Haberler

  • 05 Ekim 2015

Üniversitemiz 2015/2016 Eğitim-Öğretim Yılı Akademik Açılış Töreni ve Yeni Bina Açılışı Gerçekleştirildi

Üniversitemiz 2015/2016 Eğitim Öğretim Yılı Akademik Açılış ile Yeni Yemekhane Binası ve Edebiyat Fakültesi Ek Binası açılış töreni gerçekleştirildi. 

Üniversitemiz Kültür Merkezi’nde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Sayın İsmet Yılmaz’ın katılımıyla gerçekleşen törene, Vali Alim Barut, Sivas Milletvekilleri Selim Dursun, Ali Akyıldız, Belediye Başkanı Sami Aydın, Rektör Prof. Dr. Faruk Kocacık, Eski Ulaştırma Bakanı Habip Soluk, Vali Yardımcıları, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Erkul, Prof. Dr. Sami Hizmetli, Prof. Dr. Ertan Buyruk, fakülte dekanları, yüksekokul ve enstitü müdürleri, il protokolü, öğenciler  ile çok sayıda davetli katıldı. 

Törende konuşan TBMM Başkanı Sayın İsmet Yılmaz, Cumhuriyet Üniversitesi’nin yeni eğitim öğretim yılının Sivas başta olmak üzere üniversite camiasına, öğretim üyeleri, idari personel ve öğrencilere hayırlı olması temennisinde bulundu.

Cumhuriyet Üniversitesinin 50 bini aşan öğrenci sayısıyla Türkiye’deki 193 üniversite arasında müstesna yerini aldığını ifade eden Yılmaz, bu başarıda emeği geçenlere teşekkür etti. 

İnsani kalkınma hedefinin temelini eğitimin oluşturduğuna işaret eden Yılmaz, “Eğitim, uzun vadeli bir bakış açısıyla geleceğe yatırımdır. Hayat boyu devam eden süreçtir” dedi. 

Üniversitelerin insanın yaşam kalitesini yükselttiğine dikkati çeken Yılmaz, gerek bireylerin gerekse ülkelerin gelişip ilerlemesinde en önemli kilometre taşı olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti: "Her ilde üniversite var. Sivas birden fazla üniversitesi olan iller arasına katılacaktır. Çünkü şehrimiz bunu hak ediyor. Geçmişte medreseler şehriydi, medreseleri bugünün üniversiteleri olarak görmek lazım. Sivas ilim ve medeniyet kentiydi umarım hak ettiği, tarihinde sahip olduğu üniversiteler kenti olma unvanına sahip olacak."

Genel olarak üniversitelerin görevlerinden bahseden Yılmaz, "Üniversitelerin görevi, eğitim hizmeti, kaliteli işgücü ve bilimsel araştırmalar yapmak olarak bilinse de üniversiteler, bulundukları ilin değerlerinin korunmasından ve geliştirilmesinden sorumludur" diye konuştu.

Cumhuriyet Üniversitesinin yaklaşık 53.000 öğrenci sayısıyla Türkiye’de bazı illerin merkez nüfusundan fazla olduğunu söyleyen Yılmaz, "Üniversiteler bilgiyi topluma sunmalı. Üniversite-sanayi-şehir işbirliği etkin bir şekilde ortak olarak sunulmalı. Üniversitemizin ürettiği bilim, teknoloji ve tecrübenin her sektörde buluşması sağlanmalı. Sivas’ın böylelikle ekonomi ve sosyal gelişimi daha iyi bir noktaya gelir" dedi.


- Cumhuriyet Üniversitesi Her Geçen Gün Kendisini Yenilemektedir-

Meclis Başkanı Yılmaz, Cumhuriyet Üniversitesinin kurulduğu tarihten bu yana Sivas’a çok büyük katkıda bulunduğunu belirterek, “Cumhuriyet Üniversitesinin kendisini yenilemesi hususunda hem taban alanları, öğretim üyesi sayısı ve idari personel sayısı artmakta hem de öğrenci sayısı artmaktadır. Gün geçtikçe büyüyen üniversitemiz, Teknokent ve sağlık alanındaki eğitimiyle kendisini her geçen gün güçlendirmektedir" şeklinde konuştu. 

