Haberler

  • 09 Şubat 2016

Cumhuriyet Üniversitesi 42. Kuruluş Yıldönümü Programı Düzenlendi

 
Üniversitemiz Kültür Merkezi’nde düzenlenen 42. kuruluş yıldönümü törenine Vali Alim Barut, Belediye Başkanı Sami Aydın, Rektörümüz Prof. Dr. Faruk Kocacık, Eşi Leman Kocacık, Baro Başkanı Hakan Bahadır, Tarım ve Köy İşleri Eski Bakanı ve Cumhuriyet Üniversitesi Kurma ve Yaşatma Derneği Üyesi Musa Demirci, 17. Dönem Sivas Milletvekili Cumhuriyet Üniversitesi Kurma ve Yaşatma Derneği Üyesi Ruşen Işın, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Erkul, Prof. Dr. Sami Hizmetli, Eşi Sema Hizmetli,  Prof. Dr. Ertan Buyruk, Eşi Gülçin Buyruk, Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Zeki Özdemir, İl Müftüsü Recep Şükrü Balkan, Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü, Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Özaydın, Cumhuriyet Üniversitesi Kurma ve Yaşatma Derneği Üyeleri Yaşar Bekiş, Kemal Çelik, Gazeteci-Yazar Yücel Yönal, fakülte dekanları, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, öğretim elemanları, öğrenciler ve davetliler katıldı.
 
Şırnak’ın Cizre ilçesinde PKK’lı teröristlere yönelik operasyonda çıkan çatışmada Şehit olan Özel Harekât Polisi Osman Yurt ve tüm şehitlerimize rahmet ve ailesine sabır dileyerek sözlerine başlayan Vali Âlim Barut, “Şehit vermek, can vermek durumunda olmayacağımız huzur ve güven ortamına biran önce milletimizin kavuşmasını temenni ediyorum.”şeklinde konuştu.
 
Üniversitelerin vatana evlatlar yetiştirmesi ve  milletin istikbaline hizmet edecek nesillere eğitim - bilim hizmeti vermek durumunda olduğunu kaydeden Vali Barut  konuşmasını şu şekilde sürdürdü:  “Üniversitelerimiz vatanımıza hizmet edecek, milletimizin geleceğini sağlayacak nesilleri yetiştireceklerdir. Bugün o amaca uygun anlamlı bir günde olduğumuzu düşünüyorum.” dedi.
 
Cumhuriyet Üniversitesi’nin köklü bir geçmişe sahip olduğunu dile getiren Vali Barut, Üniversitemizin 42. kuruluş yıldönümünü kutlayarak, “Bu 42 yıl içinde kendini yetiştirmiş, insan haklarına saygılı, vatanını seven, binlerce mezun veren bir Üniversite olmasının dışında 1974 yılından beri ilimize, ülkemize önemli hizmetler yapmıştır. Bugün 3500 civarında akademik ve idari personel, 53.000 civarında öğrencisiyle ülkemizin en büyük Üniversiteleri arasında yer almış bulunmaktadır. Ülkemizin medeniyet yarışındaki destekleyici gücü ve vazgeçilmez konularından  biri olmanın yanında,  barındırdıkları dinamik insan unsurları ve beynelmilel düşünce yapılarıyla toplumu çok kısa zamanda etkilemekte ve topluma yön vermektedirler” ifadelerine yer verdi. 
 
Belediye Başkanı Sami Aydın ise Şehit Osman Yurt’a rahmet ve ailesine başsağlığı dileyerek sözlerine başladı. Üniversitemizin kuruluşunda emeği geçenlere şükranlarını ifade eden Başkan Aydın, emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti. Başkan Aydın, insanların bir şeyler üretip onların zaman içerisinde geliştiğini, büyüdüğünü ve çoğaldığını görmek mutlulukların en büyüğüdür. Bugün 53.000 öğrenciye ulaşmış, 3500’ün üzerinde kadrosu olan Üniversitemizi duyduğumuzda mutlu oluyoruz. Sivas gerçekten kökleri derinlere inen bir şehir. Önümüze bakarken Sivas’ın geçmişinden  feyiz almamız lazım. Bu potansiyele sahip olan bir şehrin tekrar onu yakalaması,  kesinlikle hayal veya gerçek dışı değildir. Herkes bunun mücadelesini verirse Sivas, Anadolu’nun önemli bir merkezi olmaması için bir sebep yoktur.” dedi.
 
