Haberler

  • 14 Ekim 2015

Hayat Ağacı Dergisi İle Üniversite ' Şehir Buluşması Gerçekleştirildi

‘Halk Kültüründen Şehir Kültürüne Hayat Ağacı Dergisi,  Üniversite – Şehir Buluşması’ adını taşıyan ve Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Halkbilimi Bölümü ile bir Sivas Şehir Kültürü Dergisi olan Hayat Ağacı Dergisi ortaklığıyla ‘Halk Kültüründen Şehir Kültürüne Hayat Ağacı Dergisi Üniversite – Şehir Buluşması’ adlı program düzenlendi.
 
Üniversite – Şehir buluşmasına katkı sağlaması anlamında büyük önem taşıyan ve  Üniversitemiz Kültür Merkezi’nde gerçekleşen programa Vali Alim Barut, Rektör Prof. Dr. Faruk Kocacık, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Erkul, Prof. Dr. Sami Hizmetli,  Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Yüksel, Sivas Hizmet Vakfı Genel Sekreteri Sadettin Doğan, öğretim üyeleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, öğrenciler ve davetliler katıldı.  
 
Programda konuşan Rektör Prof. Dr. Kocacık, Cumhuriyet Üniversitesi’nin geçmişten günümüze şehirle işbirliği, şehre öncülük etme konusunda adım atmaya çaba gösterdiğini vurgulayarak, düzenlenen programın Şehir- Üniversite işbirliğinin somut ve güzel bir örneği olduğunu sözlerine ekledi. Aynı zamanda Sivas Hizmet Vakfı Yönetim Kurulu üyesi olarak Hayat Ağacı Dergisinde yapılan çalışmaları yakından takip ettiğini ifade eden Rektör Prof. Dr. Kocacık, “Sivas bir kültür hazinesi. Bu kültür birikimini en etkili ve en doğru şekilde birinci sırada veren Hayat Ağacı Dergisi’dir. Dergimiz geçmişten günümüze ne varsa, çok kıymetli yazar gurubuyla çalışmalarını sürdürüyor. Sadece Sivas’ta değil, Sivas dışındaki birçok Sivaslıya, hatta Sivaslı olmayanlara bile ilgi kaynağı olarak değerli varlığını devam ettiriyor” şeklinde konuştu.
 
Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Yüksel ise  Sivas’ın halk kültüründe çok zengin dokümanlarıyla saygın şehirlerden olduğunu söyleyerek, bu kültürün ve çalışmaların halka ulaşılmasının ancak yerel dergi ve gazeteler  yardımıyla mümkün olduğunu dile getirdi. Dekan Yüksel, Hayat Ağacı Dergisinin Sivas kültürünü bugün ki nesillere aktardığını ve yapılan çalışmaları halka ulaştırma konusunda profesyonelce  hizmet verdiğini belirtti. 
 
Edebiyat Fakültesi Türk Halk Bilimi  El Sanatları Geleneği Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Özlem Demren’in açılış konuşmasının ardından Oturum Başkanlığını Hayat Ağacı Dergisi Yayın Yönetmenliğini yapan Tekin Şener programda, Hayat Ağacı Dergisinin çalışmaları ve faaliyetleri ile yazar kadrosundan bahsetti. 
 
Yayın Yönetmeni Şener Programda, ‘Hayat Ağacı Dergisi Külliyatında, Halk Kültürü- Şehir İlişkisi; Devamlılıklar ve Kopuşlar; Sivas Ölçeğinde Bir Değerlendirme” adlı sunumunu gerçekleştirmesinin ardından Araştırmacı Yazar Müjgan Üçer,  Sivas’ın yemek ve folklor kültüründen söz ederek “Hayat Ağacı Dergisi’nde Yayınlanan Yazıları Etrafında Sivas’ın Kültür Zenginliğine Genel Bir Bakış; Söz Zenginliğimiz Mimari Hazinelerimiz ve Geleneklerimiz” adlı sunumunu gerçekleştirdi. 
 
Üniversitemiz Öğretim Görevlisi Av. Haluk Çağdaş ise Hayat Ağacı Dergisi’nin yazar kadrosunun genişletilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Hayat Ağacı Dergisinin Sivas Matbuatındaki Yeri ve Önemi” adlı sunumundan kesitler sundu. 
 
Üniversitemiz Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Berat Demirci ise “Sivas Şehir Kültürüne Sosyolojik Bakış ve Şehir Tarihinden Örnekler” adlı sunumuyla katılımcılara bilgiler verdi.
 
Programda son olarak Faruk Aburşu ise “Siyah - Beyaz Fotoğraflar Üzerinden, Sivas Yakın Tarihinden ve Halk Kültüründen Anekdotlar” sunumunu Sivas’ın eski fotoğrafları eşliğinde gerçekleştirdi. 
 
Konuşmaların ardından Vali Barut ve Rektör Prof. Dr. Kocacık, konuşmacılara günün anısına teşekkür belgesi takdim etti.
 

14

Ekim

2015

Haberler