Vali Alim Barut ise “Üniversitemiz kurulduğu günden bugüne ülkemizdeki gelişmelerle birlikte her geçen gün kendini yenilemekte, geliştirmekte ve yeni fakülteler, yüksekokullar, öğretim elemanları katarak siz sevgili öğrencilere faydalı olmak için gayret göstermektedir. Sevgili öğrencilerimiz; mensubu olmaktan gurur duyduğunuz üniversitemiz araştırma, geliştirme, sosyal - kültürel ve sportif faaliyetlerde de her zaman yanınızda olmuş olmaya da devam edecektir” dedi.  

Vali Barut, şehir ve üniversitenin bir arada olduğunu ifade ederek, "Şehrin meselesi üniversitenin meselesidir. Üniversitenin meselesi bizim meselemizdir ve o meseleyi çözmek bizim boynumuzun borcudur" değerlendirmesinde bulundu.

Sivas Milletvekili Selim Dursun ise konuşmasında, "Her şeyin başı kardeşlik. İnanıyorumki üniversite olarak Cumhuriyetin temellerinin atıldığı şehrimizle olan işbirliği ile sivil toplum örgütleri ve TSO olarak da bütünleşir ve bir yere varırsak, şehrimiz adına güzel katkılar sağlanmış olur ve Sivas’ımızı göç veren bir ilden göç alan bir il haline dönüştürebiliriz. Cumhuriyet Üniversitesi’ne yeni başlayan öğrencilerimize başarılar dilerken, mezuniyetleri yaklaşan öğrencilerimize de şimdiden hayırlı olsun dileklerimi iletmek istiyorum. Yeni öğretim yılının Sivas ve üniversite camiasına hayırlı olmasını diliyor, üniversitemizin ve akademisyenlerimizin başarılarının devamını diliyorum” şeklinde konuştu. 

Milletvekili Ali Akyıldız ise 2015/2016 eğitim öğretim yılının Sivas’a ve Üniversitemize hayırlı olmasını dileyerek, ”Sayın Rektörümüzün sunumundan ben gerçekten çok mutlu oldum. Cumhuriyet kenti olan Sivas'a ve ismini de buradan alan Cumhuriyet Üniversitemize bu kadar güzel şekilde hizmet vermesi, şehrimizle olan kaynaşması hani hep yıllardır şikayet ediyoruz ya! ‘Üniversite ile şehir arasında ki kopukluk’. O kopukluğun giderilmesi yolunda ki çalışmaların yapıldığını ben bizzat biliyorum. Bu anlamda gerçekten çok mutlu oldum, çok teşekkür ediyorum. Cumhuriyet Üniversitesi 53.000 öğrenci kapasitesiyle hakikaten göğsümüzü kabartan bir noktaya ulaşmıştır” dedi.  

Belediye Başkanı Sami Aydın da Cumhuriyet Üniversitesi’nin en önemli değerlerinden hatta en önemli markalarından biri olduğunu söyleyerek sözlerine başladı. 

Günümüzde en önemli değerin insan kaynağı olduğunu belirten Aydın, üniversitelerin ortaya çıkardığı ve şekillendirdiği insan kaynağının hem ülke hem de şehir adına çok büyük bir hizmet olduğunu sözlerine ekledi. 

Öğrencilere öğütlerde bulunan Başkan Aydın, "Sadece diploma sahibi olmak yetmiyor sizler, üniversite döneminizi verimli bir şekilde kullandığınız zaman bütün kapıların  gerek şehirde, gerek ülkede, gerekse dünyada size açık olacağını bilmenizi istiyorum" dedi.

Cumhuriyet Üniversitesinde çok kaliteli bir eğitim verildiğini ve kaliteli öğretim elemanlarının olduğunu belirten Başkan Aydın, bunun öğrenciler adına büyük bir fırsat olduğunu söyledi. 

Aydın, Cumhuriyet Üniversitesinin her geçen gün geliştiğini, Sivas ve üniversitenin kaynaşmasının belediye açısından da faydalı olduğunu vurgulayarak, "Sizlerin sorunlarını çözmek ve aza indirmek bizlerin asli görevi” ifadelerini kullandı.

Rektörümüz Prof. Dr. Faruk Kocacık, konuşmasında yeni eğitim öğretim yılının ve yeni yapılan hizmet binalarının hayırlı olması dileğiyle sözlerine başlayarak programa katılan başta TBMM Başkanı Sayın İsmet Yılmaz ve il protokolüne teşekkür etti. 