-Son Yıllarda Şehirle Üniversitenin Her Alanda Kaynaştığını Görüyoruz-
 
Cumhuriyet Üniversitesi’nden mezun olan her bir öğrencinin bu anlayış  içinde hayata baktıkları zamanda Sivas ve Ülkemize çok faydalar sağlayacağını söyleyen Başkan Aydın, Üniversitemizin Sivas’a çok faydalar kattığını söyleyerek, “Eskiden şu çok sık kullanılırdı: ‘Şehirle üniversite kopuk,  Kızılırmak şehirle üniversitenin arasını koparıyor.’   Artık sanayide, eğitimde, kültürde birliktelik var. Birçok hocamız artık şehir içinde ikamet ediyorlar. Öğrencilerimizde keza aynı şekilde bu şehrin kültürüne ve gelişmesine  büyük katkı sunuyor. Cumhuriyet Üniversitesi Sivas’ın en önemli markalarından bir tanesidir. Tek başına birçok ilden büyük potansiyele sahiptir. Daha gelişerek,  şehrimize ve ülkemize katkı sunmak dileğiyle bu organizasyonu gerçekleştiren  başta çok değerli Rektörümüz olmak üzere emeği geçenlere şükranlarımızı sunar teşekkür ederim.” şeklinde konuştu. 
 
Özel Harekat Polisi Şehit Osman Yurt ve tüm şehitlerimize rahmet ve ailelerine sabır dileyerek sözlerine başlayan Rektörümüz Prof. Dr. Faruk Kocacık ise 30 yıldır Cumhuriyet Üniversitesi  camiasının içinde yer aldığını ve Üniversitemizin en eski akademik personelleri arasında yer aldığını söyleyerek, “Üniversitemizin yıllar içinde nasıl geliştiğini, nasıl büyüdüğünü, hangi zorlukları yaşadığını en iyi bilenlerdenim. En büyük zorluk belki de, üniversitenin kurulma aşamasında  yer almıştır. İnsanlara ve topluma belli idealleri kazandırmak, gerekliliğini kabul ettirmek,  desteklerini sağlamak her zaman kolay olmuyor. Özelliklede henüz birkaç şehirde çok az sayıda üniversitenin var olduğu zamanlarda,  küçük ama tarihte büyük görevler üstlenmiş,  Anadolu’nun kalbi denilen Sivas’ta bu hiçte kolay olmamış. Ancak geçmişten gelen ‘Medreseler Şehri’ unvanı,  bu işi yapmaya gönüllü olanlara şevk kaynağı olmuş. Onların şevkli ve kararlı tutumları neticesini en güzel şekilde vermiştir. Üniversitemiz kuruluşundan bugüne çok gelişti ve büyüdü. Bugün 16 fakülte, 5 yüksekokul, 1 Türk müziği devlet konservatuarı, 4 enstitü, 14 meslek yüksekokulu, 24 uygulama ve araştırma merkezi, hastaneleri,  Teknokent’i, 1802 akademik, 1749 idari çalışanı ve 53.000’i aşkın öğrencisiyle çok büyük ve köklü bir kurum haline geldi. Bugün sadece  eğitim vermiyoruz. Aynı zamanda şehrimiz ve bölgemiz içinde katkılar sağlıyoruz. Sanayicilerimizle, kurum ve kuruluşlarımızla, sivil toplum kuruluşlarıyla hem eğitim faaliyetleri,  hem bilimsel platformda karşılıklı yapılabilecekler  ve beklentiler noktasında iş birlikteliklerini yürütüyoruz.  Bu kapsamda gerek iş adamlarımızla, gerekse TÜBİTAK, ASELSAN gibi kuruluşlarla tarımdan, savunma sanayine kadar pek çok alanda ortak çalışmalarımız mevcuttur. Hepimizin gayesi mevcut  işbirliklerimizin sayısını arttırarak bilimsel çalışmalara ağırlık vermek, Üniversitemizi her alanda etkin kılarak Ülkemizin gelişimine katkı sağlamaktır. Üniversitemizin  kurulmasında çok büyük emekleri olan tüm kurucu üyelere,  Sivas halkına, işçisinden kurucu rektörüne kadar herkese  içtenlikle teşekkürlerimi sunuyor, kurucularımızdan vefat edenleri  rahmetle anıyor, kurucu üyelerimiz Yavuz Bülent Bakiler, Ruşen Işın, Musa Demirci, Şefik Sümbüloğlu, Yaşar Bekiş, Kemal Çelik,  Metin Bilget, Muzeffer Özden’e sağlık,  sıhhat ve şükranlarımı arz ediyorum.” şeklinde  konuştu. 
 
