Haberler

  • 17 Mart 2016

Çanakkale'nin Batı Yakası Adlı Konferans Düzenlendi

Sivas Valiliği ve Cumhuriyet Üniversitesi işbirliğinde Çanakkale Zaferinin 101. yıldönümü etkinlikleri ve 18 Mart Şehitler Günü anma programı kapsamında ‘Çanakkale’nin Batı Yakası’ adlı konferans düzenlendi.
 
Şemsi Sivas-i İl Halk Kütüphanesinde gerçekleşen konferansa Vali Âlim Barut, Belediye Başkan Vekili Erdal Karaca, Rektör Vekili Prof. Dr. Ali Erkul, Kültür Müdürü Kadir Pürlü, Jandarma Alay Komutanı Bektaş Arslan, İl Müftüsü Recep Şükrü Balkan, vali yardımcıları, öğretim elemanları, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile çok sayıda öğrenci katıldı.
 
Üniversitemiz Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Güney Nair konferansta Çanakkale Savaşını enine boyuna ele alırken,  gazetecilik yaptığı dönemde arşivine aldığı cephede yaşanmış öyküleri, gazi ve şehitlerimizin yaşadığı anıları, savaş sonrası yaşanan öyküleri fotoğraflarıyla birlikte hazırladığı sunumunda davetlilere aktardı.
 
Yaşanan hain terör olaylarını kınayarak sözlerine devam eden Yrd. Doç. Dr. Nair, dünyanın en acımasız savaşlarından birinin gerçekleştiği Çanakkale’de düşmanlığın milletlerarası nasıl dostluğa dönüştüğünü vurgulayarak,  davetlilere duygu dolu anlar yaşattı. 
 
Yrd. Doç. Dr. Nair konuşmasında: “Ülke yurttaşlarının her birinin güç birliği yaptığı, varoluş mücadelesini en zor zamanda,  en net biçimde ortaya koyduğunun en yalın halidir Çanakkale. Çanakkale aynı zamanda; tarihi savaşlarla birlikte, Truvalılar arasında yaşanan tarihin ilk savaş hilesinin yaşandığı kenttir aynı zamanda. Çanakkale Savaşının iki boyutu vardır, birincisi deniz savaşları, ikincisi ise kara savaşları. Deniz savaşları ayrı bir kahramanlık örneği, kara savaşları apayrı bir kahramanlık örneğidir.” şeklinde konuştu.
 
Ulusun yok olma kaygısına düştüğü gün Kuva-i Milliye ruhuyla yaşamına sarıldığını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Nair, “Ulusumuz gerekirse dağlara çıkar, gerekirse Sakarya, gerekirse İzmir’in yollarında;  aslında en güçsüz olduğu sanıldığı anda,  aslında en güçlü olduğu andır. Yarınlara yönelik hiçbir zaman ümitsizlik taşımadık taşımıyoruz da.” ifadelerine yer verdi. 
 
Yrd. Doç. Dr. Nair,  dünyanın en büyük gemilerinin Çanakkale’yi geçmek için savaştıklarını ancak, düşman gemilerinin  Nusrat Mayın Gemisi’nin döktüğü mayınlara çarpmasıyla suların altına gömüldüğünü sözlerine ekledi. Ezineli Yahya çavuş, Seyit onbaşı gibi kahramanların yaptığı zorlu mücadelelerden de bahseden Yrd. Doç. Dr. Nair, Gazilerle yaptığı röportajlarda Gazilerimizin Çanakkale ilgili duygu ve düşüncelerini sunum eşliğinde paylaştı. 
 
Tüm gençliğin Çanakkale’yi görmesi gerektiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Nair, “Gençler bizim geleceğimiz ve kendilerinden çok büyük ümit besliyoruz. Kimliğinizi ve kişiliğinizi şekillendirirken o toprakları mutlaka görmenizi öneriyorum. Çanakkale’yi görün ki yarınlarınızı daha iyi şekillendirme şansınız olsun ve geçmişinizi daha iyi algılayın.” diyerek ‘Tanrı bir daha bu topluma Çanakkaleler yaşatmasın’ sözüyle konuşmasını tamamladı. 
 
Konferans sonunda Vali Barut, Yrd. Doç. Dr. Nair’e günün anısına plaket takdim etti. 
 
 

17

Mart

2016

Haberler