Rektör Prof. Dr. Kocacık, konuşmasına şu sözlerle devam etti: 

"Görev yaptığım 3 yıl boyunca üniversitenin temel görevi olan eğitim, öğretim, araştırma ve uygulama koşullarını, bunların ortak paydası olan kalite çerçevesinde gerçekleştirmeye azami ölçüde gayret sarfettik. Bu çerçevede üniversitemizin tercih edilen bir üniversite olması, huzur ve güven barındıran kurum kültürünün ve aidiyet duygusunun geliştiği, katılımcı bir yönetim anlayışının oluştuğu ve özellikle özlük haklarının korunduğu, şehir ve bölgedeki gelişime katkı sağlayan, uluslararası alanda gelişmeyi ve insan gücü yetiştirmeyi hedefleyen aynı zamanda ülke refahının da artması için çaba gösteren bir üniversite olma konusunda elimizden geleni yaptık. Genel olarak yapılanlar ise öncelikle üniversitemizin son bir yılda yurt kapasitesini 8000 civarına çıkarmış bulunuyoruz. Kredi Yurtlar Müdürlüğü tarafından inşaatı devam eden binalar bitirildiğinde bu kapasite 10.000’i aşacak. Bu da ülkemizdeki yurt kapasitesi en geniş üniversiteler arasında olmamızı sağlıyor”

Öğrencilere 3 yıldan bu yana hiçbir zam uygulamadan 1.5 TL'den öğle ve akşam yemeği verildiğini aktaran Rektör Prof. Dr. Kocacık, "Son bir yılda ders içerikleri, laboratuvarlar ve dersliklerimizin yenilenmiştir ve olabildiğince son teknoloji ile donatıldı. Ayrıca akreditasyon konusunda daha önce Tıp Fakültesi akredite olmuştu buna Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği ve Çevre Mühendisliği Bölümleri de eklendi. Sırada fakültelerimiz var. Kütüphanemizde 3 milyon elektronik kitap, 29 veri tabanı, 66.000’in üzerinde basılı kitap bulunmaktadır. Buna ilave olarak bilimsel araştırma projelerine 3 yılda 20 milyon 311 bin TL harcandı. Son 9 ayda ise 3 milyon 316 bin TL destek sağlandı. Uluslararasılaşma konusunda elimizden gelen gayreti gösterdik ve göstermeye devam edeceğiz. Vakfımız tarafından uluslararası yayın yapan öğretim üyelerine geçen yıl 323.000 liralık teşvik ödeneği sağlanmıştır. Mayıs verilerine göre üniversitemiz, Türkiye'deki üniversiteler arasında 34. sırada, dünya üniversiteleri arasında da 1675. sırada yer alıyor. Daha da yukarılara çıkacağımızı düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Merkezi Ar-Ge binasının donanımının tamamlandığını, ASELSAN ile yapılan optik binası’nın da yakında açılısının yapılacağını açıklayan Rektör Prof. Dr. Kocacık, “Bunun üzerine Optik Merkezi ve Optik Mühendisliği Bölümü açıldı. Veteriner Fakültesi’nin Hayvan Hastanesi binası da hizmete açıldı” şeklinde devam ederek, Uygulama Hastanesi’nde 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü dolayısıyla 5 Ekim’de ücretsiz muayene yapıldığını da belirtti. 

Öğrenciye yönelik hizmetlerden bahseden Rektör Prof. Dr. Kocacık, şunları kaydetti:

”Öncelikle internet üzerinden kayıt yapmaya başlanıldı. İlişik kesme artık sistem üzerinden yapılıyor. Öğrencilerimize ücretsiz kıyafet yardımı yapan bir mağazamız var. İstedikleri zaman gelip seçip alabiliyorlar. 2015 yılında 109 öğrencimize part-time çalışma imkânı sunduk. Geçen yıl 400 öğrenciye burs verildi. Bu sene bu sayıyı artırmayı planlıyoruz ama en az 400 öğrenciye yine burs vermekteyiz. Sağlıkta ki yeniliklerimize de değinmek istiyorum. Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi geçen sene Sağlık Bakanlığı denetiminde 82 puan almıştı. Bu sene ise 91 puana çıktık. Ayrıca hastanemizde Yanık Ünitesi, Tüp Bebek Merkezi, yenilenen ameliyathaneler, yoğun bakım ünitelerinin artırılması, Obezite Cerrahi ve Organ Nakli gibi yeniliklerde eklendi. Hızla bölgedeki eksikleri kapatma yolunda elimizden geleni yapıyoruz. Hastanemizde kene tedavisindeki başarı oranı yüzde 95. Refakatçi Oteli hayırseverimiz Ahmet Ünal tarafından, Ethem Sarılar Cami Mustafa Sarılar tarafından yapıldı. ASELSAN Ar-Ge Binamızı önümüzdeki günlerde açmayı hedefliyoruz. İnşaatı devam eden binalarımızdan Mimarlık Fakültesi %70 oranında tamamlandı. Veterinerlik Fakültesi binası, Yeni Kütüphane binası, üçüncü kapalı spor salonumuz ve Rektörlük ek binasının ise yapımı devam ediyor."

