilizlerin 410.000, Fransızların 79.000, İngilizlerin 205.000, Fransızların 47.000, Türklerin ise 250.000 zayiat verdiğini belirtti. 
 
Prof. Dr. Öztürk, “Çanakkale Mustafa Kemalsiz anlatılmaz. Mehmetçik olmadan Çanakkale’yi anlatmak mümkün değildir. Akif’in ifade ettiği o derin ruh halini görmeden de Çanakkale’nin ne olduğunu tarif etmek mümkün olmaz. Çanakkale gururla anlatılır, Çanakkale dinlendikçe insanın göğsü kabarır. Çanakkale’den bahsedilince o duygular insanı kaplar” ifadelerine yer verdi.
 
Konferansın ardından Rektörümüz Prof. Dr. Kocacık, konuşmacı Prof. Dr. Öztürk’e günün anısına teşekkür belgesi takdim etti.  
 

18

Mart

2016

Haberler