Haberler

  • 10 Mart 2016

Bir Dava Adamı Olarak Mehmet Akif Ersoy Konulu Panel Düzenlendi

Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi Ek Binası Konferans Salonunda “Bir Dava Adamı Olarak Mehmet Akif Ersoy” adlı panel düzenlendi. 
 
Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alim Yıldız’ın başkanlığını yaptığı, Doç. Dr. Kamil Kömürcü, Yrd. Doç. Dr. Ebubekir Sıddık Yücel ve Yrd. Doç. Dr. Yusuf Yıldırım’ın konuşmacı olarak katıldığı yaptığı panele, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Erkul, Sivas İl Müftüsü Recep Şükrü Balkan, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sabri Erturhan, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.
 
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erturhan, Mehmet Akif Ersoy’un tarihimizin en önemli isimlerinden biri olduğunu ifade ederek, programa katılanlara ve programı hazırlayanlara teşekkür etti.
 
Oturum Başkanı Prof. Dr. Alim Yıldız konuşmasında, Mehmet Akif’in çileli bir yaşamı olduğunu anlatarak, “Çileli bir dava adamı olan Mehmet Akif Ersoy’un naaş’ını belediye ekipleri kaldıracakken vefatını haber alan öğrenciler ve sevenleri koşarak Mehmet Akif’in naaş’ını kaldırmaya gitmişlerdir. Mehmet Akif dediğimiz zaman birçok insanın aklına şairlik sıfatından başka bir şey gelmez. Maalesef, ismi eserlerinin önüne geçen önemli insanlarımızdan biridir Mehmet Akif” şeklinde konuştu. 
 
Panelde, “Mehmet Akif’in Düşünce Dünyası” başlıklı sunumu gerçekleştiren Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kamil Kömürcü, “Mehmet Akif’in düşünce dünyası derken, onun fikirlerini ve hayata bakış açısını şekillendiren temel kavramlar nelerdir? - Hikmet, hak ve hakikat kavramları Akif’in dünyasını nasıl şekillendirmiştir? - Akif’in hayatını şekillendiren kavramları anlamak için öncelikli olarak onun eserlerini yazılarını şiirlerini incelememiz gerekmektedir. Akif, belli bir ölçüde hayatını ve kafasındaki kavramları yazıya dökmüştür, yazıları detaylı bir şekilde incelediğimiz zaman Akif’in düşünce dünyasını anlayabiliriz” ifadelerine yer verdi.
 
Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ebubekir Sıddık Yücel ise, “Mehmet Akif ve Milli Mücadele” başlıklı konuşmasında, “Mehmet Akif, kurtuluş mücadelesinde Anadolu’yu destekleyen davranışlarıyla milli mücadelenin önemli insanlarından biri olmuştur. Zararlı cemiyetlerin vaatlerine Anadolu insanının aldırış etmeyeceğini  her ortamda ifade etti. Böyle bir şahsiyetin oğlu Mehmet Emin Ersoy,  bir bakıyorsunuz bir çöp kutusunun yanında ölmüş bir vaziyette bulunuyor. Bizim insanımız kahramanları hain, hainleri kahraman yapacak bir durumda. İslamiyet’in son kalesi olarak görünen Osmanlıyı dış güçler parçalamaya çalışırken,  Mehmet Akif Ersoy ve onun gibi nice aydınlar Anadolu’ya yayılarak buna karşı çıkmaya, milletimize umut aşılamaya başlamışlardır. Bu gayretleri amacına ulaşmıştır” dedi.
 
Panelin son konuşmacısı olan Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yusuf Yıldırım ise “Mehmet Akif’in Şahsiyeti” konulu konuşmasında, ‘böyle yüce bir insan kesinlikle 15 dakika içinde anlatılamaz diyerek’, “Bilindiği üzere milletimizin büyük şairleri için şiir söylemek veya şiir yazmak yegâne amaç değildir. Şiiri kullanmaktaki amaç,  dertleri, sıkıntıları edebi bir dilde anlatarak aydınlığa kavuşmayı hedefleyen bir basamak olarak kullanılmıştır. Mehmet Akif’i  bu şairlerin arasına katmanın yanlış olmayacağına inanıyorum. Çünkü kendisinin Safahat’ında da “Safahat’ımda şiir arayan hiç bulamaz” diyen cümlesi bu durumu kanıtlar niteliktedir” ifadelerini sundu.
 
Panel sonunda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Erkul, Sivas Müftüsü Recep Şükrü Balkan ve Fakülte Dekanı Prof. Dr. Sabri Erturhan panelistlere teşekkür belgesi takdim etti. 

10

Mart

2016

Haberler

Kurumsal Sosyal Medya Hesapları

Facebook

Takipçi Sayısı = 13.660

TwItter

Takipçi Sayısı =

Instagram

Takipçi Sayısı = 32677

Youtube

Abone Sayısı = 4,93 B