Üniversitemiz Yönetiminden TÜDEMSAŞ'a Ziyaret
Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Erkul, Prof. Dr. Ertan Buyruk, Prof. Dr. Sami Hizmetli, Genel Sekreter V. Prof. Dr. Ömer Poyraz, Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sezai Elagöz, Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Tatar ile birlikte Tüdemsaş Genel Müdürlüğünü ziyaret etti.
Prof. Dr. Faruk Kocacık ziyarette yaptığı konuşmasında, “Üniversitemiz ile TÜDEMSAŞ arasında eğitimden üretime kadar her alanda işbirliği yapmayı planlamıştık. İşe küçük bir protokolle başladık. Her alanda işbirliği yapmak için görüşmelerimiz olacak” diyerek Üniversite ve TÜDEMSAŞ’ın güç birliği yapacaklarının müjdesini verdi.
Prof. Dr. Faruk Kocacık’ı ve beraberindekileri makamında ağarlayan TÜDEMSAŞ Genel Müdürü Yıldıray Koçarslan ziyaretçilerle Demiryolları ve Sivas’ın geleceği hakkında karşılıklı görüş alışverişinde bulundular. Sonrasında İşçi Baş Temsilcisi Feyzullah Duman’la görüşen Rektör Prof. Dr. Kocacık, fabrikada çalışan işçilerin genel durumu hakkında bilgi aldı.
Rektör Prof. Dr. Kocacık ve beraberindekiler ardından Malzeme Daire Başkanlığına ait malzeme sahaları, Robotlu Kumlama Tesisi, Robotlu Boji İmalat Hattı, Vagon Üretim ve Onarım Fabrikaları, Kalite Kontrol Daire Başkanlığı laboratuvarları, Metal İşleri İmalat Fabrikası ve Kaynak Eğitim ve Teknolojileri Merkezi’ni ziyaret etti. Rektör Prof. Dr. Kocacık, burada eğitim amaçlı kullanılan kaynak simülatöründe maskesini takarak kaynak yaptı.
Fabrika ziyaretleri sırasında Rektör Prof. Dr. Kocacık ve beraberindekiler, çalışanlarla yakından ilgilenerek, birebir sohbet etme imkanı buldular.
Milli Yük Vagonu TüDEMSAŞ’ta Üretilecek
Rektör Prof. Dr. Kocacık ziyaret sırasında 2016 yılının son çeyreğinde; Milli Tren Projesi kapsamında TÜDEMSAŞ’ta üretilecek olan, Yeni Nesil Milli Yük Vagonu hakkında bilgi alarak, bu vagonun en önemli parçası olan H tipi bojinin testler için hazırlanan prototiplerini inceledi.
Rektör Prof. Dr. Kocacık, “Yeni Nesil Milli Yük Vagonu’nun Sivas’ta, TÜDEMSAŞ’ta üretilecek olmasından dolayı gururlandığını belirterek, son yıllarda teknolojik alt yapısının baştan sona yenileyen TÜDEMSAŞ’ın dünya ölçeğindeki vagon üretim fabrikalarından hiçbir eksiği olmadığını görmekten büyük mutluluk duyduklarını belirterek, bu konuda büyük gayret sarf eden başta Genel Müdürümüz olmak üzere tüm TÜDEMSAŞ çalışanlarını tebrik ediyorum” dedi.
Rektör Prof. Dr. Kocacık, 33 yıldır yaşadığı Sivas’ta ilk kez TÜDEMSAŞ’ı görmek imkanı olduğunu, bölgenin en donanımlı şirketi olarak şehrimize kattığı değerlerden dolayı TÜDEMSAŞ’ın varlığının kendisini oldukça mutlu ettiğini söyledi. Kocacık, “Tüdemsaş’ta gördüklerim bizi gelecek için umutlandırdı. Genel Müdürümüz Yıldıray Koçarslan ve ekibine teşekkür ediyorum. Ülkemizin geleceği ile ilgili hem üretim, hem de ekonomik yönden katkı sağlayacak olan böyle bir tesise sahip olmanın gururunu yaşıyoruz. Bu güzellikleri ortaya çıkaranlara teşekkür etmek istiyorum. Üniversitemiz ile TÜDEMSAŞ arasında eğitimden üretime kadar her alanda işbirliği yapmayı planlamıştık. İşe küçük bir protokolle başladık. Her alanda işbirliği yapabilecek bazı görüşmelerimiz olacak.”dedi.
Karşılıklı oluşacak ziyaretlerle işbirliğinin artacağını ifade eden Rektör Prof. Dr. Kocacık, “bu işbirliğinin sonuçta her iki kurumla beraber Sivas ve ülkemize yarar sağlayacağını umuyorum. Bize gösterdiği misafirperverlik için Genel Müdür Koçarslan Bey ve ekibine çok teşekkür eder, çalışmalarında başarılar dilerim” şeklinde konuştu.
Tüdemsaş Genel Müdürü Yıldıray Koçarslan ise Rektör Prof. Dr. Kocacık ve ekibinin ziyaretlerinden dolayı onurlandığını ifade ederek; “Dünya genelinde yıllık; yeni yük vagonu üretiminde 12 milyar $’lık, yük vagonu bakım, onarım ve revizyonunda ise 9 milyar $’lık bir pazar bulunduğunu, ülke olarak bu pazardan mümkün olduğunca büyük pay almaya çalıştığımızı belirterek, sektörde yaşanan gelişmeler çerçevesinde teknolojik yatırımlara devam ederek, yenilikçi ürünlerle küresel pazarda yer almak istiyoruz. Teknik altyapımızı ve Ar-Ge faaliyetlerimizi geliştirecek katma değeri yüksek ürünlere odaklanarak, yerli imkânlar geliştirmek ve ihracata yönelik yeni fırsatlar değerlendirmek önceliğimizdir. Bölgemizde TÜDEMSAŞ üzerinden oluşmaya başlayan demiryolu yan sanayinin geliştirilmesi ve demiryolu yük araçlarının üretimi, bakım ve onarımı ile yedek parçalarının tedariki noktasında Sivas’ı yük vagonu üretim üssü haline getirmek en önemli hedefimizdir” şeklinde konuştu.
Yıldıray Koçarslan, Üniversitemiz Mühendislik Fakültelerinde görev yapan hocalarımızla işbirliği yaparak, yeni projeler ortaya koymak ve Cumhuriyet Üniversitesi öğrencilerinin TÜDEMSAŞ’ta staj yapmalarının, ülkemiz ve öğrenciler için büyük hizmet olacağını vurgulayarak, Rektör Prof. Dr. Kocacık’ın ziyaretlerinin kendilerine güç verdiğini ve çalışmalarına azim katacağını söyledi.
Rektör Prof. Dr. Kocacık ve beraberindekiler son olarak Tüdemsaş Müzesi’ni de ziyaret ederek müze yetkililerinden bilgiler aldı.