Haberler

  • 26 Kasım 2015

'İpek Fibroin Hyaluronik Asit Temelli Üç Boyutlu Biyomalzeme Oluşturulması' Başlıklı Seminer Düzenlendi

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Dr. Mehmet Emin Uslu,  “Bitki Ekstraktı katılmış 3 Boyutlu Kanama Durdurucu Biyomalzemelerin Geliştirilmesi” konusunda seminer vermek üzere Üniversitemiz Teknoloji Fakültesi’nde öğrencilerle buluştu.
 
Fakülte Konferans Salonu’nda gerçekleşen seminere Teknoloji Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Murat Okatan, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
 
Dr. Uslu seminerinde, Biyomalzemenin, doğal veya sentetik malzemeler kullanılarak vücudumuzda bulunan canlı dokuları desteklemek veya işlevlerini yerine getirmek amacıyla oluşturulmuş gereçler olduğunu söyleyerek, “uygulama örnekleri eski çağlara kadar uzanmaktadır. Altın dişler, takma gözler en önemli örneklerdir. 2014 yılında biyomalzemelerin dünya piyasalarında 40 milyar doların üzerinde bir pazar payı oluşmuştur. Bu rakam her geçen gün artmaktadır. Günümüzde biyomalzemeler dört ana başlıkta toplanabilecek materyallerden elde edilebilirler. Bunlar metal, seramik, polimer ve doğal bileşik tabanlı olarak ayrılabilir. Doğal bileşik tabanlı biyomalzemeler konusuna artan bir önem verilmektedir. Biyomalzeme olarak kullanılan bir doğal malzeme de ipekten elde edilen ipek fibroindir.  İpeğin içerisinde bulunan bir protein türü olan fibroin, çözünmezlik özelliği ile ön plana çıkmaktadır,  bu da  yapısındaki paralel olmayan beta yaprak formlarından kaynaklanmaktadır. Amino asit dizilimi (Gly-Ser-Gly-Ala-Gly-Ala) şeklinde olan ipek fibroin yapı olarak sağlamlık göstermektedir. Yüksek gerilme direnci ve mukavemet özelliği ile ipek fibroin biyomedikal alanında ön plana çıkmaktadır. Çalışmalarımızda genellikle iki boyutlu yara örtüsü formunda kullanılan ipek fibroin içerisine doku uyumunu arttırmak için hyaluronik asit ekleyerek üç boyutlu bir yapı oluşturulmaya çalışıldı. Hyaluronik asit ekstrasellüler matriksin doğal bir bileşenidir. Bu özelliği ile biyouyumlu bir malzeme olduğu için çalışmada ön plana çıkarılmıştır. Yüksek su tutma özelliği sayesinde üç boyutlu yapılar oluşturulurken malzemenin şekil almasında etkilidir. Yapılan çalışmada bu iki özellikli madde uygun oranlarda bir araya getirilerek üç boyutlu biyomalzemeler elde edilmiştir. Malzemenin fonksiyonelliğini arttırmak için bitki ekstraktları ile güçlendirilen yapıyı elde edebilmek amacıyla çeşitli yöntemler geliştirilmiş ve test edilmiştir. Burada ortaya çıkan başlıca sorun proteinler ile bitki ekstraktının ihtiva ettiği fenoliklerin hızlı bir şekilde etkileşime girmesi ve yapısal bozuluklara yol açmasıdır. Yeni geliştirilen yöntem bu sorunun ortadan kalkması için kullanılmıştır” dedi. 
 
Seminerin sonunda Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Murat Okatan, Dr. Mehmet Emin Uslu’ya teşekkür belgesi takdim etti. 
 

26

Kasım

2015

Haberler

Kurumsal Sosyal Medya Hesapları

Facebook

Takipçi Sayısı = 13.660

TwItter

Takipçi Sayısı =

Instagram

Takipçi Sayısı = 32677

Youtube

Abone Sayısı = 4,93 B