Haberler

  • 08 Aralık 2015

Rektörümüz ve Yrd. Doç. Dr. Karademir Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Düzenlenen Ödül Törenine Katılacak

Türkiye Blimler Akademisi (TÜBA)'nın daveti üzerine Rektörümüz Prof. Dr. Faruk Kocacık ve Üniversitemiz  Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zafer Karademir’in katılımlarıyla Türkiye Bilimler Akademisi’nce 2015 yılı Genç Bilim İnsanlarını Ödüllendirme Programı (GEBİP) ile Üniversite Ders Kitaplarını Telif ve Çeviri Eserleri (TEÇEP) ödüllerini kazananlar adına ödül töreni düzenlenecek.
 
14 Aralık 2015 Saat: 11.00’de Ankara Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da teşrifleriyle düzenlenecek törende,  Kayda Değer Telif ve Çeviri Eser (MANSİYON) (TEÇEP) ödülü dalında Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zafer Karademir,  ‘İmparotorluğun Açlıkla İmtihanı:  -  Osmanlı Toplumunda Kıtlıklar (1560-1660), adlı çalışmasından dolayı Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından ödüllendirilecek. 
 
Yrd. Doç. Dr. Zafer Karademir’den Rektörümüze Ziyaret
 
Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dan ödül alacak olan Yrd. Doç. Dr. Karademir,  Rektör Prof. Dr. Faruk Kocacık’ı makamında ziyaret ederek kaleme aldığı  ‘İmparotorluğun Açlıkla İmtihanı:  -  Osmanlı Toplumunda Kıtlıklar (1560-1660), adlı kitabını hediye ederek karşılıklı görüş alışverişinde bulundu.
 
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Rektör Prof. Dr. Kocacık, Yrd. Doç. Dr. Karademir’i tebrik ederek çalışmalarında başarılar diledi. 
 
 
Yrd. Doç. Dr. Zafer Karademir Kimdir?
 
1978 yılında Sivas'ta doğdu. İlk ve orta öğrenimini Sivas'ta tamamladıktan sonra, 1996 yılında girdiği Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Tarih bölümünden 2000 yılında mezun oldu. Aynı yıl başladığı öğretmenlik hayatının ardından 2006 yılında Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümüne Araştırma Görevlisi olarak atandı. 2013 yılında aynı bölümde Yrd. Doç. Dr. Unvanı aldı. 2014 yılından itibaren Cumhuriyet Üniversitesi Tarih Anabilim Dalı Başkanlığı ve Tarih Bölüm Başkanı Yardımcılığını yürüten KARADEMİR'in Osmanlı Yeniçağı'nda sosyal ve ekonomik yapı konulu çalışmaları devam etmektedir.   
 
 
Yrd. Doç. Dr. Zafer Karademir’in hazırladığı  kitabın özeti ise şöyle: 
 
Yeniçağda insanlar pek çok doğal ve beşeri afetle mücadele etmek zorunda kaldı. Özellikle Akdeniz ve çevresinde yaşanan seller, kuraklıklar ve aşırı soğuklar ile kitlesel savaşlar ülkelerin sosyal ve iktisadi bünyelerinde tamiri zor yaralar açtı. Üç kıtaya yayılan devasa büyüklüğüyle Osmanlı İmparatorluğu da böyle çetin dönemlerden geçti. İmparatorlukta ortaya çıkan ve 16. yüzyılın ikinci yarısı ile 17. yüzyılın ilk yarısını kapsayan ağır bunalımlar sonraki yüzyılların dokusunu etkileyecek derecede ciddi kayıplara neden oldu. Tüm bu gaileler arasında gerek imparatorluk yetkilileri gerekse tebaa sosyal yapının çözülmemesi ve ekonomik istikrarın bozulmaması için ellerinden gelen tüm imkânları kullanarak bu kriz süreçlerini en az hasarla atlatmaya çalıştılar. Neyse ki işlenmemiş büyük arazilerin varlığı, değişen iklimsel veriler ve imparatorluk idarecileriyle halkın ortak çabaları sayesinde, ekonomik ve sosyal bünye büyük sarsıntılar geçirmeden kriz dönemlerinden çıkılabildi. Bu çalışma adı geçen bir asırlık dönemde Osmanlı ülkesinde yaşanan darlık ve kıtlık buhranlarını, sebep ve sonuçlarıyla birlikte incelemiştir. Çalışmada ayrıca Osmanlıların içine düştüğü bu iktisadi bunalımların dönemin çağdaş toplumlarının yaşadıklarıyla benzerlik ve farklılıklarına da yer veriliyor.
 
 
 
 

 

08

Aralık

2015

Haberler

Kurumsal Sosyal Medya Hesapları

Facebook

Takipçi Sayısı = 13.660

TwItter

Takipçi Sayısı =

Instagram

Takipçi Sayısı = 32677

Youtube

Abone Sayısı = 4,93 B