Sağlık yönünden ilimizde 3. basamak hizmet veren tek kurum olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Kocacık, bu hizmeti daha etkin ve hasta memnuniyetini en üst düzeyde tutabilmek adına çaba sarfettiklerini belirterek, “Kadın Doğum Çocuk Hastanesi için Meclis Başkanımızın önderliğinde izin almıştık, ihalesi bu sene yapılacak. Yeni bir Kültür Merkezi inşa etmeyi hedefliyoruz. Mevcut Kültür Merkezi 500 kişilik ve bu yeterli değil. Daha büyük Kültür Merkezi yakın zamanda yapılacaktır. Yıldız Dağı Spor Tesisi, Sağlık Bilimleri Fakültesi ek binası, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ek binası, Fen Fakültesi ek binası, Teknokent ek binası, Kronik Hasta Bakım Merkezi ile Kangal Köpeği Araştırma ve Uygulama Çiftliği bu yıl inşaatlarına başlayacağımız yerlerdir” şeklinde konuştu. 

İletişim Fakültesi bünyesinde bu ay sonunda RadyoCum ve WEB Tv’yi hayata geçireceklerini ifade eden Rektör Prof. Dr. Kocacık, ‘Engelsiz Üniversite’ olma konusunda da son aşamalara gelmiş bulunuyoruz ve ikinci Devlet Üniversitesi ve Vakıf Üniversitesinin heyecanla gelmesini istiyor ve bekliyoruz. Sayın Meclis Başkanımız ve Milletvekillerimiz ikinci devlet üniversitesi için genelgeyi meclise sunmuşlardır” diye konuştu. 

Farklılıklara saygı duyan bir üniversite olma konusundaki kararlılıklarının devam edeceğini aktaran Rektör Prof. Dr. Kocacık, huzurlu bir Üniversite olmak için dedikodulara kulak asmayıp, işlerini yapmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi. 

Rektör Prof. Dr. Kocacık sözlerinin devamında  terör saldırılarında hayatını kaybeden Şehitlerimize Allah’tan  rahmet, ailelerine sabır ve  başsağlığı diledi. 

Rektör Kocacık, öğrencilerin, devletin yaptığı bu fedakârlıkları boşa çıkarmayacaklarına inandığını belirterek, donanımlı, ahlaklı,  çalışkan, vatansever ve mesleki donanımlarıyla donanmış hem ailesine hem vatanına faydalı birer meslek mensubu olarak kendilerini yetiştirmek konusunda öğrencilerden beklentilerinin olduğunu sözlerine ekledi.

Üniversitemiz tanıtım videosunun gösteriminin ardından Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi, Nanoteknoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sezai Elagöz tarafından “Dış Ortam Aydınlatması ve Akıllı Ekranlarda Arka Plan Aydınlatması için MOCVD ile LED Üretimi” konulu açılış dersi verildi. 

Açılış dersinin ardından TBMM Başkanı Sayın İsmet Yılmaz, Prof. Dr. Elagöz’e teşekkür belgesi verdi.

- YGS Sınavında İlk Beşbinde Yer Alan Öğrencilere Dizüstü Bilgisayarları Verildi-

TBMM Başkanı Yılmaz ve Rektör Prof. Dr. Kocacık, törende Yüksek Öğretime Geçiş (YGS) sınavında ilk 5 binde yer alan ve Üniversitemize yerleşen öğrencilere dizüstü bilgisayar ve burs belgelerini takdim etti.

-YENİ BİNALARIMIZIN AÇILIŞ TÖRENİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ-

Programın son kısmında TBMM Başkanı Yılmaz,  Rektör Prof. Dr. Kocacık ve il protokolü tarafından Edebiyat Fakültesi Ek Binası ve Yeni Yemekhane Binası’nın temsili açılış töreni gerçekleştirildi.

Tören, Rektörümüz Prof. Dr. Kocacık’ın TBMM Başkanı Yılmaz’a, Yılmaz’ın ise Üniversitemiz kurucularından Şefik Sümbüloğlu’na “Ağaç Dikme Sertifikası” takdimiyle son buldu. 

05

Ekim

2015

Haberler