Haberler

  • 28 Ekim 2015

Eğitimin Öz Bakım Gücü ve Yaşam Kalitesine Etkisi Projesi TÜBİTAK'dan Destek Aldı

Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Hemşirelik Esasları Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Fatma Tok Yıldız'ın  Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mağfiret Kaşıkçı'nın danışmanlığında gerçekleştirdiği  "Koroner Arter Hastalarında Orem'in Öz Bakım Yetersizlik Kuramına Göre Yapılandırılan Eğitimin Öz Bakım Gücü ve Yaşam Kalitesine Etkisi" adlı projesi  ‘TUBİTAK 3001 Başlangıç Ar- Ge Projeleri Destekleme Programı’ kapsamında 08/09/2015 tarih ve 740 sayılı toplantısında kabul edildi.
 
Projeyle ilgili bilgiler veren Araştırma Görevlisi Fatma Tok Yıldız, sağlığın sürdürülmesi, hastalıkların önlenmesi, birey, aile ve toplumların sağlık hizmetlerine katılımlarının sağlanması ve kendi sağlıkları konusunda sorumluluk üstlenmelerini sağlayacak çözümler getirilmesi ile mümkün olduğunu ifade ederek, ”Bu doğrultuda hemşireliğin amacı; sağlıklı yada hasta bireyin gereksinimlerinin karşılanması için ona gereken yardımı sağlama eylemidir. Ülkemizde ‘Koroner Arter’ (KAH) hastalığının ölüm nedeni olarak ilk sırada yer aldığı bildirilmektedir. Kardiyovasküler olay sıklığı her geçen gün artmaktadır. Koroner Arter Hastalığı, (KAH) hastanın yaşamına getirdiği pek çok fiziksel, psikolojik, sosyal ve ekonomik problemler nedeni ile hastanın yaşam sürecini ve sağlığa uyumunu olumsuz yönde etkilemektedir. Bu etkiler nedeniyle, KAH hastaların öz bakım sorumluluklarını yerine getirmesini engellemekte ve yaşam kalitelerini düşürmektedir” şeklinde konuştu.
 
Bireyin kendisi ile ilgili aktiviteleri gerçekleştirme yeteneği olan öz bakımın,  iletişim, kültür, eğitim ve etkileşim yoluyla geliştiğini aktaran Araştırma Görevlisi Fatma Tok Yıldız,  bireyleri kendi sağlığını korumaya ve geliştirmeye yönelik farkındalıklarının arttırılmasında ve yaşam biçiminde gerekli değişiklikleri yapma gereksinimlerinde planladıkları  eğitimim oldukça önemli olduğu vurgusu yaptı. 
 
Yıldız, bu kapsamda KAH tanısı alan hastalara Orem’in Öz bakım Yetersizlik Kuramına göre yapılandırılan eğitim ile öz bakım güçleri ve yaşam kalitelerinin arttırılabileceğini sözlerine ekledi. 
 

28

Ekim

2015

Haberler

Kurumsal Sosyal Medya Hesapları

Facebook

Takipçi Sayısı = 13.660

TwItter

Takipçi Sayısı =

Instagram

Takipçi Sayısı = 32677

Youtube

Abone Sayısı = 4,93 B