Haberler

  • 24 Kasım 2015

İki Başlı Deniz Kaplumbağa Yavrusu Hayata Gözlerini Yumdu

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, VII. Bölge Hatay Şube Müdürlüğünün, Samandağ Çevre Koruma ve Turizm Derneği ile birlikte yürüttüğü “Hatay ili Samandağ Kumsalı Deniz Kaplumbağaları Alan Koruma” çalışması ve Cumhuriyet Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Başkanlığı’nın Koyulhisar Meslek Yüksekokulu -002 nolu proje çerçevesinde desteklediği, “Samandağ Üreme Kumsalında Yeşil Deniz Kaplumbağası Yavrularının (Chelonia mydas) Sıcaklığa Bağlı Cinsiyet Oranının Araştırılması” başlıklı projelerin arazi çalışmaları sırasında bilim dünyası için ilginç bir o kadar da önemli bir olay meydana geldi. 
 
Bu kapsamda 2015 yılı koruma çalışmaları sırasında iki başlı deniz kaplumbağası yavrusu bulundu. Konuyla ilgili bilgiler veren Cumhuriyet Üniversitesi Koyulhisar Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi, Dünya Deniz Kaplumbağaları Uzman Gurubu Üyesi, Türkiye Deniz Kaplumbağaları Bilim Komisyonu Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bektaş Sönmez, iki başlı ve iki boyuna sahip olan yavru kaplumbağanın ilk bulunduğunda boyunun yaklaşık 4 cm ve ağırlığının 19 gram olarak ölçüldüğünü söyledi.
 
Sürüngenlerde (kaplumbağa, yılan, kertenkele, timsah) diğer hayvan türlerine göre daha sıklıkta görülen bu durumun tek yumurta ikizi iken, embriyonik gelişim evresinde bölünme tam olarak gerçekleşmediği için iki başlı tek vücutlu olarak dünyaya geldiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Bektaş Sönmez, Samandağ kumsalında bulunan Chelonia mydas türü bu yavru kaplumbağanın 2 kafasının, 4 yüzgecinin ve bir kuyruğunun bulunduğunu ve birbirinden bağımsız olarak hareket eden her iki kafanın ayrı ayrı beslendiğini sözlerine ekledi. Yrd. Doç. Dr. Bektaş Sönmez, “ancak yüzme davranışını zamanla koordineli bir şekilde kazanan yavru, su içerisinde derine dalamadığı bu yüzden su üzerinde yüzmediği tespit edildi. Samandağ kumsalında tespit edilen bu iki kafalı yavru kaplumbağanın yaklaşık bir ay yaşadığı ve bu esnada yaklaşık 1 cm uzadığı,  aynı zamanda 8 gram kadar ağırlığının arttı. Yaşama şansı çok az olan kaplumbağa kurtarılamayarak hayata veda etti. Muhtemel ölüm nedenini organ yetmezliği olarak tahmin ediyoruz” şeklinde konuştu. 
 

24

Kasım

2015

Haberler

Kurumsal Sosyal Medya Hesapları

Facebook

Takipçi Sayısı = 13.660

TwItter

Takipçi Sayısı =

Instagram

Takipçi Sayısı = 32677

Youtube

Abone Sayısı = 4,93 B