Cumhuriyet Üniversitesi Kurma ve Yaşatma Derneği üyesi Tarım ve Köy İşleri eski Bakanı Musa Demirci ise konuşmasında şehitlerimize rahmet dileyerek, Üniversitemizin kurucu Başkanı Dr. Rahmi Karahasanoğlu’nun büyük bir gayret gösterdiğini ve Sivas halkının o dönemde Üniversitesine sahip çıktığını vurgulayan Demirci, “Devlet Demir Yolları, Karayolları ve işçi çalıştıran diğer kurumlar  işçilerinden birer lira ve ellişer kuruş vermek suretiyle Üniversitemizin kuruluşuna destek sağladılar. Cumhuriyetinizin  50. yılı  anısına kurulacak olan Üniversite,  Sivas’a bir Üniversite kurulması için önemli bir olanak sağladı. Bugün Üniversitemizin kuruluşunun 42. yılını kutluyoruz. Sevgi ve saygılarımı sunuyor teşekkürlerimi arz ediyorum.” ifadelerine yer verdi. 
 
17. Dönem Sivas Milletvekili CÜ Kurma ve Yaşatma Derneği üyesi Ruşen Işın ise şehitlerimize rahmet dileyerek,  şehit Osman Yurt’un son şehidimiz olması temennisinde bulundu. 50 yıl öncesinin heyecanını yaşadığını belirten Işın, 50 yıl önce Sivas’ın kamu görevlileri, doktorları, ticaret odası üyeleri, belediye meclis üyeleri ve esnafın ileri gelenleriyle birlikte Sivas’a bir üniversite kurulmasının heyecanını yaşadıklarını  belirtti. Ruşen Işın, “O dönemde  o gün ki gençlik  Sivas’a hemen bir üniversite kurulacak ve hocalar ders verecek gibi büyük bir heyecan yaşadı. Aradan birkaç yıl geçmesinin ardından Sivas’a kurduğumuz dernekle birlikte  Cumhuriyet Üniversitesi’nin Sivas’ta temelleri atıldı. Bir doktor ve bir hemşire ile çıktığımız yolda bugün,  binleri aşmış akademik kadrosu, idari personeli ve 53.000’i aşmış öğrenci sayısıyla Sivas’ın en büyük kuruluşları arasında yer almaktadır. Cumhuriyet Üniversitesi’nin bugün geldiği noktada  büyüdüğünü ve geliştiğini görüyor  ve sevinç duyuyoruz” ifadelerine yer vererek Üniversitemizin kuruluşunda emeği geçenlere teşekkür etti. 
 
Programda daha sonra Cumhuriyet Üniversitesi 42. yıl anısına hazırlanan Belgesel Film gösterimine yer verildi. Belgesel gösteriminin ardından Vali Barut, Başkan Aydın, Rektörümüz Prof. Dr. Kocacık tarafından törene katılan kurucu üyeler Ruşen Işın, Musa Demirci, Yaşar Bekiş ve Kemal Çelik’e teşekkür belgesi takdim edildi. 
 
Programın vıdeosunu izlemek için tıklayınız
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

09

Şubat

2016

Haberler

Kurumsal Sosyal Medya Hesapları

Facebook

Takipçi Sayısı = 13.660

TwItter

Takipçi Sayısı =

Instagram

Takipçi Sayısı = 32677

Youtube

Abone Sayısı = 4,93 B